DNA a refăcut filmul nopţii în care s-a adoptat OUG 13

DNA a refăcut filmul nopţii în care s-a adoptat OUG 13
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Procurorii DNA au refăcut cronologia nopţii de 31 ianuarie, în care Guvernul Grindeanu a adoptat Ordonanţa de Urgenţă 13. DNA arată într-un comunicat că la Palatul Victoria au avut loc în acea noapte "discuţii tensionate" între reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi cei ai Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul (condus de Graţiela Gavrilescu), pentru că cel din urmă minister "critica nemotivarea urgenţei proiectului de modificare a Codului Penal". În cele din urmă, în acea noapte, Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul a adoptat un nou aviz, favorabil OUG 13, iar vechiul aviz ar fi fost distrus de Ministerul Justiţiei, informează Hotnews.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, acest prim aviz al Ministerului pentru relaţia cu Parlamentul ar fi trebuit să ducă - conform metodologiei - fie la modificarea proiectului de OUG 13 în sensul celor solicitate, fie la renunţarea în forma de OUG şi transformarea în proiect de lege. DNA arată ca are probe că primul aviz al Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul (cel cu observaţii şi propuneri, transmis prin fax de la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul către Ministerul Justiţiei), a fost distrus în interiorul Ministerului Justiţiei. Mai mult, DNA susţine că originalul primului aviz al Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul a fost sustras, „la acest moment nemaifiind identificat în rândul documentelor existente în cadrul Ministerului Justiţiei”. Practic, DNA arată că din cauza avizului critic iniţial al Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, şedinţa de guvern a început cu întârziere (la ora 21,00, în loc de ora 19,45). DNA arată că, în urma „discuţiilor tensionate” dintre reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi cei ai Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, în cele din urmă Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul a emis un nou aviz, pozitiv, între orele 20,00 şi 21,00. DNA mai arată în comunicatul citat că „personalul de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei a întocmit şase note prin care exprima critici la adresa proiectelor amintite”. De asemenea, DNA arată ca Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi-a dat avizul pentru OUG 13 chiar în noaptea de 31 ianuarie, când a avut loc şedinţa prin care a fost adoptată.

Cu Ordonanţa 13, la Parchetul General

DNA a decis, ieri, clasarea dosarului privind OUG, pentru că nu a putut dovedi infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii ca persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Însă DNA a disjuns şi declinat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte un dosar pentru infracţiuni precum favorizarea făptuitorului, sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri şi fals intelectual.

Potrivit Hotnews, Parchetul General a confirmat, ieri, că pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică s-a înregistrat, ieri, cauza cunoscută generic sub denumirea ”Adoptarea Ordonanţei 13”, ca urmare a declinării acesteia de către DNA. Infracţiunile sunt favorizare a făptuitorului, prezentarea, cu rea-credinţă, de date inexacte, Parlamentului sau Preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului (prevăzută şi sancţionată de Legea 115/1999 - a răspunderii ministeriale), sustragerea sau distrugerea de înscrisuri (art. 259 al.1 şi 2 C.p), sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri (art. 275 C.p) şi fals intelectual.

Conflict juridic între Ministerul Public şi Guvern

Curtea Constituţională a admis că există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea a fost făcută de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. ”Există conflict juridic între autorităţi când o putere îşi arogă competenţe care revin altei puteri", a declarat Valer Dorneanu, preşedintele CCR. "(...) DNA s-a apucat să vadă în ce măsură s-au îndeplinit condiţiile unei OUG, lucru care excede competenţelor sale”, a spus Dorneanu.

Citit 877 ori Ultima modificare Luni, 27 Februarie 2017 19:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.