Bibliotecarul-atlet/ Maratonistul din Galaţi care se antrenează printre cărţi

Bibliotecarul-atlet/ Maratonistul din Galaţi care se antrenează printre cărţi
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Într-o vreme în care tot mai mulţi dintre noi ne plângem că nu avem timp să facem tot ceea ce ne place, tânărul Lucian Pleşa îmbină într-un mod foarte armonios pasiunea pentru cărţi şi alergatul. Lucian lucrează la Biblioteca „V.A. Urechia” din Galaţi şi în timpul liber este alergător de fond şi semifond.

Revenit în Galaţi, după ce în urmă cu zece zile a participat la Maratonul de la Berlin, cursă pe care a terminat-o într-un picior, din cauza unei accidentări mai vechi, Lucian ne-a povestit cum a început aventura sa.

A fost nevoie de un "accident"

În 2010, Lucian a avut un accident la genunchiul drept, care l-a ţinut imobilizat pentru trei luni. A urmat o lungă perioadă de recuperare, în care a realizat că prin sport îşi poate schimba stilul de viaţă într-unul mult mai sănătos. Marius Buricea, un alergător cunoscut în Galaţi, l-a cooptat pe Lucian în alergările sale, care au făcut parte din recuperare şi antrenamente.

În anul următor, în octombrie, Lucian participa la prima sa cursă oficială: Maratonul Internaţional Bucureşti, la proba de semimaraton. "Nu am forţat cu un maraton, pentru că ştiam că nu pot duce. Încă nu aveam experienţă, dar am terminat cu o primă medalie, dovada parcurgerii întregului traseu. A fost scânteia de care aveam nevoie, punctul de plecare a tot ceea ce a urmat”, mărturiseşte Lucian Pleşa. A continuat cu Semimaratonul de la Cluj, unde a obţinut încă o medalie, apoi totul a venit în cascadă, participând la zeci de concursuri din ţară şi din Europa.

Istoria şi geografia, în pas alergător

După ce a bifat competiţiile interne, şi-a dorit să participe la maratoanele din capitalele europene. Pasionat de istorie şi geografie, Lucian şi-a dorit să alerge la cursele din cele două capitale antice, Atena şi Roma. "Am visat să am cele două medalii în mână. Iar astăzi le am, de la Atena am chiar două, cea de-a doua pentru că am vrut să-mi iau revanşa primei curse, unde terminasem după cinci ore de alergare şi nu se cade pentru un maratonist antrenat. Astfel că am participat şi în 2014, când am terminat cursa în 4 ore şi 38 de minute. Recordul personal l-am realizat în maratonul de la Roma, terminat în 4 ore şi 27 de minute", a povestit Lucian. Alte competiţii „istorice” la care a participat sunt cele de Bucureşti (Maratonul Reîntregirii Neamului), respectiv, Mărăşeşti-Mărăşti ("Pe aici nu se trece").

New York, New York

Cum toate aceste deplasări necesită finanţare, pornind de la taxa de participare până la transport, am dorit să aflăm cum reuşeste să obţină fonduri pentru a-şi duce la capăt pasiunea. „Încă de la începuti, până la cel de la Berlin, totul a fost pus la punct. Îmi aleg dinainte cursele, ştiu unde mă duc, ştiu la ce visez şi încerc să-mi şi îndeplinesc aceste vise. Pentru fiecare cursă, m-am interesat ce costuri implică, totul a fost foarte organizat. Cursa viitoare va fi cea de la Madrid, din aprilie 2016, însă marele meu vis este să particip la Maratonul de la New York, dacă nu anul următor, poate măcar în 2017”, a spus tânărul bibliotecar.

Implicare în societatea civilă

La început, erau doar o mână de oameni, care se antrenau prin puţinele locuri de alergare din oraş. Apoi s-a ajuns la crosurile caritabile organizate în Grădina Publică, evenimente care au arătat că există doritori pentru a face mişcare în aer liber. Acest fapt a dus la organizarea în 2014 a Semimaratonului Galaţi, competiţie care a îmbinat partea sportivă cu partea de sprijin a comunităţii locale. Lucian a participat la cele două ediţii, unde s-a implicat şi în organizare, venind cu idei de la ceea ce a văzut în afara României, dar şi la multe din crosurile caritabile. "Mi-aş dori o implicare mai mare a autorităţilor pentru diversificarea traseului, pentru a avea un spirit de sărbătoare în oraş. Astfel de evenimente au nevoie de implicarea tuturor, fie că vorbim de cetăţenii obişnuiţi, care ne susţin de pe marginea traseului, fie de cei din conducerea oraşului", a spus Lucian.

 

Citit 3176 ori Ultima modificare Luni, 05 Octombrie 2015 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.