Aproape 100.000 de români, în stradă. Ce se va întâmpla cu GRAȚIEREA dorită de politicieni

Aproape 100.000 de români, în stradă. Ce se va întâmpla cu GRAȚIEREA dorită de politicieni
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

După ce, duminică seară, 29 ianuarie, aproximativ 100.000 de români au ieşit în stradă în marile oraşe pentru a protesta, din nou, împotriva controversatelor proiecte de graţiere şi de modificare a Codurilor Penale, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, luni, 30 ianuarie, că nu a luat încă decizia dacă acestea vor fi adoptate prin ordonanţă de urgenţă, prin asumarea răspunderii Guvernului sau prin lege promovată în Parlament.

Este un semn că Executivul nu renunţă la cele două proiecte, chiar dacă, potrivit Hotnews, ministrul a promis că va prelua o parte dintre propunerile făcute de participanţii la dezbatere. Acesta a reafirmat că o componentă de bază a proiectului legii graţierii va fi „recuperarea prejudiciului”. Întrebat de ziarişti dacă aceste proiecte vor fi adoptate prin dezbatere parlamentară, Iordache a răspuns: „Dezbatere înseamnă şi atunci când îşi asumă Guvernul” răspunderea în faţa Parlamentului. „În acest moment, până nu finalizez textele celor două acte normative, nu pot să vă spun cu ce recomandare mă voi duce” în ceea ce priveşte forma sub care vor fi adoptate, a spus ministrul, care a precizat că va avea şi o discuţie cu premierul Sorin Grindeanu. Iordache a promis că va „ţine cont de observaţiile” făcute în cadrul dezbaterii de luni, iar „prevederile neclare cu siguranţă vor fi eliminate”. Ministrul Justiţiei, citat de Hotnews, a susţinut din nou că aceste proiecte, care au declanşat cele mai mari proteste de stradă din România după Revoluţia din 1989, „nu vizează persoane sau politicieni”. „Varianta iniţială fără îndoială va fi amendată”, a promis acesta, adăugând ca după adoptarea proiectelor vor fi eliberate din penitenciare „până în 3.000” de persoane. Florin Iordache a mai spus că pentru decongestionarea penitenciarelor este avut în vedere „un pachet mai larg” de măsuri, care include recursul în compensare şi sistemul de brăţări electronice pentru „infracţiuni uşoare, până la doi ani”.

Luni, 30 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, din nou, Guvernului să renunţe la proiectele privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale. „Guvernul nu poate să treacă peste voinţa cetăţenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu poate fi ignorată! O democraţie solidă este una în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că deţin, vremelnic, puterea. Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale. România are doar de pierdut din prelungirea acestei situaţii, care a scos zeci de mii de români în stradă”, a scris şeful statului, într-un mesaj pe Facebook.

Peste 200 de gălăţeni au ieșit duminică, din nou, în stradă (FOTO și VIDEO) - CLICK AICI pentru DETALII

Imagini video din Capitală de la protestul de duminică:

Citit 1013 ori Ultima modificare Luni, 30 Ianuarie 2017 18:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.