Fenomenală la Madrid! PATRICIA Maria Țig - GALAȚI, România - e în sferturi după a treia victimă din top 35 WTA

Fenomenală la Madrid! PATRICIA Maria Țig - GALAȚI, România - e în sferturi după a treia victimă din top 35 WTA
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Gălățeanca Patricia Maria Țig a făcut a treia surpriză de mari proporții la turneul de tenis de la Madrid, dotat cu premii totale de 4.771.360 de euro. La prima sa intrare pe tabloul principal la un turneu de un nivel atât de înalt, de categorie Premier Mandatory, gălățeanca în vârstă de 21 de ani, care a pornit din calificări de pe locul 134 WTA, a reușit un parcurs uluitor, să învingă trei adversare aflate în primele 35 de poziții în clasamentul mondial.

În turul trei, Patricia Țig a învins-o, în noaptea de miercuri spre joi, scor 6-3, 6-4, pe Madison Keys (locul 25 WTA), victorie cu care s-a calificat în sferturile de finală. Patricia a început excelent meciul, a condus cu 4-0, a rezistat replicii puternice a adversarei, nu s-a pierdut cu ­firea la primul game pierdut pe propriul serviciu din care s-a făcut 4-2, încheind primul set cu un al treilea break: 6-3.

La fel de bine a pornit în setul secund, a avut 2-0, moment în care Madison Keys a apelat la aceeaşi strategie încercată în turul anterior de compatrioata sa, Sloane Stephens (locul 21 WTA), mingi „balonate” cu care au tăiat din capacitatea ofensivă a Patriciei. Spre deosebire de Stephens, Madison Keys a reuşit să-şi scoată adversara din ritmul impresionat de exact de până atunci şi a trecut în faţă cu un break, de la 2-0 ajugându-se la 2-3. Ţig a răspuns imediat cu rebreak, dar a cedat game-ul următor pe propriul serviciu. La 3-4, a uimit prin felul în care şi-a păstrat luciditatea, a răspuns cu o maturitate impresionantă pentru o jucătoare cu extrem de puţine meciuri pe tablourile principale ale turneelor WTA, cu încă două break-uri şi un alt game adjudecat cu un serviciu care a ajuta-o enorm în acest meci, închizând setul şi meciul la prima oportunitate, cu un game la zero!

Prin această a treia victorie de la Madrid, Patricia Ţig şi-a asigurat un premiu de 114.560 euro şi un plus de 245 puncte in ierarhia WTA, care îi permite ca luni, la actualizarea clasamentului, să-şi vadă împlinit un prim mare vis, intrarea în Top 100 WTA (cel mai probabil, undeva în zona locurilor 99-102, în funcţie de rezultatele celorlalte jucătoare. În clasamentul live, acum e pe locul 99).

Astfel, gălăţeanca a întregit o zi de vis pentru tenisul feminin românesc, toate cele patru jucătoare din România prezente în turul 3 reuşind să câştige şi să se califice în sferturi: Irina Begu, Simona Halep, Sorana Cîrstea şi Patricia Ţig.

Cel puţin una din ele va fi în semifinale, Begu şi Halep urmând să se întâlnească în meci direct în sferturi, fază în care Cîrstea va juca cu Dominika Cibulkova (Slovacia, locul 38 WTA), iar Patricia Ţig o a întâlni pe Samantha Stosur (Australia, 32 de ani, locul 23 WTA).

Sferturile de finală se joacă astăzi: Cîrstea – Cibulkova (al treilea meci al zilei pe terenul trei, primul cu începere de la ora 13,00), Begu - Halep de la ora 15,00 şi Patricia Ţig – Stosur nu înainte ora 22,30.

Parcursul Patriciei de la Madrid

La Madrid, Patricia Ţig şi-a început parcursul vineri, cu victoria din primul tur al calificărilor în faţa americancei Nicole Gibbs (74 WTA), scor 7-5, 7-6 (6). Apoi, în partida decisivă pentru accesul pe tabloul principal, a avut de înfruntat, sâmbătă, o adversară în plină ascensiune şi în mare formă, Maria Sakkari (Grecia, 20 de ani, locul 118 WTA), pe care a învins-o cu scorul 5-7, 6-4, 6-4. Sportiva din Grecia venea după un parcurs foarte bun, cu o săptămână înainte, la turneul WTA de la Istabul (premii de 226.750 dolari), pe care l-a început în calificări şi l-a încheiat în sferturile de finală, după ce eliminase principala favorită, Anna Schmiedlova (locul 34 WTA). Luna trecută, Sakkari ajungea pe tabloul principal de la Miami (premii de 6,1 milioane de dolari), unde a fost învinsă în primul tur de Irina Begu (scor 6-1, 6-3), iar la turneul de Grand Slam de la Melbourne din luna ianuarie a trecut de calificări şi ajuns până în turul doi.

Pe tabloul principal a urmat în primul tur, duminică, confruntarea cu noua senzaţie a circuitului WTA, rusoaica Daria Kasatkina, care la doar 19 ani se află pe locul 32. Ţig s-a impus cu scorul 6-3, 4-6, 6-2 în faţa unei adversare care în acest an impresionase cu un sfert de finală jucat la Charleston, turul doi la Miami, sfert de finală după patru victorii la Indian Wells, turul doi la Doha, semifinală la St. Petersburg şi turul trei la Australian Open.

În turul doi, a urmat o nouă victorie de răsunet: 6-2, 6-3 în faţa americancei Sloane Stephens (locul 21 WTA)

Kasatkina şi Stephens erau cele mai bine clasate jucătoare pe care gălăţeanca le-a învins până acum acum. Precedentul astfel de record personal al Patriciei Ţig fusese victoria de la Baku (2015, turneu de 250.000 dolari), din semifinale, în faţa unei alte sportive din Rusia, Anastasia Pavliucenkova, locul 42 WTA în acel moment.

În acest an, gălățeanca a mai trecut de calificări în turneele WTA de la Charleston (SUA, 700.000 de dolari) și St. Petersburg (Rusia, 700.000 de dolari), în ambele fiind învinsă în primul tur.

Citit 19356 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 12:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.