INCREDIBIL, DAR ADEVĂRAT... Autorităţile nu ştiu câţi MEDICI profesează în România

INCREDIBIL, DAR ADEVĂRAT... Autorităţile nu ştiu câţi MEDICI profesează în România
Explicaţie foto: Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii  
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Autorităţile nu ştiu câţi medici practică în prezent medicina în România. Ministerul Sănătăţii (MS) a precizat că nu o există o statistică oficială unitară cu privire la numărul de medici care profesează în ţară. Mai mult, după o analiză, MS are o statistică, iar Colegiul Medicilor şi Institutului Naţional de Statistică altele. Astfel, în timp ce MS ştie de 25.000 de medici care lucrează în sistemul de stat, Institutul Naţional de Statistică spune că sunt 55.000. Colegiul Medicilor are o altă statistică, respectiv de 51.400 de medici, potrivit Digi24.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a realizat, la o lună de când a preluat funcţia, o radiografie dură a sistemului de sănătate. Eticheta pusă de ministru nu lasă loc niciunei interpretări: un sistem de tip feudal, scăpat de sub control, care consumă prea mulţi bani şi este ineficient.

Pe lângă lipsa unei statistici oficiale privind numărul de medici care practică în România, Vlad Voiculescu a precizat că nu se ştie exact nici cât cheltuim pe medicamente, câte plăţi informale sunt, de ce o operaţie costă mai mult într-un loc şi mai puţin într-un alt loc, din perspectiva Casei Naţionale de Asigurări (CNAS).

Ca răspuns, CNAS spune că nu înţelege nedumeririle ministrului. "Ştim cu exactitate câţi membri avem în contract, de ce plătim cât plătim. Sunt în sistemul informatic, se pot genera aceste informaţii oricând, la cerere. Poate domnul ministru se referă la întreg sistemul sanitar, nu numai la cel care este în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. În momentul de faţă, în relaţie contractuală cu CNAS sunt peste 28.000 de furnizori de servicii medicale", a spus preşedintele CNSAS, Gheorghe Radu Ţibichi.

Potrivit Colegiului Medicilor Galaţi, puţin peste 1.000 de medici (inclusiv pensionari - n.r.) cu drept de liberă practică sunt înscrişi pe listele acestei organizaţii profesionale gălăţene.
      

Citit 2503 ori Ultima modificare Marți, 21 Iunie 2016 17:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.