SEMIMARATON Galaţi 2016/ Cauze pentru care poți alerga

SEMIMARATON Galaţi 2016/ Cauze pentru care poți alerga
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

La Semimaratonul Galaţi, ajuns la a treia ediţie, se va alerga pe 11 septembrie pentru 16 proiecte/cauze, la alegerea participanţilor. Reamintim că 88 la sută din valoarea taxei de înscriere va fi direcţionată cauzei alese.

Aleargă pentru copiii speciali

Asociaţia de sprijin pentru Părinţii şi Copiii cu Autism Galaţi (APCA) îşi doreşte ca prin proiectul său să atragă atenţia asupra copiilor cu autism şi să declare că „Autismul este recuperabil”. În ediţia de anul trecut, alergătorii şi donatorii care au susţinut APCA au ajutat la aducerea la Galaţi, în premieră în zona de Est a României, a Testului ADOS - Autism Disorder Observation Schedule (declarat Golden Standard la nivel internaţional pentru depistarea, diagnosticarea şi evaluarea autismului la copii, el putând fi accesat de către părinţi doar în câteva oraşe din ţară - Bucureşti, Constanţa sau Cluj, şi acum şi la Galaţi, în cadrul APCA). „După ediţia din 2015, am asigurat gratuit supervizarea terapiilor de recuperare şi conceperea planurilor de intervenţie de către un analist comportamental, specializat în terapia ABA, la cel de-al doilea centru deschis de asociaţia noastră, “Căsuţa albastră - Centru de Intervenţii Specializate în Autism- APCA Galati”, se arată în prezentarea proiectului. Grupul ţintă al proiectului sunt cei 180 de membri ai familiilor afectate de autism, dintre care 60 de copii, care beneficiază zilnic sau săptămânal de terapii recuperatorii în cele două centre APCA Galati: “Afterschool Interactiv şi Creativ pentru copiii speciali” (unic şi inovativ în România) şi “Căsuţa albastră - Centru de Intervenţii specializate în Autism - APCA Galaţi”.

Dă mai departe!

 

Fundaţia “Cuvântul întrupat” vrea să rupă bariera dintre generaţii şi să sprijine copiii vulnerabili din Valea Oraşului cu ajutorul seniorilor din zonă. “Prin acest proiect abordăm două dintre nevoile importante ale comunităţii: nevoia de sprijin a copiilor din familii vulnerabile pentru continuarea şcolii, pentru a se dezvolta personal şi a avea modele pozitive de viaţă, precum şi nevoia persoanelor vârstnice de a îmbătrâni activ, a fi utile şi a avea relaţii în comunitate. Vârstnicii care se simt izolaţi îşi vor valoriza experienţa ca voluntari la Centrul Comunitar “La vale” pentru copii. Din acest schimb reciproc, atât cei mici, cât şi seniorii au multe de învăţat, iar comunitatea va avea un spaţiu optim de întâlnire între generaţii”. Scopul proiectului este de susţinere a 40 de copii prin implicarea a zece voluntari seniori.

Centrul de zi “Teodora”

Proiectul are ca scop creşterea calităţii vieţii copiilor care provin din familii aflate în dificultate din Galaţi. “Centrul oferă servicii de asistenţă socială care includ programe integrate de asistenţă educaţională, prevenire a abandonului şcolar şi familial, consiliere psihologică pentru copii şi familiile din care provin, socializare şi petrecere a timpului liber, sprijin material şi ocazional financiar, o masă caldă, suplimente alimentare. Centrul a avut până în prezent peste 200 de copii care au reuşit să se integreze social, 70 la sută dintre ei au finalizat liceul sau o şcoală profesională, având acum un loc de muncă, familii întemeiate şi o viaţă decentă”, se arată în prezentarea proiectului.

Depăşim limitele împreună

Proiectul celor de la Asociaţia Persoanelor cu Handicap “Sporting Club” îşi propune să creeze condiţiile necesare pentru practicarea tirului cu arcul de către persoanele cu dizabilităţi. “Obiectivele principale al proiectului sunt: organizarea activităţii sportive în rândul persoanelor cu dizabilitaţi, asigurarea condiţiilor şi mijloacelor care să le permită participarea la competiţi naţionale şi internaţionale dedicate lor, dezvoltarea şi menţinerea legăturilor dintre asociaţii şi cluburi sportive pentru persoane cu dizabilitaţi, achiziţionarea de material şi echipamente sportive. Beneficiile practicării acestui sport sunt: îmbunătăţirea sănătăţii fizice, întărirea disciplinei mentale şi facilitarea construirii unor relaţii sociale puternice. Acest sport va ajuta persoanele cu dizabilităţi să-şi dezvolte personalitatea şi să se integreze în societate”, se arată în prezentarea proiectului.

