ALCOOLISMUL - o problemă de sănătate

ALCOOLISMUL - o problemă de sănătate
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Nu o dată auzim despre familii destrămate din cauza dependenţei de alcool a unuia dintre membri sau de persoane care au pierdut totul din cauza acestei boli tot mai răspândite. Ea nu ţine cont de vârstă, sex sau poziţie socială. Alcoolismul este manifestarea, conştientă sau nu, prin care un individ caută satisfacerea nevoii de a consuma alcool, indiferent de mijloace sau consecinţe, pentru evitarea sevrajului sau stărilor psihice neplăcute.

Pentru a înţelege mai multe despre această boală şi efectele ei asupra familiei, dar şi pentru a învăţa să îl ajutăm pe cel bolnav, psihologul Nicoleta Popleşanu ne vine, din nou, în ajutor.

Dependenţa de alcool se manifestă prin patru simptome, începând cu nevoia incurabilă de a consuma alcool, urmată de pierderea controlului (incapacitatea de a se limita la un singur pahar de băutură, la o ocazie deosebită), pentru ca mai apoi individul să ajungă la dependenţă psihică (ameţeli, anxietate, transpiraţie abundentă), culminând cu toleranţa sau nevoia de creştere a cantităţii de alcool consumate, pentru a simţi efectele.

"Alcoolismul este o boală, nu un viciu. Este o boală progresivă, fizică, mentală şi spirituală, marcată de obsesia de a bea, în ciuda răului fizic produs de consumul de alcool. Este o boală a negării, în care bolnavul declară cu convingere "Eu nu sunt alcoolic!", în ciuda tuturor evidenţelor”, ne spune psihologul.

Dar alcoolul face parte din viaţa noastră, fie la evenimente fericite, fie în situaţii mai puţin dorite. Consumul de alcool este o metodă rapidă şi plăcută de a modifica emoţii, sentimente, stări de dispoziţie în general. Sunt însă situaţii când persoana care consumă alcool poate ajunge în circumstanţe periculoase din punct de vedere fizic (conducerea automobilului sau manipularea unui utilaj, în timp ce este beat) sau îşi poate lovi soţia sau copilul.

Alcoolismul în familie şi efectele lui


Când există în cadrul unei familii un membru alcoolic, cel mai mult suferă ceilalţi, direct sau indirect. Copiii părinţilor consumatori de alcool vin pe lume cu un organism slăbit, predispus la îmbolnăvire. Consumul de alcool în perioada copilăriei, perioadă de dezvoltare, este ceva de neacceptat. În anii adolescenţei, când organismul se dezvoltă în forţă, alcoolul face ravagii în sistemul muscular, nervos şi osos, dar şi din punct de vedere al dezvoltării psihologice.

Pentru a înţelege mai bine ce înseamnă să ajuţi o persoană care suferă de alcoolism, psihologul Nicoleta Popleşanu ne-a împărtăşit una din experienţele sale: "Primul caz de alcoolism l-am întâlnit când lucram în secţia de psihiatrie a unui spital. Era dimineaţă. La prima oră, o femeie şi un bărbat mai tânăr au intrat cu un alt bărbat, pe care îl ţineau de braţe. Se vedea clar că "cel adus” nu-şi dorea să fie acolo. Într-un final, au intrat în cabinetul medicului psihiatru, unde mă aflam şi eu. Bărbatul tremura din toate încheieturile şi vorbea tare.  Doctorul l-a privit, a scos repede o sticlă cu whisky, a turnat un pahar şi i-a dat să bea. Familia era năucită. Medicul, calm, le-a explicat: "E în sevraj, trebuie să fac ceva ca să mă pot înţelege cu el şi apoi începem tratamentul". În mai puţin de două secunde, bărbatul a băut alcoolul din pahar. S-a domolit şi a îngânat chiar şi un salut. Persoana a fost internată, după ce i s-au explicat întâi procedurile ce vor urma. Peste câteva zile, îi aveam în cabinet pe fiul şi pe soţia pacientului, cei care l-au adus în acea dimineaţă. Cel mai mult erau afectaţi de neputinţa de a-şi ajuta tatăl, respectiv, soţul. Încercaseră multe: să ascundă băutura din casă, să o arunce, să îl lase fără bani, să îl închidă în casă şi multe altele. Numai că nimic nu părea să dea rezultate. Asta se întâmpla în urmă cu 11 ani. De atunci, din păcate, ajung la cabinet din ce în ce mai multe persoane", ne-a povestit psihologul.

Boala numită alcoolism afectează întreaga familie şi toţi se îmbolnăvesc. Familia vrea să-l controleze şi să ascundă situaţia din propria casă. Dar, alcoolicul, de cele mai multe ori, devine violent cu ceilalţi, atât fizic, cât şi psihic. Pentru soţie, băutura devine o "rivală" în faţa căreia se simte adesea neajutorată. Ea luptă cu disperare, încearcă să-l răsfeţe, să ţină problemele şi grijile departe de el. Dar, pentru el, ea devine un duşman, pentru că vrea să-i ia ceea ce îl face fericit. Aşa se ajunge la violenţă. De multe ori, soţiile fac eforturi pentru a salva aparenţele. Îşi asumă tot mai multe responsabilităţi, muncesc mai mult, îi plătesc datoriile, îl scuză la serviciu pentru absenţe.

"De cele mai multe ori, copiii cu un părinte alcoolic nu simt că fac parte din familie şi prezintă un risc mare de depresie. Sentimentele de vinovăţie, cauzate de ideea că ei ar fi motivul pentru care părintele lor este alcoolic, pot duce la un cerc vicios, în care copilul începe să bea pentru a scăpa de realitatea creată de părintele alcoolic. Dar să nu uităm că în cazul în care copiii sunt abuzaţi verbal sau fizic de părintele alcoolic, responsabilitatea îi revine şi celuilalt părinte, care acceptă un mediu impropriu pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor", a mai adăugat Nicoleta Popleşanu.

Efectele asupra organismului


Efectele consumului de alcool pe termen lung pot fi diferite boli - ciroză sau cancer al ficatului, pancreatită, leziuni la nivelul sistemului nervos şi al inimii, impotenţă, tulburări neurologice şi psihologice majore. Pe termen scurt, apar: tulburări ale vederii şi auzului; scăderea capacităţii de coordonare a membrelor; interpretarea eronată a emoţiilor, distorsionarea gândirii.

Femeile pot fi afectate mult mai repede decât bărbaţii atunci când consumă alcool, deoarece organismul lor reacţionează diferit. Dacă un bărbat şi o femeie care au aceeaşi greutate corporală consumă aceeaşi cantitate de alcool, femeia va fi cea care resimte efectele mai repede, deoarece organismul ei conţine mai puţină apă decât cel bărbaţilor.

"Consumul de alcool la vârste mici poate afecta procesul de învăţare şi performanţele şcolare. Consumul de alcool în perioada adolescenţei poate avea însă efecte grave pe termen lung. Persoanele care încep să bea înainte de vârsta de 15 ani sunt de patru ori mai predispuse la alcoolism decât cele care încep după vârsta de 20 de ani", a concluzionat medicul. "E necesar să avem o atitudine clară vizavi de orice substanţă care provoacă dependenţă, inclusiv sau mai ales despre alcool. Iar dacă aveţi această boală, nu uitaţi că nu este o ruşine să fii bolnav, dar este o ruşine să nu te tratezi", concluzionează interlocutoarea noastră.

Citit 4377 ori Ultima modificare Duminică, 07 Februarie 2016 19:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.