HANDBAL/ Din joacă se poate ajunge la performanţă

HANDBAL/ Din joacă se poate ajunge la performanţă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În anul 2014, handbalul feminin românesc şi-a arătat supremaţia la nivel mondial, la nivel de junioare. România a reuşit atunci o performanţă istorică, câştigând titlul de campioană mondială în competiţia desfăşurată în Muntenegru. Din lotul naţional au făcut parte şi trei gălăţence: Andreea Taivan şi Daniela Corban, formate la Clubul Sportiv Şcolar, respectiv, Alexandra Dindiligan, formată la Handbal Art. Reuşita lor a atras tot mai multe fetiţe spre acest sport, gălăţenii având la dispoziţie un club şcolar, de stat, şi alte trei cluburi private.

Educaţie şi sănătate prin sport

Costel Coman, antrenor la CS Şcolar, consideră că primii paşi spre performanţă sunt de fapt primii spre sănătatea copiilor. “Sportul  este bun pentru sănătate, până să ajungem la nivelul de performanţă dorit. Lucrăm intens pentru asta şi ne dorim să le putem oferi cât mai multe acestor copii”.

CSS este singurul club de specialitate din Galaţi la care nu este percepută nicio taxă. Părinţii trebuie să asigure doar echipamentele pentru antrenamente. Aici, vârsta minimă de înscriere este 7 ani, iar antrenamente au loc la sala CSS (în spatele Sălii Sportului “Dunărea”).

“Două antrenamete pe săptămână sunt suficiente”

Gabriela Artene, antrenoarea clubului Handbal Art, fostă componentă a echipei naţionale de senioare, este de părere că vârsta optimă pentru a începe practicarea unui sport este cea de patru ani. “La început, totul este o joacă, controlată şi coordonată, abia de la 5-6 ani apar primele elemente specifice jocului de handbal. Consider că două antrenamente săptămânale, de câte o oră şi jumătate, sunt suficiente pentru vârstele mici, vârste la care vrem să îi atragem pe copii spre sport, nu să îi îndepărtăm. Odată cu vârsta, creşte şi numărul antrenamentelor, până la cinci pe săptămână”.

Micuţe viitoare handbaliste

Taxa lunară la Handbal Art este de 60 de lei, bani din care sunt plătite chiriile sălilor de sport şi sunt achiziţionate echipamentele necesare copiilor. Pentru grupele de juniori, antrenamentele sunt susţinute la sălile de la Şcoala Nr. 3 şi Şcoala Nr. 34.

“Recrutarea”, direct din sălile de sport

Selecţia se face de regulă la începutul anului şcolar, când antrenorii fiecărui club iau la pas şcolile gălăţene, unde li se alătură profesorilor de educaţie fizică, pentru a-i găsi pe cei mai potriviţi pentru handbal. Urmează discuţiile cu părinţi, cărora li se spune că, pentru început, totul este o joacă. “La nivelul lor (al copiilor - n.r.), handbalul nu este un joc al adulţilor”, a spus Mirel Burhuc, antrenor la Clubul Danubius 2010, cel care se ocupă în special de cei mai mici dintre viitorii handbalişti.

Totodată, există şi situaţii în care copiii vin direct la un club sau altul, la îndemnul prietenilor care deja fac handbal sau în urma rezultatelor obţinute de cluburi în anii anteriori.

Taxa lunară este tot de 60 de lei, bani din care clubul achiziţionează echipamentele pentru copii şi asigură o parte din transport, în special cel spre sala de la Şendreni, unde se antrenează grupele de junioare II şi III. Celelalte grupe de vârstă îşi desfăşoară antrenamentele în sălile de sport de la Şcoala Nr. 13 (la minihandbal), respectiv, Şcoala Nr. 42 (la cele foarte mici).

United, uneşte spre performanţă

O altă opţiune a părinţilor este Clubul United, care şi-a început drumul spre performanţă la începutul acestei veri, când echipa de junioare V a devenit campioană naţională. Aici taxa lunară este, de asemenea, 60 de lei. "Avem câţiva copii de la orfelinat, pe care îi spijinim, atât din punct de vedere sportiv, cât şi al activităţilor şcolare. Considerăm că aceasta este şansa lor pentru a reuşi în viaţă”, a declarat Sanda Asandei, antrenoarea clubului United. Antrenamentele au loc la Sala "Siderurgistul" şi se pliază pe programul şcolar al copiilor.

Sportul este benefic, atât pentru fizic, cât şi pentru psihic

Beneficiile sportului la nivelul copiilor sunt pe termen lung, pornind de la organizarea cât mai bună a timpului pe care cei mici îl acordă studiilor, încrederea pe care o au în sine, spiritul de echipă, comunicarea, socializarea sau dezvoltarea, fizică ori emoţională. "Se poate îmbina cu uşurinţă şcoala cu sportul, dovadă fiind cazul Flaviei Călina, care a terminat anul şcolar cu media 10.00 şi a devenit campioană naţională la începutul verii", ne-a exemplificat Sanda Asandei.

Citit 6745 ori Ultima modificare Joi, 01 Octombrie 2015 18:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.