Un gălăţean, în galeria celor putenici/ Paul Dumitraşcu îi calcă pe urme marelui Nicu Vlad

Un gălăţean, în galeria celor putenici/ Paul Dumitraşcu îi calcă pe urme marelui Nicu Vlad
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Juniorul născut la Piscu domina la doar 14 ani toate competiţiile interne, devenind şi recordman la categoria 56 kg * Marele său vis - să ajungă cât mai repede să câştige o medalie şi la seniori, care să-i deschidă calea spre marea performanţă


Cu două zile în urmă, unul din urmaşii lui Nicu Vlad - marele nostru campion - a urcat pe podiumul de concurs al Campionatului European din oraşul suedez Landskroma. A concurat sigur pe el, şi-a depăşit toţi contracandidaţii la medalii şi a devenit campionul bătrânului continent. De unde atâta putere şi siguranţă, la un copil de doar 15 ani (juniori II)?, s-au întrebat mulţi. „Acest tânăr s-a născut pentru haltere”, au răspuns cei avizaţi. A venit pe lume la Piscu, unde a şi făcut primii paşi în sportul celor putenici. Pentru că locuitorii comunei natale a lui Nicu Vlad şi Ştefan Vlad (fost halterofil şi el, în prezent primarul localităţii) sunt foarte familiarizaţi cu această spectaculoasă disciplină sportivă, Paul s-a aflat, de mic, aproape de acest fenomen. „Are ceva special această localitate, din care au ieşit mari campioni”, apreciază un antrenor de la Oneşti, acolo unde se pregăteşte gălăţeanul, la Centrul Olimpic.

Paul a fost descoperit de antrenorul emerit Alexandru Dumitrescu, omul care şi-a dedicat întreaga viaţă şi putere sportului halterelor. În pofida avertismentelor mamei lui Paul, care i-a spus „să nu te prind că te duci la haltere, că n-ai să mai creşti înalt”, Paul şi-a urmat pasiunea, care s-a dovedit a fi prea puternică. Şi în scurt timp s-a încorporat în grupul antrenorului Dumitrescu. După o vreme la Clubul Siretul Piscu s-a hotărât ca pregătirile sale să continue la unul dintre centrele Federaţiei, astfel că eroul rândurilor de faţă a ajuns la Bistriţa. Iar de acolo, cu un an în urmă, a revenit în Moldova, la Centrul Olimpic de la Oneşti, sub bagheta unui tehnician binecunoscut pentru performanţele sale – Marin Zaldoi, care este şi directorul CSM Oneşti.

Şi performanţele s-au ţinut „scai” de Paul: un loc doi în Cupa Europei Central-Estică, medaliat la toate competiţiile naţionale (chiar şi în cele de seniori!), este deţinătorul tuturor recordurilor la categoria sa de greutate (56 kg). Acum gălăţeanul a trecut la categoria 62 kg, greutate care l-a propulsat pe prima treaptă a podiumului de premiere, în aceste zile, în Suedia.

Chiar dacă este foarte mulţumit de reuşita sa, talentatul nostru sportiv este preocupat de perspectivă. „Mă interesează ce o să realizez peste doi-trei ani, când îmi doresc să câştig o medalie la seniori”, a declarat tânărul.

Paul Dumitraşcu are şi o pasiune la fel de îndrăzneaţă ca halterele. Îi place muzica rap, domeniu în care a compus şi câteva piese. Viitorul său, însă, va fi determinat tot de haltere. Prima şi marea sa pasiune.

Paul Dumitraşcu, campionul naţional, a participat la Campionatele Europene, la categoria 62 kg, la juniori Under 15. După o evoluţie entuziasmantă, Dumitraşcu şi-a trecut în cont toate medaliile de aur.

"Paul  i-a depăşit net pe cei doi turci cu care s-a aflat în competiţie, el câştigând ambele stiluri, ocupând primul loc atât la smuls, cu 108 kg, cât şi la aruncat, cu 135 kg, realizând un total de 243 kg. De fapt, eu mă aşteptam la acest rezultat şi sunt convins că Paul va avea un cuvânt de spus în halterele mondiale. Nu degeaba este consătean cu Nicu Vlad", a declarat antrenorul emerit Alexandru Dumitrescu, cel care l-a descoperit şi la îndrumat spre Centrul Olimpic de la Oneşti, unde se pregăteşte în prezent. Să mai spunem că Paul a încercat şi la 138 kg (aruncat), a dus haltera până la piept, dar a ratat  tentativa.

Paul Dumitraşcu a fost al doilea sportiv gălăţean medaliat la Landskrona. În prima zi a competiţiei, Andreea Penciu (CS Şcolar) a cucerit trei medalii de argint, la categoria 48 kg, devenind vicecampioană europeană. 

Citit 5323 ori Ultima modificare Joi, 06 August 2015 13:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.