REVOLTĂTOR! Calificarea gălăţeană la Jocurile Olimpice a fost ANULATĂ de federaţie

REVOLTĂTOR! Calificarea gălăţeană la Jocurile Olimpice a fost ANULATĂ de federaţie
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Atleta Andreea Arsine, de la CSU Galaţi, a îndeplinit baremul de calificare pentru Rio, dar federalii nu s-au sinchisit să asigure condiţiile de omologare internaţională a cursei de la Campionatul Naţional

La sfârşitul săptămânii trecute, atleta Andreea Arsine câştiga proba de 20 kilometri marş din cadrul Campionatului Naţional de la Piteşti şi era în culmea fericirii. Pe lângă titlul de campioană, îşi vedea marele vis împlinit, realizase un timp care însemna îndeplinirea baremului de calificare pentru Campionatul Mondial de la Beijing, din luna august, şi mai ales al celui pentru Jocurile Olimpice de la Rio. „Mulţumesc echipei care are grijă de pregătirea mea. Am câştigat cu 1h 34’53’’. Ne vedem pe 20 august la Campionatele Mondiale de la Beijing. Şi mi-am asigurat şi baremul de Rio. Tati, încă un pas făcut pentru tine şi pentru visul meu. Ştiu că, de acolo de sus, mă întărești la fiecare pas şi veghezi asupra mea”, îşi anunţa Andreea pe Facebook, entuziasmată, performanţa.

Însă, la puţin timp a primit o veste năucitoare: la cea mai importantă competiţie internă, cei din Federaţia Română de Atletism (FRA) n-au asigurat condiţiile necesare pentru omologare internaţională a rezultatelor acestei curse! Pentru a fi luat în considerare timpul înregistrat de Andreei de către forul mondial de atletism (IAAF), era necesară prezenţa a trei arbitri internaţionali, dar a fost doar unul.  

Atleta spune că răspunsul federalilor a fost stupefiant când a cerut explicaţii: „Pentru unii nu contează şi nu au idee ce înseamna să alergi zeci, sute, mii de kilometri când te bate soarele în cap şi câte greutăţi întâmpini în pregătire. La final îţi râd în nas, spunându-ţi: ne pare rău, dar nu mergi. Asta este răspuns de federal: "Dacă ştiai că eşti antrenată, de ce nu ai anunţat înainte? De parcă noi ne antrenăm ca să mergem prost".

Extrem de supărată şi, totodată, la fel de încrezătoare, atleta de la CSU Galaţi şi-a exprimat convingerea că va reuşi să mai mărșăluiască cel puţin o cursă cu timp sub baremul de calificare pentru Rio, dar îşi va alege să o facă în străinătate.  

„Am reuşit o performanța importantă pentru mine, pentru echipa ce are grija de mine, pentru clubul meu. Felicitari FRA că vă bateţi joc de munca sportivilor care aduc rezultate. Mulţumesc FRA pentru tot ajutorul acordat şi pentru faptul că vă interesează să aveţi sportivi de top la Campionatele Mondiale. Chiar dacă nu aş fi avut şanse să fiu pe podium în acest an la Mondiale, această cursă mi-ar fi folosot foarte mult ca experienţă şi pentru îmbunătăţirea timpului. Acest incident m-a setat şi mai hotărât spre obiectivele ce le am. Am confirmat baremul de Mondiale şi Rio. Îl voi confirma oficial, încă o dată. Mă antrenez pentru o cursă din octombrie, din Anglia, unde vreau să bat recordul naţional”, a precizat Andreea Arsine.

Au păţit-o recent şi alţi atleţi de la CSU

Veronica Marinescu, antrenoare Andreei la CSU şi totodată atletă încă în activitate, care a alergat şi ea în cursa de 20 km. marş, a spus că păţania sportivei sale nu este una singulară, astfel de practici la federaţie fiind de foarte mulţi ani. „Exact acelaşi lucru l-am păţit şi eu, cu mulţi ani în urmă. La fel, mă calificasem pentru Jocurile Olimpice, dar n-am mai avut cum să particip”, a declarat Veronica Marinescu.

Totodată, antrenoarea de la CSU a precizat că şi alţi sportivi ai clubului gălăţean au păţit-o oarecum la fel. „Cristiana Furmuz şi-a făcut baremul, chiar de două ori, pentru Campionatul European de cros montan din acest an, dar federaţia a refuzat să o trimită la concurs. De asemenea, Mihaela Petrea, şi-a făcut baremul pentru Campionatul European de tineret, la 3.000 de metri obstacole, dar nici pe ea n-au lăsat. Au motivat că are a 27-a performanţă mondială şi trimit doar pe cine e în primele 24. Poate aş fi înţeles dacă ar fi fost un criteriu pentru toate categoriile de vârstă şi competiţii, însă doar în acest caz au invocat aşa ceva, lucru care spune multe”, a mai spus Veronica Marinescu.

Andreea Arsine a câştigat în acest an titlurile de campioană naţională, atât de iarnă cât şi la competiţia de vară, este campioană balcanică şi câştigătoarea a Cupei României, toate aceste curse fiind încheiate cu record personal, timpi îmbunătățiți de la o cursă la alta.

Citit 5136 ori Ultima modificare Luni, 03 August 2015 20:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.