Şeful statului îi cheamă pe români la urne. Iohannis vrea REFERENDUM pe tema luptei împotriva corupţiei

Şeful statului îi cheamă pe români la urne. Iohannis vrea REFERENDUM pe tema luptei împotriva corupţiei
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat, ieri, în conformitate cu prevederile articolul 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional, prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la "continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice".

Românii ar putea fi chemaţi la urne pentru a spune dacă sunt de acord cu ordonanţa graţierii, dar şi cu modificările Codului Penal propuse de PSD. Potrivit Digi 24, preşedintele Klaus Iohannis a transmis, ieri, şefilor celor două Camere ale Parlamentului scrisorile prin care propune organizarea referendumului. Parlamentul are la dispoziţie 20 de zile să dea un aviz.

Demersurile şefului statului vin după ce acesta a anunţat, luni seară, organizarea unui referendum pe tema modificării codurilor penale şi a graţierii, afirmând că protestele au arătat că este o temă de larg interes pentru cetăţeni. „În aceste zile au avut loc proteste, oamenii au ieşit indignaţi în stradă împotriva încercării de a modifica prin ordonanţă de urgenţă legislaţia penală. Am auzit fel şi fel de aberaţii, imediat după ce au ieşit oamenii în stradă. Activişti agitaţi şi agitatori au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o lovitură de stat. Cetăţenii să dea lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar că nu dau lovitură de stat, ci lovitura de graţie statului de drept”, spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a anunţat că, în consecinţă, va iniţia procedurile pentru organizarea unui referendum pe tema celor două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului penal, ceea ce a şi făcut.

Tot luni seară, la un post de televiziune, Liviu Dragnea a declarat că „nu este foarte limpede” dacă preşedintele Klaus Iohannis poate organiza un referendum pe tema graţierii, în condiţiile în care articolul 74 din Constituţie prevede că cetăţenii nu pot avea iniţiativă legislativă în aceste domenii, ca atare nici nu se pot pronunţa la un referendum în acest sens.

Curtea Constituţională a decis însă, în 2006, că şeful statului este singurul care poate decide temele pentru consultarea populaţiei, iar Parlamentul nu se poate amesteca.

Citit 3181 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2017 21:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.