MEDICII au tinut sfat la Galaţi. Congresul de Național de Anatomie, un succes

MEDICII au tinut sfat la Galaţi. Congresul de Național de Anatomie, un succes
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

365 de participanţi, peste 200 de lucrări, 90 de postere şi trei zile de sesiuni de workshopuri, toate traduse într-un schimb de experienţă deosebit de util pentru anatomiştii veniţi din toată ţara. Aşa se poate rezuma Congresul Naţional de Anatomie, o manifestare organizată în premieră de Facultatea de Medicină şi Farmacie de la Galaţi, care s-a bucurat de aprecierea invitaţilor.

"Am considerat că e bine să dăm o mână de ajutor unei facultăţi tinere şi să organizăm cea de-a XVII-a ediţie a Congresului Naţional de Anatomie la Galaţi. Au venit cu lucrări interesante şefii principalelor catedre de anatomie din România. În plus, remarc faptul că participarea studenţilor a fost semnificativă: peste 80 dintre lucrări au aparţinut tinerilor, fie ei masteranzi sau studenţi. Iar colectivul didactic şi cel al tinerilor învăţăcei de la Galaţi, cu care am venit în contact, s-a prezentat la standarde înalte, fapt remarcat şi la şedinţa de board a societăţii", a declarat prof. univ. dr. Florin Filipoiu, preşedintele Societăţii Române de Anatomie.

Anatomia, o disciplină de bază


Premiul I i-a revenit studentului în anul II Teodor Badea, de la U.M.F. Bucureşti, care a realizat o mână robotică, cu ajutorul unei imprimante 3D, prin bluetooth, construită pe principii anatomice, utilizată pentru manipularea de obiecte toxice sau periculoase ori manevrarea în locuri greu accesibile. De altfel, toţi profesorii prezenţi au pledat pentru importanţa disciplinei, dar şi pentru folosirea ei în relaţie cu alte discipline şi cu multiple aplicaţii în imagistică. "Intenţia noastră este să transformăm anatomia, din ştiinţă descriptivă într-un domeniu interdisciplinar cu mari valenţe clinice", a explicat profesorul Filipoiu.

Înnoirea curriculară a avut în vedere introducerea unor activităţi practice. Congresul a conţinut patru workshopuri, pe două direcţii de lucru: una de anatomie chirurgicală pentru chirurgia plastică şi alta pe chirurgie cardiovasculară, cu unul dintre cei mai renumiţi chirurgi din Europa, dr. Horia Mureşian, redactorul celei mai mari reviste europene de chirurgie şi radiologie chimică.

"Tematica recomandată a acestui congres corespunde întru totul acestei direcţii şi a fost reprezentată de anatomia radiologică. Disciplinele de imagistică medicală sunt fundamental bazate pe anatomie, practic nu există nicio activitate majoră de diagnoză fără anatomie", a declarat Florin Filipoiu.

Secţiunile congresului au conţinut lucrări legate de Anatomia şi imagistica regiunilor capului şi gâtului, trunchiului, membrelor dar şi aspecte legate de Anatomia macroscopică, mezoscopică şi microscopică, Medicina Dentară, Medicina Sportivă. Rezultatele cercetărilor vor fi publicate, în limba engleză, în Revista Română de Anatomie clinică. Următoarea ediţie a congresului va avea loc la Iaşi.

La final, într-o atmosferă destinsă şi cordială, într-o croazieră pe Dunăre, am cules câteva opinii de la şefii catedrelor de Anatomie din ţară, prof. Petru Bordei (Constanţa), conf. dr. Dan Iliescu (decan FMF Constanţa), prof. dr. Andrei Motoc (Timişoara), Anca Sava (Iaşi), Ioan Mândrilă (Craiova), prof. Ion Bordeianu (Constanţa - şef clinică chirurgie plastică), Serghei Sumac (vicedecan Chişinău), care s-au declarat, la rândul lor, mulţumiţi de organizare şi de calitatea prelegerilor.

Cel care a fost în spatele acestui efort pentru Galaţi, tânărul profesor dr. Valeriu Ardeleanu, şi-a mai propus pentru Galaţi un congres chirurgical peste trei - patru ani.

Citit 9262 ori Ultima modificare Luni, 23 Mai 2016 17:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.