Împreună alergăm pentru Filip

Filip Dorobăţ este un băieţel în vârstă de cinci ani care suferă de tetrapareză spastică, paralizie la nivelul mâinilor şi picioarelor. “Până în prezent, el a urmat nenumărate şedinţe de kinetoterapie, terapia Vojta şi alte şedinte de recuperare. În decursul ultimului an, Filip a făcut câteva progrese, importante, însă mai are nevoie de timp şi de suport financiar pentru a ajunge să poată merge singur. Toate intervenţiile, chirurgicale şi de recuperare, la care a fost supus Filip sunt foarte costisitoare şi peste măsura posibilităţilor părinţilor lui, oameni obişnuiţi”, a spus Cristian Onofrei cu privire la cauza pentru care va alerga în septembrie.

Standardizarea sălii de kinetoterapie

Prin acest proiect, Asociaţia “Dincolo de tăcere” urmăreşte achiziţionarea unei biciclete speciale Oxycycle 3 şi a unei benzi de alergat magnetice pentru copiii cu dizabilităţi (autism, retard psiho-motric, sindrom Down, boli rare) din cadrul asociaţiei. De asemenea, proiectul are ca scop creşterea calităţii serviciilor de recuperare pentru beneficiarii organizaţiei, sala de kinetoterapie fiind deja funcţională graţie evenimentelor de strângere de fonduri desfăşurate în comunitate până la acest moment, între care “Pentru copii găsim soluţii!” şi ediţia precedentă a Semimaratonului Galaţi. De la înfiinţare, în 2012, Asociaţia a sprijinit peste 70 de copii şi familiile acestora.

Prematurii au o şansă

Proiectul susţinut de Centrul de Iniţiativă Comunitară (CIC) are ca beneficiar Spitalul de Obstretică-Ginecologie “Buna Vestire” din Galaţi (Maternitatea), şi anume Secţia de Neonatologie, unde sunt îngrijiţi copii născuţi prematur. “În ultimii ani, Spitalul a primit finanţare insuficientă, astfel încât în prezent există un deficit al echipamentelor dedicate salvării şi susţinerii vieţii copiilor născuţi prematur. Spitalul deserveşte tot judeţul Galaţi, motiv pentru care se înregistrează o nevoie acută de suplimentare a fondurilor destinate achiziţiei de echipamente de ultimă generaţie, absolut necesare salvării cât mai multor copii ce se nasc înainte de termen. Statistic, 1 din 10 copii ai României se naşte prematur. Bebeluşii născuţi prematur au nevoie de asistenţă chiar din prima oră de viaţă, lucru ce presupune dotări de care Maternitatea din Galaţi nu dispune în număr suficient”, se arată în prezentarea celor de la CIC.

Incluziunea copiilor cu deficienţe de vedere în învăţământul de masă

“Comunitatea, în 2016, este total nepregătită în a recunoaşte drepturile tuturor cetăţenilor ei altfel decât la nivel declarativ. În şcolile de masă, un copil cu CES (cerinţe educaţionale speciale) nu beneficiază de nicio formă de pregătire materială sau educaţională menită să-i asigure progresul conform vârstei şi abilităţilor sale, nu beneficiază de o abordare a dizabilităţii sale din perspectiva diversităţii şi a incluziunii, nu i se asigură accesul neîngrădit la experienţa învăţării, deoarece asigurarea unui mediu corespunzător, adaptat deficienţei sale, care să-i permită atingerea potenţialului evolutiv maxim, nu se află pe lista de priorităţi a niciunei unităţi de învăţământ de masă", se arată în prezentarea proiectului. Acesta presupune achiziţionarea unui magnificator video portabil pentru un copil slab văzător, Filip Cioc, care va începe în acest an şcolar clasa pregătitoare într-o instituţie de învăţământ de masă. Magnificatorul îl va ajuta, datorită posibilităţii de mărire de până la 40 de ori, atât acasă, cât şi la şcoală.

Punte între generaţii

Proiectul ”Punte între generaţii” vine în întâmpinarea nevoilor vârstnicilor, tinerilor şi copiilor într-o abordare care doreşte să rupă bariera între generaţii. Beneficiarii proiectului sunt 15 seniori, care îşi vor găsi utilitatea făcând voluntariat în folosul celor tineri, respectiv 40 de copiii din familii defavorizate, care îşi vor face temele şi îşi vor îmbunătăţi rezultatele şcolare. “Pe lângă activităţile şcolare, copii vor putea participa la cursuri şi cluburi care le vor creşte încrederea în sine şi îi vor învăţa noi deprinderi de viaţă”, apare în prezentarea proiectului.

Youth Bank (Banca tinereţii)

YouthBank România este un program de educaţie non-formală, coordonat la nivel naţional de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC) şi implementat la nivel local cu ajutorul unei reţele de parteneri, pe baza unui set comun de principii şi standarde. ”Programul încurajează responsabilizarea tinerilor, iniţiativa civică şi contribuie la dezvoltarea comportamentului filantropic al acestora. YouthBank le oferă tinerilor un cadru în care ei să lucreze împreună şi să ia decizii privind comunitatea din care fac parte. Obiectivul acestei cauze este să finanţăm un viitor proiect YouthBank, dintr-un total de 6-7 pe care ne propunem să le susţinem în anul următor”, se arată în prezentarea acestui proiect.

iESS în comunitate

ES-Sphere susţine proiectul ”iESS în comunitate”, prin care voluntarii implicaţi vor să le ofere o şansă la un viitor mai bun copiilor orfani. Proiectul are ca obiectiv principal integrarea şi reintegrarea acestor copii în societate, apoi creşterea încrederii în sine, dobândirea şi dezvoltarea unor competenţe şi a creativităţii. iESS în comunitate are o durată de 12 săptămâni şi este împărţit în module dedicate fiecărei categorii de vârstă: Ştrumfii (4-7 ani), Elfii (8-10), Juniorii (11-14), Drumeţii (15-18) şi Seniorii (peste 18 ani).

