ÎN PERICOL PE GER - copiii, vârstnicii şi bolnavii cronic. Ce SFATURI au pentru ei MEDICII

ÎN PERICOL PE GER - copiii, vârstnicii şi bolnavii cronic. Ce SFATURI au pentru ei MEDICII
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Aceştia sunt mai predispuşi să sufere din cauza temperaturilor foarte scăzute * În cazul vârstnicilor, orice căzătură pe gheaţă este sinonimă cu o fractură


Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi le recomandă gălăţenilor ca, având în vedere temperaturile deosebit de scăzute din acestă perioadă, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, să respecte regulile de igienă, pentru evitarea îmbolnăvirilor, şi să mănânce alimente bogate în proteine, precum şi fructe şi legume. De asemenea, trebuie evitate băuturile alcoolice. Nu în ultimul rând, bolnavii cronic sunt sfătuiţi să respecte indicaţiile primite de la medicii specialişti, pentru a evita agravarea afecţiunilor de care suferă. "În cazul în care deplasarea în spaţii deschise nu poate fi amânată, recomandăm folosirea mijloacelor de protecţie adecvate: haine groase, căciuli, mănuşi etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. În cazul în care totuşi acestea apar, trebuie evitată automedicaţia şi se recomandă consultarea unui medic", a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Atenţie sporită pentru copii şi vârstnici


Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate, care creează premisele decompensării (stare de epuizare sau de depăşire a resurselor funcţionale ale unui organ bolnav - n.r.) în condiţii de temperaturi scăzute.

"În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor: evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, precum şi evitarea transporturilor pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător. În situaţia în care se impune deplasarea pe distanţe lungi, recomandările sunt de a se urmări starea vremii pentru perioada respectivă şi asigurarea cu pături, haine adecvate, alimente şi apă pentru eventualitatea în care s-ar întâmpla izolarea forţată, din cauza condiţiilor meteo", atenţionează specialiştii din cadrul DSP Galaţi.

Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.

Pericolul hipotermiei


Dacă măsurile de protecţie contra frigului sunt insuficiente, există riscul să apară hipotermia, adică scăderea temperaturii corpului la sub 35 de grade Celsius, sau degerăturile. Temperatura normală a corpului uman este cuprinsă între +36 de grade C şi +37,5 grade C. Cele mai mari probleme cu reglarea temperaturii le au copiii şi bătrânii. Rezistenţa copiilor la frig este diferită de a adulţilor, care au o masă corporală mai mare expusă la aceleaşi temperaturi scăzute. Pentru orice persoană expusă la temperaturi joase chiar şi pentru o perioadă scurtă, mai ales dacă frigul este însoţit de umezeală sau vânt, şi dacă persoana este vârstnică sau copil mic, apare riscul hipotermiei.

Semnele hipotermiei


Tegumentul (pielea - n.r.) palid, buzele şi unghiile albastre, tremuratul violent, tulburările de vorbire, ameţeala şi amorţirea mâinilor şi a picioarelor sunt toate semne ale instalării hipotermiei. "Comportamentul devine iraţional, apar dezorientarea, apatia, starea de somnolenţă, pulsul e neregulat şi slab, iar respiraţia este îngreunată. Apare şi starea de inconştienţă şi, dacă nu este împiedicată pierderea de căldură prin înlocuirea hainelor umede cu altele uscate, dacă nu se administrează lichide calde, există chiar riscul de deces", mai spun medicii din cadrul DSP Galaţi.

Cum acordaţi primul ajutor în caz de îngheţ


Dacă sunteţi în situaţia de a ajuta o persoană îngheţată să se încălzească, mai întâi fiţi siguri că mâinile şi picioarele sunt acoperite, după ce s-au înlăturat mănuşile, şosetele ori încălţările ude. Puteţi introduce mâinile şi picioarele în apă călduţă, la temperatura normală a corpului, dar nu fierbinte, pentru că în zonele amorţite se pot produce arsuri. Nu frecaţi zonele îngheţate!

În cazul bătrânilor, orice căzătură este sinonimă cu o fractură. Aceştia trebuie să aibă grijă în primul rând să nu iasă din casă, pentru că riscurile sunt foarte mari sau, dacă este necesară deplasarea, să se încalţe corespunzător şi să folosească un baston pentru a avea o deplasare mai sigură pe zăpadă. Nici tinerii sau copiii nu sunt feriţi de fracturi, însă în cazul lor oasele sunt mai elastice şi fracturile apar doar în cazul unor căzături foarte puternice.

ATENŢIE! CODUL GALBEN de GER a fost prelungit până luni, 25 ianuarie. Printre judeţele atenţionate se află şi GALAŢI

Citit 2292 ori Ultima modificare Vineri, 05 Februarie 2016 21:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.