Cum poţi deveni ASIGURAT fără să plăteşti contribuţia la Sănătate
Foto: Foto-arhivă "Viaţa liberă"

Cum poţi deveni ASIGURAT fără să plăteşti contribuţia la Sănătate
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)


* Cei care nu au venituri pot deveni asiguraţi în cazul în care o rudă este de acord să îi ia în întreţinere


Contribuţia plătită lunar către Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate este singura garanţie că puteţi beneficia de toate facilităţile medicale din sistemul public de asigurări de sănătate. Sunt totuşi şi situaţii, deloc puţine, în care legea îi permite unei persoane să devină asigurată, chiar dacă nu plăteşte această contribuţie. Este vorba despre persoanele fără venituri declarate şi care au în familie o persoană care plăteşte această contribuţie. În cazul în care un asigurat doreşte să-şi asume responsabilitatea pentru coasigurarea unei rude (mamă, tată, soţ, soţie - n.r.) fără venituri, acesta trebuie să dovedească faptul că are venituri şi că plăteşte asigurarea către Fond.

Cum poţi deveni coasigurat


Spre exemplu, dacă este vorba de coasigurarea soţiei sau a soţului, aceasta sau acesta va solicita de la Administraţia Fiscală o adeverinţă din care să reiasă că nu obţine niciun fel de venit. La rândul ei, persoana asigurată (soţul sau soţia, după caz - n.r.) trebuie să îşi asume responsabilitatea de a-l lua în întreţinere pe coasigurat, urmând să îl anunţe despre acest lucru şi pe angajator, care, la rândul său, va notifica acest lucru la ANAF, în vederea adăugării persoanei coasigurate în Declaraţia 112.

Următorul pas este ca Administraţia Fiscală să trimită baza de date reactualizată către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi. Persoana care va deveni astfel coasigurată va merge la CJAS cu adeverinţa din care să reiasă că nu obţine venituri, cu o copie după actul de identitate şi cu una după certificatul de căsătorie. Astfel, va obţine o adeverinţă de asigurat. "Persoana coasigurată trebuie să mai depună şi o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu are venituri proprii. De asemenea, mai este nevoie şi de o declaraţie pe propria răspundere a asiguratului, prin care acesta declară că o are în întreţinere pe persoana respectivă. Persoanei coasigurate i se va emite adeverinţa respectivă o dată la fiecare trei luni, până ce va i se va tipări cardul naţional de sănătate", a precizat economistul Mihaela Docan, preşedintele CJAS Galaţi.

Persoana coasigurată îşi păstrează acest statut atât timp cât ruda sa asigurată continuă să îşi achite contribuţia la sănătate. O persoană coasigurată nu poate coasigura o altă persoană. Şi părinţii pot deveni coasiguraţii copiilor lor, cu singura condiţie ca primii să nu obţină niciun fel de venit. Potrivit legii, o persoană asigurată poate avea doar trei coasiguraţi în întreţinere.

Cum VERIFICI dacă angajatorul îţi PLĂTEŞTE contribuţia pentru Sănătate

Citit 12608 ori Ultima modificare Vineri, 05 Februarie 2016 14:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.