De câte calorii aveţi nevoie, în funcţie de vârstă

De câte calorii aveţi nevoie, în funcţie de vârstă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Când vine vorba despre atingerea greutăţii ideale şi menţinerea acesteia, sfaturile medicilor intră în conflict cu miturile despre slăbit şi dietele drastice, care, deşi pe termen scurt, pot da rezultate, pe termen lung sunt deosebit de periculoase pentru sănătatea organismului.
Cu toate acestea, unul dintre principiile general acceptate este respectarea aportului de calorii, conform căruia femeile ar trebui să consume circa 2.000 de calorii, iar bărbaţii circa 2.500 de calorii în fiecare zi. Cele mai recente cercetări din domeniul nutriţiei arată că aceste estimări sunt corecte, însă adaugă faptul că aportul de calorii pe care trebuie să îl consumăm zilnic variază de la o persoană la cealaltă nu numai în funcţie de sex, ci şi de vârstă. Iată despre ce diferenţe este vorba, conform independent.co.uk.
Cercetarea de faţă a fost făcută de Nathan Yau, statistician în cadrul Departamentului de Sănătate şi Servicii Umane din Statele Unite ale Americii, care a analizat datele colectate de departament de-a lungul timpului, în funcţie de criteriul de vârstă şi stilul de viaţă al fiecărei persoane, pentru a află care este aportul potrivit de calorii ce ar trebui consumat zilnic pentru fiecare caz în parte. Iată care sunt concluziile acestei cercetări.

Cum variază necesarul de calorii, odată cu vârstă

Femeile cu un stil de viaţă sedentar ar trebui să consume circa 1.800 de calorii pe zi, dacă fac parte din categoria de vârstă 25-30 de ani, iar începând cu vârsta de 30 de ani numărul de calorii zilnice ar trebui să scadă treptat, ajungând până la 1.600 de calorii la 50 de ani. În cazul femeilor cu un stil de viaţă activ, consumul de calorii poate varia de la 2.400 pe zi, în cazul acelora cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, la 2.000 de calorii, în cazul persoanelor trecute de 60 de ani.
În rândul bărbaţilor cu un stil de viaţă sedentar, aportul caloric variază de la 2.400, la bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, până la 2.000 de calorii în cazul celor care depăşesc 60 de ani. În cazul bărbaţilor cu un stil de viaţă activ, numărul caloriilor scade de la 3.000, la vârsta de 20 de ani, la 2.600, la vârstă de 60 de ani.
Cu toate acestea, nutriţioniştii sunt de părere că în loc să se concentreze în mod exclusiv asupra numărului de calorii consumate pe durata unei zile, cei care doresc să îşi menţină greutatea ideală ar trebui să facă sport frecvent, să aibă un regim alimentar echilibrat şi variat şi să bea zilnic minimum 2 litri de apă.

Citit 4581 ori Ultima modificare Luni, 20 Iunie 2016 16:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.