Ce taxe şi impozite sunt eliminate de astăzi. Cresc salariul minim şi amenzile pentru şoferi

Ce taxe şi impozite sunt eliminate de astăzi. Cresc salariul minim şi amenzile pentru şoferi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De astăzi, intră în vigoare mai multe măsuri, între care eliminarea plafoanelor în cazul contribuţiilor sociale şi de sănătate, creşterea plafonului pentru microîntreprinderi şi eliminarea a 102 taxe nefiscale. Data de 1 februarie aduce modificări şi în cazul contribuţiilor la pensiile publice şi la sistemul sănătate.

Astfel, începând de astăzi, salariaţii vor datora contribuţiile de pensie (CAS) şi de sănătate (CASS) la tot venitul realizat, actualul plafon maxim, echivalent cu cinci salarii medii brute, fiind eliminat. Pe de altă parte, salariaţii, PFA şi pensionarii care au şi venituri din dividende, dobânzi, drepturi de autor, dar şi din chirii sunt scutiţi de CASS pentru acestea.

O altă modificare importantă este legată de anularea CASS pentru pensii. Indiferent de valoarea pensiei, pensionarul are calitate de asigurat în sistemul public de sănătate, dar plata contribuţiei se suportă de la bugetul de stat.

Tot de la 1 februarie, impozitul pe venit aplicat microîntreprinderilor cu un singur salariat este redus de la 2 la sută la 1 la sută, concomitent cu ridicarea plafonului de venituri până la care o firmă poate fi încadrată în definiţia microîntreprinderii, de la 100.000 euro la 500.000 euro. Totuşi, cota de impunere de 3 la sută rămâne neschimbată pentru microîntreprinderile fără niciun salariat.

De la 1 februarie, Agenţia Naţionala de Administrare Fiscală (ANAF) elimină şi formularul 088. Prin Declaraţia 088, introdusă în februarie 2015 şi simplificată în vara lui 2016, un contribuabil este evaluat de către funcţionarii Fiscului din punct de vedere al capacităţii de a desfăşura activităţi economice în sfera TVA. Documentul a fost aspru criticat de reprezentanţii oamenilor de afaceri, din cauza creşterii birocraţiei.

Tot de la 1 februarie se anulează 102 taxe nefiscale. Taxa radio-tv, timbrul de mediu, taxa de înregistrare în registrul comerţului, taxa pentru acordarea cetăţeniei române şi taxa pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar sunt printre cele mai importante dintre cele 102 taxe eliminate.

Creşte salariul minim

Salariul minim brut pe ţară creşte, de astăzi, de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, de această majorare urmând să beneficieze aproximativ 2,1 milioane de angajaţi, dintre care peste 30.000 lucrează în sectorul bugetar, informează news.ro. Salariul primit "în mână” după această majorare va fi cu aproximativ 150 de lei mai mare. Creşterea de la 1.250 de lei, cât a fost salariul minim brut pe economie din mai 2016, la 1.450 de lei reprezintă o majorare de 16 la sută. Salariul lunar net al unui angajat care nu are persoane în întreţinere va fi de 1.065 de lei, faţă de 925 de lei, cât a fost din mai 2016.

Încheierea unui contract individual de muncă cu stabilirea unui salariu de bază mai mic decât cel prevăzut constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 de lei la 2.000 de lei.

În ultimii şapte ani, salariul minim pe economie a ajuns de la 600 de lei la 1.450 de lei, dar România rămâne în topul ţărilor cu cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană, depăşind doar Bulgaria.

Amenzi mai mari pentru şoferi

Şoferii care încalcă regulile de circulaţie vor plăti, de astăzi, amenzi mai mari, ca urmare a creşterii salariului minim pe economie. În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise, amenzile de circulaţie încep de la 290 de lei şi pot ajunge la 2.900 de lei. Amenzile de circulaţie se calculează în puncte, iar un punct reprezintă 10 la sută din salariul minim pe economie, informează news.ro. Astfel, şoferii care încalcă regulile de circulaţie rutieră vor scoate din buzunar câte 145 de lei pentru fiecare punct-amendă primit. În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise, şoferii pot primi între două şi 20 de puncte-amendă.

Citit 1433 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Februarie 2017 16:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.