Discover

Proiectul Discover reprezintă primul pas dintr-un ciclul educaţional non-formal. ”Viziunea noastră se bazează pe capacitatea copiilor din ziua de azi de a se simţi conectaţi la mediul civic şi de a fi conştienti de sine pentru a învăţa în mod constant din fiecare experienţă pe care o trăiesc şi, astfel, de a deveni cea mai bună versiune a lor”, este descrisă cauza. Discover îşi doreşte să atingă câteva puncte foarte importante în dezvoltarea copiilor. Educaţia non-formală, prin care celor mici li se oferă posibilitatea de a-şi dezvolta gândirea critică prin experienţe practice, pentru a ajunge la potenţialul lor maxim; experienţe multiculturale cu voluntari internaţionali, care le vor oferi o perspectivă multiculturală asupra lumii şi o dezvoltare pe plan personal, respectiv o sesiune în limba engleză, pentru îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare în limba engleză.

Forţa albastră!

“Forţa albastră” este proiectul Asociaţiei “Şi noi suntem copiii voştri”, care încearcă să atragă atenţia asupra copiilor cu nevoi speciale. “Amânăm mereu libertatea. Anul acesta, nu. Anul acesta, vrem o zi specială, specială cât o vară întreagă. Anul acesta, copiii fragili şi părinţii lor vor avea parte de o autentică aventură. Vă invităm să ne fiţi aproape, alergând pentru copiii diagnosticaţi în spectrul autist. Ei vor petrece o zi deosebită alături de părinţii lor şi de voluntari minunaţi într-o frumoasă excursie în care vor simţi cu adevărat gustul libertăţii”, se arată în prezentarea proiectului.

Hai cu noi pe munte!

ATE Club Albatros derulează anual proiectul educaţional “Hai cu noi pe munte!”, destinat tinerilor care doresc să descopere activităţile în aer liber, conduita montană şi echipamentul specific. Proiectul este destinat tinerilor între 18 şi 35 de ani, care, la finalul cursurilor teoretice, vor lua parte la aplicaţii în natură, în cadru organizat. Scopul proiectului este lărgirea orizonturilor tinerilor şi promovarea turismului nevătămător pentru mediul înconjurator şi pentru turişti.

Terapie şi Activităţi Asistate de Animale

Proiectul “Terapie şi Activităţi Asistate de Animale”, iniţiat de Asociatia Therapy Animals (A.T.A.), care se adresează unor categorii diverse de beneficiari. “Există multe forme de terapie, recomandate nu doar în cazurile în care beneficiarii suferă de o tulburare psihică, dar şi pentru a le îmbunătăţi calitatea vieţii. Terapia asistată de animale face adevărate minuni în cazul unor boli de origine psihologică. Echipa de terapie îşi propune desfăşurarea unor acţiuni şi programe în spitale, sanatorii, cămine de bătrâni, şcoli, instituţii specializate pentru copii cu handicap sau deficienţe, centre de detenţie, în care se află categorii de persoane care au nevoie de terapie”, se precizează în descrierea proiectului.

Ajutaţi-l pe Lăbuş

Sterilizarea câinilor cu şi/sau fără stăpân este singura măsură care, în timp, duce la reducerea numărului de câini de pe străzile municipiului Galaţi, în opinia Asociaţiei “Ajutaţi-l pe Lăbuş”. “Cu fondurile pe care încercăm să le atragem la acest eveniment, noi ne propunem să sterilizăm 15 câini (femele) fără stăpân. Doar sterilizarea acestora ar împiedica apariţia pe străzi a cel puţin 150-200 de câini într-un singur an! Sterilizarea câinilor previne apariţia puilor nedoriţi şi nu aduce modificări în comportamentul animalelor”, se precizează în acest proiect.

Înscrierile se pot face, online, pe site-ul semimaratongalati.ro, la secţiunea ”cauze”, până pe data de 31 august, pentru cursele de semimaraton, ştafetă şi cros, iar termenul de plată pentru ele s-a prelungit până pe data de 5 septembrie. Pentru cursele mai mici de 7 km înscrierile se pot face până la data evenimentului.

Plata taxei de participare se poate face: la sediul Fundaţiei Comunitare Galaţi (Parcul pentru Tehnologia Informaţiei, Strada Portului, Numărul 23, Camera 503), prin transfer bancar în contul RO 42 RNCB 0141 1481 4389 0001, la Daily Pub, partener în organizarea Semimaratonului Galaţi 2016 şi on-line pe site-ul semimaratongalati.ro.

Citit 7603 ori Ultima modificare Vineri, 26 August 2016 11:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.