Sute de gălățeni, pe LISTE DE AȘTEPTARE, pentru dispozitive medicale şi îngrijiri la domiciliu

Sute de gălățeni, pe LISTE DE AȘTEPTARE, pentru dispozitive medicale şi îngrijiri la domiciliu
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Bugetul alocat Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, pentru primul semestru al anului, nu este suficient de mare pentru a acoperi aprobarea tuturor cererilor de dispozitive medicale şi de îngrijiri medicale la domiciliu, motiv pentru care a fost necesară întocmirea unor liste de aşteptare. În total, la CJAS Galaţi, se află în aşteptare 673 de dosare pentru dispozitive medicale şi îngrijiri la domiciliu. În vreme ce unii pacienţi au prioritate la finanţare, ca urmare a gravităţii afecţiunii de care suferă, pentru alte categorii termenul de aşteptare este mai mare, putându-se prelungi până după jumătatea anului.

2015 a trecut fără liste de aşteptare


"De la începutul anului şi până în prezent, a fost întocmită o listă de aşteptare de 284 de dosare pentru dispozitive medicale, în condiţiile în care anul trecut nu au mai existat astfel de liste. Prioritate la decontare au dispozitivele pentru stomii, incontinenţă urinară, aparate de oxigenoterapie şi protezele fonatorii şi traheale, urmate de dispozitivele medicale pentru copii, elevi şi studenţi", a precizat Mihaela Oana Docan, preşedinta CJAS Galaţi.

Cele mai multe cereri de dispozitive medicale sunt cele pentru proteze auditive, în număr de 127, urmate de cele pentru fotolii rulante (35), proteze de sân (30), proteze membre superioare şi inferioare (21), cârje (16), lentile (15), orteze (12), ghete ortopedice (11), corsete (9) şi cadre (8). Costurile pentru aceste dispozitive medicale se ridică la 257.937 de lei, bani care în momentul de faţă nu sunt disponibili.

Pacienţii cu accident vascular au prioritate


În privinţa îngrijirilor la domiciliu, la CJAS Galaţi există în prezent un număr de 389 de dosare în aşteptare, în valoare totală de aproximativ 600.000 de lei. "Prioritate la emiterea deciziilor o au pacienţii cu atac vascular cerebral, cei cu infarct cerebral, cei ramolisment cerebral şi pacienţii cu boli oncologice. Din cauza bugetului insuficient, până la această dată, instituţia noastră a aprobat numai cereri pentru aceste diagnostice", a adăugat Mihaela Docan.

Recomandarea pentru dispozitive medicale sau pentru îngrijiri la domiciliu o face medicul specialist, în baza unui bilet de trimitere pe formular tipizat. Atenţie însă, asiguraţii care intenţionează să solicite un anumite tip de dispozitiv medical dintre cele enumerate trebuie să ţină seama de faptul că acel bilet de trimitere este valabil 30 de zile de la data emiterii de către medicul specialist.

Pe lângă bilet, persoana în cauză mai are nevoie şi de un document care să ateste calitatea de asigurat: adeverinţă de salariat, cupon de pensie sau decizie de încadrare în grad de handicap, după caz.

Citit 2877 ori Ultima modificare Marți, 26 Aprilie 2016 00:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.