Crampoane în loc de tocuri! POVESTEA FOTBALISTEI cu şapte goluri date într-un singur meci
Foto: Foto Liviu Pazargic

Crampoane în loc de tocuri! POVESTEA FOTBALISTEI cu şapte goluri date într-un singur meci
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Carmen Marcu a reuşit, la doar 15 ani, să pună în plasa adversarelor cât pentru un record al echipei echipei sale, FC Universitatea * Fostul său diriginte din comuna Ţepu a fost primul care a remarcat, printre băieţii din campionatul şcolii, că e născută pentru fotbal


Sala de sport de la marginea comunei Ţepu a luat locul maidanului de altădată, cu acces pentru oricine vrea să facă mişcare. Voinici cam la 20 de ani se bagă des la „un fotbal”, iar printre ei şi o fetiţă. Are opt ani, e fâşneaţă, cu lipici la minge, iute şi aleargă de parcă n-ar avea plămâni, astfel că se descurcă de minune printre băieţii din teren. O imagine întâlnită cam de două ori pe săptămâni. Aşa începea în urmă cu şapte ani filmul fotbalistei Carmen Marcu, iar acum continuă cu scene impresionate. Joaca de copil a devenit pasiune arzătoare, a ajuns fotbalistă la FC Universitatea, echipa gălăţeană din liga secundă, iar ultima ispravă a ei este o raritate. În ultimul meci disputat, a fost victorie cu 10-0, pe care adolescenta din Ţepu îl va ţine minte toată viaţa: a marcat şapte goluri. La doar 15 ani, împliniţi recent, pe 30 august, într-un campionat de senioare!

În plus, a fost un meci de referinţă şi pentru prietena şi fosta colegă de clasă din Ţepu, Laura Panfile: debutul la FC Universitatea. Întâlnirile lor de acasă se transformau mereu în „antrenamente”, iar în campionatul şcolii erau „de bază” alături de băieţii din echipa clasei. Mândria dirigintelui Adrian Masgras, omul care a ajutat-o enorm să-şi urmeze pasiunea. Profesorul din Ţepu a îndrumat-o pe Carmen spre fotbalul organizat şi tot el a învins reticenţa părinţilor, convingându-i să o lase să-şi urmeze visul.

Astfel, în luna decembrie a anului  trecut, a venit la selecţie. I-a luat extrem de puţin să-i convingă pe antrenorii Gabriel Călinescu şi Alexandru Caracas, după primul antrenament aceştia ii comunicau mamei unde va locui şi unde va învăţa, iar după al doilea făcea pozele pentru legitimare. Aşa a ajuns şi să fie singura fotbalistă dintr-o clasă cu baschetbaliste, atlete şi halterofile, la Liceul cu Program Sportiv.

Gol chiar de la debut

A debutat încă de la primul meci programat în campionat, pe 13 martie 2016, în deplasare, la Reghin. „A fost sigura dată când am avut emoţii uriaşe la intrarea în teren, dar s-au dus repede, odată cu prima atingere a mingii. Atunci am dat şi primul meu gol, când eram conduse cu 3-0. Ne-a dat încredere acel gol şi până la urmă am reuşit să egalăm, s-a terminat 3-3. Suntem prietene toate, indiferent de vârstă, asta cred că e principalul atu al echipei noastre”, rememorează Carmen Marcu primul său meci.

Joacă pe postul de atacant şi este stângace, însă, surprinzător, doar pe terenul de fotbal. I se trage tot de la dragostea pentru fotbal, n-a putut sta departe de minge nici măcar când a avut o accidentare. „Am avut o rană dureroasă la degetul mare de la dreptul, aşa că am avut de ales, fie, fie să dau cu stângul”, a explicat Carmen.

Mărturiseşte că nu are modele din fotbalul feminin, idolii săi fiind Ronaldinho şi Messi. Visul său este să ajungă în echipa naţională şi să progreseze atât de mult încât să ajungă la o echipă  profesionistă din străinătate.

FC Universitatea, o necesitate

FC Universitatea este o echipă înfiinţată relativ recent, spre sfârşitul verii de anul trecut. Încă fără sprijin financiar de la autorităţile locale, funcţionează doar pe bază de voluntariat, din pasiunea jucătoarelor şi a celor doi antrenori care au înfiinţat-o.

Carmen Marcu şi părinţii săi luaseră prima dată decizia de merge la fotbalul practicat în formă organizată exact în momentul în care se desfiinţa echipa feminină de la Oţelul. Cum nu mai aveau altă variantă locală, erau pe punctul de a alege între plecarea la Iaşi sau Bucureşti. Destin, exact atunci s-a înfiinţat FC Universitatea. O echipă de care Galaţiul are nevoie, pentru fete precum Carmen Marcu, care spune fără ezitare, răspicat, ce înseamnă fotbalul pentru ea: „Totul!”

În foto - Carmen Marcu, într-un meci demonstrativ cu echipa jurnaliştilor gălăţeni:

Citit 8303 ori Ultima modificare Vineri, 07 Octombrie 2016 21:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.