Interviu cu antrenorul echipei de baschet feminin Phoenix Galaţi, Eugenio Rodrigues: „Avem potenţial să fim mai buni”

Interviu cu antrenorul echipei de baschet feminin Phoenix Galaţi, Eugenio Rodrigues: „Avem potenţial să fim mai buni”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Antrenorul portughez Eugenio Rodrigues se află la al doilea sezon în stafful tehnic al echipei feminine de baschet Phoenix, care evoluează în Liga Naţională

Obiectivul este unul îndrăzneţ, dar realizabil

- Cum se prezintă echipa în acest sezon, comparativ cu cel în care aţi avut amicalele cu Iaşi? Raportăm astfel, pentru că de atunci sunteţi în formula completă.

- Dacă facem comparaţia strict din acest punct de vedere, pot spune că suntem mult mai bine, iar faţă de primul turneu amical, cel de la Tg. Mureş, suntem complet diferiţi, în apărare, în atac. Acum avem mai multe jucătoare decât la începutul presezonului, când erau doar două jucătoare străine, iar celelalte, chiar şi româncele, au venit pe rând, lucru care nu ne-a permis să implementăm tactici şi să ne creem relaţiile de joc dorite.   

- Cum este Phoenixul din acest an faţă de cel pe care l-aţi găsit la venirea în România, în 2015? 

- E greu de spus dacă echipa este mai bună. Avem potenţial să fim mai buni, pentru că avem mai multe jucătoare, şi aici mă refer la cele străine, astfel că acum putem să facem rotaţiile cu mai multă uşurinţă, ceea ce înseamnă mai multă viteză, mai mult tempo. De asta spun că e greu să le comparăm, e chiar incorect să facem asta, pentru că, acum, cu mai multe jucătoare, le pot cere să facă mai multe, ca de exemplu să joace la o viteză mai mare. Anul trecut jucam, iar la un moment dat rămâneam fără energie. Acum putem face mult mai multe combinaţii. Putem alerga mai repede, putem rezista fizic mai mult decât anul trecut. Astfel că putem avea suficient combustibil pentru întreaga „călătorie”.

- Care sunt relaţiile în cadrul echipei? Au reuşit să se integreze jucătoarele venite în această vară?

- Până acum suntem bine. În ceea ce mă priveşte, cred că sunt foarte bine. Am avut aceleaşi discuţii ca şi anul trecut, cu fiecare în parte, pentru a le explica exact ce vreau de la ele, astfel că fiecare dintre jucătoare îşi ştie rolul din cadrul echipei. Jucătorii-cheie, cei de rotaţie – nu sunt confuzii sau neînţelegeri pentru a-şi atinge scopul.

- Consideraţi că sunt capitole la care mai aveţi de lucrat?

- Mai sunt. Punctul slab în acest moment este faptul că jucătoarele nu se cunosc suficient de bine între ele,  pentru a realiza cât de bune pot fi ca echipă. Ele, individual, sunt foarte bune, dar trebuie să se plieze pe calităţile fiecăreia în parte pentru a funcţiona ca un tot unitar. Când spun că sunt mai bune decât cele din echipa de anul trecut, deşi nu este moral, o spun doar prin prisma faptului că sunt mai multe şi că putem reuşi mai mult, că avem un potenţial mai mare. 

- Sunteţi în formulă completă de doar trei săptămâni. E mult, e puţin pentru o abordare corespunzătoare a noului sezon?

- În mod normal avem nevoie de cel puţin 40 de antrenamente pentru a ne integra bine în grup.

- Cu doar zece echipe în campionat, va creşte şi numărul de meciuri. Credeţi că fetele au suficientă energie pentru a face faţă unui asemenea ritm?

- Cred şi sper. Poate că financiar nu este cel mai bine, dar dacă privim strict prin prisma baschetului, cred că este ceva extraordinar. Şi mă gândesc la pregătirea jucătoarelor. Când ai în faţă pregătire pentru şase luni, dar vei avea şapte luni, totul ţine de antrenamente şi de modul în care îţi dozezi energia.

- Care sunt obiectivele pentru „Cupa României” şi Liga Naţională?

- Startul în „Cupa României” este foarte greu de spus cum va fi, depinzi de tragerile la sorţi. În prima fază vom juca cu Alexandria, în ianuarie, ceea ce ne permite să ne intrăm în ritm. Cred că Alexandria este o echipă asemănătoare nouă, iar meciul va fi unul greu. Putem trece de această fază, dar apoi depinde de adversara cu care ne vom întâlni. În legătură cu Liga Naţională, putem considera acest campionat, metaforic, ca un joc de poker. Cu fiecare etapă, cu fiecare meci, avem în faţă o provocare. Primul meu scop este să intrăm în primele opt echipe, ca apoi să fim cât mai sus, pentru că, dacă vom fi pe locul opt sau şapte, va fi foarte greu în play-off, când eşti nevoit să joci cu numărul unu sau doi. După ce ne consolidăm poziţia în clasament, ne dorim să intrăm în primele şase echipe la finalul sezonului regulat. Dacă nu reuşim acest lucru, ne va fi greu.

- Aţi văzut celelalte echipe? Ce părere aveţi despre ele? 

- Pe unele dintre ele le-am văzut şi pot spune că sunt cu loturi îmbunătăţite. Pe unele le ştim doar de pe hârtie, pe altele direct din teren.

- Cu care dintre acestea vă veţi lupta pentru un loc în fruntea clasamentului?  

- Cluj şi Sepsi vor fi printre echipele care vor juca pentru primele locuri, apoi vin Târgovişte şi Braşov. Acestea sunt cele care, pe hârtie, sunt în Top 4. Apoi avem echipele între care se va da o lupta intensă. Alexandria este mai puternică, noi la fel, dar iată că vin din urmă şi celelalte echipe: Satu Mare, care este total diferită, nu există comparaţie, Tg. Mureş şi Iaşi, nou promovate, dar cu o dorinţă mare de afirmare. Nu putem să neglijăm niciuna dintre adversare. Chiar şi Aradul este diferit, atât faţă de cel de la finalul sezonului trecut, cât şi faţă de cel de la începutul lui.

- Ce le transmiteţi fanilor la începutul acestui campionat?

- Avem o responsabilitate mare. Le cerem fanilor să vină şi le promitem spectacol. Le-am spus jucătoarelor înaintea meciului cu Iaşi că această sală este sanctuarul nostru. Dacă în deplasare dăm sută la sută pe teren, aici trebuie să dăm 110 la sută. 

În sezonul trecut, Phoenix a terminat pe locul al cincilea în Liga Naţională, fiind cea mai bună clasare din istoria baschetului feminin gălăţean, iar în „Cupa României” a jucat, în premieră, în semifinale.

Primul meci din acest sezon al gălăţencelor se va disputa, luni, 3 octombrie, cu ICIM Arad, în deplasare.

Citit 2616 ori Ultima modificare Vineri, 30 Septembrie 2016 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.