FOTO/ Turul Dunării a ajuns la final. "Lupul singuratic" a măsurat lungimea fluviului din caiac

FOTO/ Turul Dunării a ajuns la final. "Lupul singuratic" a măsurat lungimea fluviului din caiac
Foto: Sonia Baciu
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Dan Paici (60 de ani) a vâslit de la izvoarele fluviului până la vărsarea în Marea Neagră * Îşi spune „lupul singuratic”, a zburat cu parapanta, s-a prăbuşit cu elicopterul, a făcut alpinism în Himalaya şi a mers cu sănii trase de câini în Canada

Turul Internaţional al Dunării (TID) este cel mai lung turneu anual internaţional de caiac, canoe şi canotaj din lume organizat pe Dunăre, în lungime de aproximativ 2.516 km. pornind aproape de la izvoarele fluviului, din Ingolstadt (Germania), şi încheindu-se, de doar câţiva ani, la Sf. Gheorghe, la vărsarea în Marea Neagră. Turul a fost organizat pentru prima dată în anul 1956, având pe atunci punctul de start la Bratislava, iar cel de final la Budapesta. Ulterior, cu aproape fiecare an, s-a extins, participând la organizarea acestuia din ce în ce mai multe ţări riverane. Timp de 38 de ani, începând din anul 1969 şi până în 2007, turneul a avut ca punct de start oraşul Ingolstadt şi punct final Silistra, Bulgaria.

Chiar dacă în România este cea mai lungă porţiune a Dunării (1.075 km), ţara noastră nu a fost implicată în organizarea TID şi nici nu a avut participanţi până în anul 2007, când un echipaj de caiac - trei personae - a dat la padele (vâsle specifice caiacului) de la Olteniţa până la Silistra, pe o distanţă de 55 km. Anul 2008 este primul de prezenţă atât în organizarea acestei ştafete, cât şi în traseul turului, prin adăugarea oraşului Sf. Gheorghe ca punct final al cursei.

32 de români, pe traseu

La ediţia din acest an au participat 32 de români, dar unul singur a parcurs întreaga distanţă, iar la popasul făcut la Galaţi am avut ocazia să facem cunoştinţă cu el. Dan Paici are 60 de ani, este un pensionar din Caransebeş şi se recomandă “lupul singuratic”.

Nu se află la prima astfel de experienţă. De loc din Constanţa, a copilărit la Sulina, astfel că pasiunea pentru sporturile pe apă s-a născut de la sine. În urmă cu ceva vreme, carismaticul personaj, parcă rupt din cărţile de aventuri, a făcut “Turul Banatului pe ape”. “Am pornit pe Timiş de la Caransebeş, am trecut prin Lugoj, am intrat pe Bega prin canalul de legătură de la Coştei, apoi pe Tisa, de unde am coborât pe Dunăre în apropiere de Belgrad şi înapoi spre casă, prin Orşova”, rememorează Paici.

"Nu-mi plac jumătăţile de măsură"

A luat decizia de a face coborârea pe Dunăre integral, deoarece nu-i plac jumătăţile de măsură. Pe Dunărea germană a mers alături de un alt român, apoi din Austria şi până în Serbia a continuat traseul singur, printre străini. Deşi este cunoscător al mai multor limbi străine, Paici spune că s-a simţit, aşa cum îi este şi porecla, ca un “lup singuratic”. “Vorbeşti  cu ceilalţi, dar nu comunici cu adevărat. Abia aşteptam să ajung la Călăraşi şi să mă întâlnesc cu românii mei”, a spus Dan.

Dunărea germană, cea mai frumoasă

L-am întrebat care porţiune i s-a părut cea mai frumoasă, iar răspunsul a venit imediat: “Cea mai urâtă a fost Austria şi aici mă gândesc la partea de organizare. Germanii sunt foarte precişi, până şi la sentimente, în timp ce austriecii mi s-au părut foarte îngâmfaţi. Fiecare loc are frumuseţea lui, însă mie mi-a mers la suflet partea de munte, mai exact zona Regensburg din Germania, unde Dunărea curge mai repede şi seamănă cumva cu ale noastre Cazane. Acolo am băut bere făcută după cea mai veche reţetă, dar şi cea mai bună. Este fabricată, încă din anul 1050, într-o mănăstire de pe malul Dunării”.

Vacanţă cu doar 15 euro pe zi

Costurile expediţiei au fost acoperite din sponsorizările unei firme locale, dar şi ale prietenilor care l-au susţinut în această “nebunie frumoasă”, cum o consideră Dan Paici. Pe lângă costul echipamentului necesar unei astfel de experienţe, cheltuiala zilnică a “lupului” a fost de aproximativ 15 euro.

Resursele financiare reduse nu trebuie să ne împiedice să călătorim, consideră Paici. “Dacă îţi pui problema banilor, acela este de fapt un motiv de a sta acasă. Dacă te gândeşti la acest aspect, nu mai pleci niciodată. Te limitezi cumva, nu trebuie neapărat să te aventurezi, dar ai ocazia să vezi lumea, locurile frumoase şi să rămâi cu amintirile. Nici poze nu mai faci, căci lucrurile frumoase îţi rămân în minte şi în suflet şi revii cu plăcere şi a doua oară, şi a zecea oară, iar asta este o chestie fantastică. Eu stau lângă lângă Munţii Ţarcului şi Munţii Semenic, am fost de sute de ori şi mă reîntorc cu aceeaşi plăcere de fiecare dată”, a spus temerarul.

O viaţă plină de aventuri

De-a lungul vieţii sale aventuroase, Dan Paici a făcut alpinism, motociclism, schi, rafting, parapantă, off-road, snowmobil şi caiac, iar drumurile l-au purtat de la vulcanii din Costa Rica până în Canada de Nord, unde a mers cu sănii trase de câini. A urcat până la 5.416 metri, pe masivul Annapurna din Himalaya, îmbrăcat într-un costum popular românesc, vechi de 100 de ani, a făcut-o pe mecanicul în cursa Paris-Dakar, a scăpat teafăr dintr-o prăbuşire cu elicopterul, chiar de Ziua României, în 2011, aceastea sunt doar câteva din aventurile memorabile ale lui Paici.

 

 

Citit 2552 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Septembrie 2015 17:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.