ANDREEA ARSINE, singura gălăţeancă prezentă la Rio. Prima participare olimpică din carieră a sportivei

ANDREEA ARSINE, singura gălăţeancă prezentă la Rio. Prima participare olimpică din carieră a sportivei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Atleta de la la CS Universitatea a obţinut calificarea la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro după ce a fost nevoită să îşi îndeplinească baremul de două ori


Deşi, anul trecut, a obţinut titlul de campioană naţională în proba de 20 km marş şi a îndeplinit baremul de participare la Rio, atleta Andreea Arsine s-a văzut nevoită să refacă cursa, deoarece Federaţia Română de Atletism (FRA) nu i-a omologat timpul. Astfel, în acest an, sportiva legitimată la CS Universitatea Galaţi a participat în cursa de 20 kilometri marş de la Podebrady (Cehia), pe care a terminat-o foarte bine, cu timpul de 1 oră, 35 minute şi 47 de secunde, performanţă ce reprezintă îndeplinirea baremului impus de Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) pentru participarea la Olimpiadă.

- Anul trecut, erai supărată pe cei de la Federaţia Română de Atletism, pentru că, deşi ai reuşit să faci baremul de participare la Rio, ei nu s-au sinchisit să îl ia în considerare şi ai fost nevoită să repeţi cursa. Mai eşti supărată şi acum?

- În principiu, nu sunt suparată pe nimeni, dar la acel moment m-a deranjat că se fac favoritisme. Ulterior, lucrurile s-au aşezat în favoarea mea şi mi-am reconfirmat baremul, în cursa din Cehia. Nu am nimic cu FRA, până la urmă, federaţia este în slujba sportivului, nu invers. Atunci am considerat că m-a dezavantajat. Acum sunt bine, mă pregătesc pentru Olimpiadă, mai sunt câteva zile şi chiar nu mai are rost să mă gândesc la ce-a fost.

- La 27 de ani, eşti la prima participare la un competiţie de o asemenea amploare. Cum te simţi?

- Da, este prima mea participare, am emoţiile fireşti, dar nu mai mult decât trebuie.

- Cum abordați ideea de a participa la o competiţie vizată de prezenţa virusului Zika, mai ales că voi vă desfăşuraţi activităţile sportive în aer liber?

- Noi am primit câteva indicaţii referitoare la virus şi la ceea ce putem face. Ni s-au recomandat spray-uri şi să stăm cu geamurile închise. Oricum, la hotelul din satul olimpic vor fi aparate de aer condiţionat şi nu vom fi expuşi. Cât priveşte cursa, nu avem ce face, ne vom da cu spray şi asta este. Sincer, nu îmi stă gândul la asta acum. Nu mă gândesc la acest aspect, pentru că, dacă ne-am crampona de aceste detalii, nu am mai merge.

- Pleci pe 1 august spre Rio. Vei participa şi la ceremonia de deschidere a Olimpiadei?

- Este posibil să fim la deschidere, dar încă nu ştim exact programul. De la sosirea în Brazilia, pentru mine vor mai fi două săptămâni de antrenament, deoarece cursa o am pe 17 august, de la ora 14,30 (ora Braziliei). Până atunci, mai am de muncă, antrenament şi acomodare cu zona. Deşi cursa va fi la ora prânzului, temperatura este una potrivită, în jur de 26 de grade. Mai mult, cursa va fi pe faleză şi atunci briza mării va mai răcori atmosfera. Aştept să ajung la faţa locului pentru a-mi face o idee mai clară.

- Ce aşteptări ai de la aceste Jocuri Olimpice?

- Aşteptările sunt ca la fiecare concurs pe care îl abordez. Un loc cât mai în faţă şi un timp cât mai bun. Aş minţi să spun că nu îmi doresc să câştig. E clar că fiecare dintre noi pentru asta merge la concursuri şi pentru asta se antrenează. Momentan, însă, nu am şanse să fiu la "bătaie" pentru primele trei locuri, dar îmi doresc să obţin măcar un record personal. Acum, cel mai bun timp al meu este cel de 1 oră, 34 de minute şi 53 de secunde, cu care am devenit campioană naţională în 2015.

Citit 7941 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Iulie 2016 10:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.