ANTRENOR în cel mai friguros oraş al lumii | Un gălăţean îi învaţă DANS SPORTIV pe ruşii din SIBERIA

ANTRENOR în cel mai friguros oraş al lumii | Un gălăţean îi învaţă DANS SPORTIV pe ruşii din SIBERIA
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Gălăţeanul Andrei Ene, fost sportiv şi apoi instructor la Fantezia, trăieşte la nord de Cercul Polar, în Norilsk, ajungând să facă performanţă în oraşul unde a simţit ce înseamnă minus 55 de grade Celsius


În Norilsk, considerat cel mai friguros oraş din lume, copiii localnicilor ruşi au început să facă paşi importanţi spre performanţă în dansul sportiv, îndrumaţi de gălăţeanul Andrei Ene (27 de ani). S-a stabilit acolo cam de un an şi jumătate, iar activitatea de antrenor în Norilsk a început-o cam de prin luna martie a acestui an. Chiar dacă vorbim despre una din ţările care reprezintă o mare forţă în lumea dansului, rezultatele sportivilor pregătiţi de tânărul gălăţean au venit repede, aceştia ajungând aproape mereu în finalele diferitelor competiţii.

Andrei Ene este un produs al clubului de profil Fantezia Galaţi, unde a activat ca sportiv şi apoi antrenor, înaintea plecării în Rusia. „A fost unul din sportivii buni ai noştri, într-o perioadă în care dansul sportiv în România era la nivel de pionerat. Apoi, a devenit instructor, a lucrat foarte mult la baza piramidei, cu cei mici, începători, prin mâinile lui au trecut mai toate perechile noastre care acum au ajuns la mari performanţe. Eram sigur că va reuşi şi în Rusia. Când mai vine acasă, trece mereu pe la sală, lucrează şi atunci, cere sfaturi pentru a se perfecţiona, iar asta spune aproape totul despre el”, ne-a declarat Marian Adam, preşedintele Fantezia.

Iubirea duce în Siberia

Andrei Ene a ajuns în Norilsk, cel mai nordic oraş din Siberia, purtat pe aripile iubirii. În 2014, Fantezia avusese o colaborare cu italienii, în urma căreia în perioada de vacanţă o parte din instructori au lucrat acolo ca animatori în turism. Pe 2 iulie, chiar de ziua sa de naştere, în sudul Italiei, pe malul mării, Andrei a cunoscut-o pe basarabeanca Elena, care apoi i-a devenit soţie. Dragoste la prima vedere, în a patra zi de la prima întâlnire o cerea în căsătorie. Elena era din Norilsk, acolo unde se stabiliseră părinţii ei cu mulţi ani în urmă, astfel că Andrei Ene a devenit pentru localnici Ene Ionovici Andrei. "Ene al lui Ion şi prenumele, aşa e obiceiul acolo”, ne-a explicat tatăl antrenorului.

Viscol, 120 de zile pe an

Norilsk este cel mai friguros oraş din lume, acoperit de zăpadă în medie 260 de zile pe an. Cam 120 de zile pe an este viscol, iar temperatura minimă ajunge până la minus 55 de grade Celsius, într-un astfel de moment ajungând Andrei Ene acolo. „De la o invitaţie la îngheţată în sudul Italiei, am ajuns la marele îngheţ. Aveam o geacă foarte groasă luată de acasă, eram sigur că nu o să am probleme. M-am dat jos din maşină şi într-un minut eram înapoi. Erau -55 de grade! Apoi mi-a luat soţia o haină zdravănă, de piele, îmblănită. În ea pot sta doar în tricou la minus 35 de grade, m-am adaptat repede”, a povestit Andrei, pentru publicaţia Sputnik Moldova.

Acum, la Norilsk este perioada din an cu noaptea cea mai lungă, care durează şase săptămâni.

La Norilsk, temperatura medie anuală este de -13 grade Celsius. Cea mai scăzută temperatură înregistrată acolo a fost de minus 58 de grade!

Citit 10061 ori Ultima modificare Joi, 29 Decembrie 2016 02:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.