Echipele de primă ligă de handbal feminin sunt prea puternice pentru promovate
Foto: Foto Sorin Pană

Echipele de primă ligă de handbal feminin sunt prea puternice pentru promovate
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Concluzie dură, deloc surprinzătoare, după primut tur al „Cupei României” la handbal feminin: diferenţa dintre nivelul valoric al eşalonului secund şi cel al Ligii Naţionale este uriaşă, iar cele două promovate vor avea nevoie de întăriri serioase ale loturilor pentru a putea face faţă în sezonul viitor în prima ligă.

Ambele câştigătoare ale celor două serii din liga a doua, CSU Danubius Galaţi şi CSM Bistriţa, au pierdut categoric în faţa unor adversare din eşalonul superior: 16-33 cu HCM Roman, respectiv 28-34 cu Rapid Bucureşti. 

Dacă în cazul formaţiei din Galaţi a fost vorba de un adversar foarte puternic, HCM Roman fiind o echipă de cupe europene, care a încheiat pe locul cinci în Liga Naţională, handbalistele de la CSM Bistriţa au avut în faţă o echipă mult mai accesibilă, Rapid Bucureşti retrogradând după ce a terminat penultima, pe locul 13, însă chiar şi aşa diferenţa dintre cele două eşaloane s-a simţit din plin.   

La Galaţi, meciul a fost dominat încă din primele minute de oaspete, în minutul 8 era deja 1-5, iar tabela a curs numai în favoarea acestora. Până la pauză, CSU Danubius a mai înscris doar de patru ori, ducând scorul la 5-19. De remarcat că pentru HCM numai ucrainianca Irina Glibko (care a jucat şi la Danubius) a înscris de şapte ori. 

După reluare, gălăţeanca Iulia Artean  a marcat de trei ori, iar în min. 39  scorul devenise 9-25. Iată şi alte „segmente” ale tabelei: 12-28 (min 45), 14-32 (55) şi 16-33 la fluierul final al buzoienilor Carmen Bontea-Daniel Pavel.

CSU Danubius a aliniat următorul lot de jucătoare: Daniela Goldic, Laura Bujoiu, Cătălina Orbeanu - Iulia Artean 8 goluri, Cristina Marcu, Cosmina Cozma, Cristina Mircescu, Ramona Urse 1, Paula Ababei, Ioana Pocriş, Andreea Taivan 1, Lavinia Poteraşi, Mădălina Conache, Marie Jeanne Kanda 1 şi Ioana Manoilă 5.

Cea mai bună marcatoare a echipei gălăţene în acest joc, Iulia Artean (foto dreapta), a considerat acest meci ca un test foarte bun pentru a se şti ce este de făcut în această vară pentru a putea face faţă în prima ligă. „Suntem o echipă tânără, prima dată la un meci oficial cu adversar din prima ligă, s-a văzut că este o diferenţă mare. Am jucat cu ocupanta locului cinci, echipă de cupe europene, cu jucătoare de lot naţional, dar şi străine de valoare, s-a văzut această diferenţă. Pentru noi a fost un test bun, ştim astfel ce avem de făcut. Avem toată vara la dispoziţie să muncim şi să ajungem acolo unde ne dorim şi sperăm ca în sezonul următor să putem face o figură frumoasă”, a declarat Iulia Artean.

Antrenorul Valeriu Costea a admis că este o diferenţă majoră între cele două eşaloane şi că are nevoie de transferuri. „Este diferenţă mare de valoare, de gabarit, de angajament ca joc, dar sper ca până la începutul sezonului competiţional să putem ajunge şi noi la un astfel de nivel. Obiectivul nostru va fi rămânerea în primul eşalon pentru primul an, iar referitor la transferuri suntem deja în discuţii cu câteva jucătoare de Liga Naţională, sperăm să le şi concretizăm. Avem de acoperit linia de nouă metri şi de un apărător central. Mai departe, trebuie să muncim mult ca să ne îndeplinim obiectivul”, a declarat Costea.

La final, stafful şi jucătoarele au felicitat-o pe Andreea Taivan, campioana mondială de junioare acum doi ani, care în ziua meciului a împlinit frumoasa vârstă de 19 ani. „La mulţi ani!” şi din partea noastră.

Citit 2017 ori Ultima modificare Joi, 28 Aprilie 2016 15:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.