Patricia Ţig a reuşit cel mai bun rezultat din istoria tenisului gălăţean

Patricia Ţig a reuşit cel mai bun rezultat din istoria tenisului gălăţean
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Gălăţeanca va juca, la Baku, primul sfert de finală din carieră la un turneu WTA

Ascensiunea impresionantă a Patriciei Ţig în tenisul mondial continuă într-un ritm foarte accelerat, gălăţeanca stabilindu-şi aproape la fiecare două săptămâni câte o nouă cea mai bună performanţă personală, cu ştacheta ridicată din ce în ce mai sus. Acum, vârful carierei îl reprezintă calificarea într-un sfert de finală la un turneu WTA, reuşită joi în Azerbaidjan, la Baku, într-un “Internaţional” dotat cu premii totale de 250.000 de dolari.

Aceasta este cea mai mare performanţă din istoria tenisului feminin gălăţean.

În turul al doilea, Patricia Ţig a învins-o, scor 7-5, 6-4, pe experimentata Olga Savciuk (27 de ani), o sportivă din Ucraina care a fost în Top 100 WTA şi pe care accidentările au adus-o acum pe locul 283 în ierarhia mondială. Meciul a fost foarte echilibrat, cu Patricia excelând la serviciu (în primul set, procentaj 81 la sută la primul serviciu). La 2-2, gălăţeanca a reuşit primul break al partidei, dar Savciuk a replicat imediat, un re-break cu care a făcut 3-3. S-a mers echilibrat până la 5-5, când Ţig a rupt echilibrul cu un nou break, iar apoi gălăţeanca a închis setul în favoarea sa, cu toată rezistenţa adversarei, care a salvat două mingi de set.

În sferturile de finală, Patricia Ţig o va întâlni pe talentata Donna Vekic, o jucătoare din  Croaţia, în vârstă de 19 ani, care se află pe locul 140 WTA şi are în palmares un turneu WTA câştigat, la Kuala Lumpur, în 2014. Meciul se va disputa, vineri, după ora 11,00 (ora României).

Intră în Top 150 WTA

Pentru accesul în turul al treilea, Ţig, care a venit din calificări, are asigurat un premiu de  6.175 de dolari şi 78 de puncte WTA. Cu acest bilanţ, gălăţeanca are asigurat un nou moment marcant în cariera sa, intrarea în Top 150 WTA. A intrat la Baku de pe locul 154 şi de luni se va afla cel puţin pe poziţia 148, cu şanse reale de urca chiar în primele 140 de locuri.

Remarcabilă este şi uşurinţa cu care Ţig se adaptează la schimbarea tipului suprafeţei de joc. În urmă cu o lună a jucat pe iarbă, în calificările de la Wimbledon, apoi a urmat zgura de la BRD Bucureşti Open şi acum hard la Baku, unde a avut doar câteva antrenamente de acomodare.

Salt de 660 de locuri

Pentru gălăţeancă, făcând excepţie de cele trei Grand Slamuri din acest an, la Baku a fost doar al treilea turneu WTA din carieră în care s-a înscris în calificări şi primul în care a trecut de acestea şi a ajuns pe tabloul principal. Precedentele au fost BRD Bucureşti Open (2014), unde a pierdut în primul tur, şi Antwerp (februarie, anul acesta), unde a câştigat în primul tur şi s-a oprit în cel secund.

În urmă cu două săptămâni, Ţig a jucat pentru prima dată pe tabloul principal al unui “WTA”, cel de la Bucureşti, dar în acest caz a avut sprijinul organizatorilor, care i-au acordat un wild-card. A profitat de el şi a obţinut prima victorie pe “principal” la un astfel de turneu, oprindu-se în turul second.

Patricia Ţig are una dintre cele mai spectaculoase ascensiuni din lume în clasamentul WTA. Anul trecut îl începea de pe locul 808 şi îl încheia pe 212, iar acum va fi cel puţin pe 148, cea ce înseamnă o urcare de 660 de poziţii!

Patrica Ţig a fost antrenată până în vara anului trecut de gălăţeanul Marian Dimulescu, iar de atunci este pregătită de Răzvan Sabău. Este legitimată la clubul Arcada, compania cu acelaşi nume având un merit esenţial în ascensiunea Patriciei, sprijinindu-i financiar participarea la turnee.

Citit 1026 ori Ultima modificare Joi, 30 Iulie 2015 16:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.