„Aşchia nu sare departe trunchi”: Spiritul de CAMPION, moştenire de familie
Foto: În foto, Ana-Maria Berdilă şi antrenorii de acasă: Ion şi Ileana

„Aşchia nu sare departe trunchi”: Spiritul de CAMPION, moştenire de familie
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* Numeroşi foşti mari sportivi gălăţeni au „juniorii” porniţi pe acelaşi drum, al marii performanţe


Nu suntem, neapărat, copleşiţi de „efectele” proverbelor, dar iată că o mare parte din ele sunt transpuse în realitate. „Aşchia nu sare departe de trunchi” este unul dintre ele cu „reverberaţii” în realitatea sportului gălăţean.

Un prim exemplu este cât se poate de grăitor, familia lui Ion şi Ileana Berdilă, ambii având în palmares participări la Jocurile Olimpice.  Ion Berdilă (hochei) a fost în 1980 cu echipa României la ediţia de la Lake Placid, fiind singurul gălăţean prezent la Jocurile Olimpice de Iarnă. În acelaşi an, Ileana Berdilă (volei) a jucat finala mică a Olimpiadei de la Moscova, ratând de puţin primirea unui Trabant”, recompensa de atunci pentru bronzul olimpic. Fiica lor, Ana-Maria, a mers pe drumul bătătorit de Ileana şi la doar 16 ani debuta în Liga Campionilor cu CSU Metal Galaţi. Acum, Ana-Maria Berdilă joacă la deţinătoarea titlului de campioană, Alba Blaj, Ileana Berdilă este antrenoarea voleibalistelor de la CSU Galaţi cu care ţinteşte promovarea în prima ligă, iar Ion Berdilă îi antrenează pe cei mai mici hocheişti de la Dunărea.

Hochei, de la bunic la nepot

O altă familie de sportivi este cea a regretatului Stelian Rusu, cu cei doi părinţi apreciaţi sportivi: Stelian - un mare hocheist, iar Cecilia - o apreciată voleibalistă. Fiul lor, Robert, s-a molipsit de pasiunea tatălui pentru jocul cu pucul şi crosa, a evoluat ani buni în primul eşalon şi a ajuns chiar până la lotul naţional. Frumoasa poveste nu se încheie însă aici. Copiii lui Robert - Mihai şi Riana - sunt oameni de bază în grupa mică a „gladiatorilor”, pregătiţi de antrenorul Cristi Munteanu. La rândul lui, antrenorul Munteanu, fost jucător în prima ligă de hochei, este tatăl a două fetiţe simpatice - Crina şi Emilia. Ei bine, ambele practică hocheiul, căruia i-au „acordat” toată încrederea şi atenţia. Rămânând pe tărâmul hocheiului, să spunem că şi copiii fostului hocheist Iulian Domniţeanu - Gabriel şi Alexia - sunt colegi cu „junioarele” lui Cristi Munteanu.

Stelian Bordieanu, antrenorul fiilor săi

La fotbal, de pildă, Stelian Bordieanu a făcut o frumoasă carieră, apărând cu mult succes poarta echipei FC Oţelul, iar acum este un apreciat antrenor. Între componenţii echipei pe care o antrenează se află chiar fiii săi! Ştefan Bordieanu l-a copiat pe toate planurile pe tatăl său, fiind portarul juniorilor mari ai FC Oţelul, în timp ce Andrei este un mijlocaş care promite. Rămânând în domeniul fotbalului, să spunem că Viorel Anghelinei a fost un valoros jucător şi şi-a continuat activitatea ca arbitru, iar în prezent este observator federal. Fiul acestuia, Bogdan, a bătut la porţile arbitrajului şi, deşi este foarte tânăr în meserie, a ajuns să conducă meciuri în Liga a II-a.

Din lumea handbalului, avem la îndemână cel puţin două exemple. Fetiţele a două talentate handbaliste, care au jucat cu Oţelul şi în competiţiile continentale, calcă serios pe urmele mămicilor. Este vorba despre Martina - fiica Nicoletei Ivan, care este legitimată la United Galaţi, la fel ca Alesia - fiica Sandei Asandei, mama fiindu-i şi antrenoare. Fiul familiei Asandei este hocheist, deşi tatăl a practicat fotbalul.

Completăm acest tablou cu încă două exemple de familii sportive, familia Nini fiind una dintre acestea. Florin a practicat baschetul, iar în prezent este antrenor, în timp ce soţia sa, Cristina, a jucat volei, iar fiica lor, Bianca, este îndrăgostită de sportul cu mingea la coş, având la vârsta de 18 ani prezenţe pe teren în prima ligă. De asemenea, şi mezina familiei Nini, Beatrice (8 ani), este una din micuţele baschetbaliste de la Phoenix.

Şi familia Secuianu ţine aproape: tatăl, Viorel, a practicat rugbiul şi este antrenor, la fel ca şi fiii săi - Marius şi Dorian (foşti jucători şi acum antrenori).

Din lumea atletismului, Rebeca Ciocan, fiica Danielei Ciocan, i-a călcat serios pe urme mamei. Antrenoarea Genoveva Modiga, specialistă în atletism, are un fiu - Adrian Rapotan - îndrăgostit de fotbal, actualmente legitimat la Pandurii Tg. Jiu şi se află în atenţia selecţionerului Anghel Iordănescu pentru o posibilă prezenţă în echipa naţională la Euro 2016. Şi exemplele ar putea continua...

În foto 1, Sanda şi Alessia Asandei, cu trofeul de campioane la junioare IV, anul trecut; foto 2: Familia Nini (Sursa foto: arhiva personală)

Citit 3921 ori Ultima modificare Luni, 08 Februarie 2016 16:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.