Vergeturile, o problemă medicală cu influenţe psihologice

Vergeturile, o problemă medicală cu influenţe psihologice
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Vergeturile sunt rupturi apărute la nivelul pielii, care ajung uneori până la nivelul dermului profund. Sunt două tipuri de vergeturi: vergeturile imature, de culoare rozie, care în general nu au o vechime mai mare de şase luni, şi vergeturile mature, de culoare alb-sidefie, care de regulă sunt mai vechi de un an. În funcţie de tipul de vergetură, abordarea terapeutică, dar mai ales rezultatele sunt diferite. Vergeturile rezultă din deteriorarea şi ruperea fibrelor elastice şi a distrugerii colagenului în anumite zone, care sunt astfel slăbite, precum şi de lipsa unor substanţe nutritive din piele. În zonele cu vergeturi pielea este subţiată şi cu transparenţă crescută.
“Pentru a înţelege de ce apar vergeturile trebuie să lămurim câteva noţiuni despre colagen şi rolul acestuia la nivelul pielii. În corpul uman există mai mult de 28 de tipuri de colagen, care au rolul de construcţie celulară sau de reparare a ţesuturilor. Tipurile I-IV sunt vitale pentru o structură sănătoasă a pielii, cele mai frecvente în piele fiind totuşi tipurile I şi III, care formează o reţea ca o plasă, responsabilă de elasticitatea şi rezistenţa mecanică a pielii. Aceste două tipuri de colagen se comportă diferit în funcţie de vârstă, astfel: la copii predomină colagenul de tip III, care este responsabil pentru “moliciunea” pielii tinere; odată cu vârstă creşte concentraţia de colagen de tip I şi scade cea de colagen de tip III, acest fapt întâmplându-se până în jurul vârstei de 35 de ani, când pielea atinge apogeul elasticităţii sale şi a rezistenţei mecanice. După vârsta de 25 de ani colagenul se va distruge cu o rată de 1,5 la sută pe an, astfel încât, în jurul vârstei de 60 de ani, vom avea doar jumătate din cantitatea iniţială de colagen. Ţesutul conjunctiv îşi pierde astfel susţinerea şi fermitatea, apar ridurile şi ptoza (deplasarea în jos – n.r.) facială”, a explicat, pentru „Viaţa liberă”, prof. univ. dr. Valeriu Ardeleanu, medic chirurg şi estetician.
Potrivit medicului citat, colagenul este sintetizat de fibroblaşti, sub o formă organizată. Radicalii liberi, radiaţiile ultraviolete, dereglările hormonale, fumatul şi alţi factori nocivi de mediu pot determina distorsionarea fibrelor de colagen, cu apariţia ridurilor, cicatricilor etc.
 

Cum pot fi prevenite vergeturile

Vergeturile au la bază fie o dereglare hormonală, fie o moştenire genetică. Acestora li se adaugă forţe mecanice secundare unor sarcini, eforturi etc. Alimentaţia joacă şi ea un rol important, fructele şi legumele proaspete fiind considerate a avea rol protector împotriva atât a apariţiei vergeturilor cât şi a îmbătrânirii organismului, în general, deci, implicit, şi a pielii.
„Măsuri clare de prevenţie a vergeturilor nu există. Teoretic, un regim bogat în vitamine, folosirea de creme hidratante şi antivergeturi, exerciţiile fizice, eliminarea fumatului sunt factori care previn apariţia acestei probleme a pielii. Însă pe un teren genetic, vergeturile apar în general indiferent de regimul de viaţă urmat. În ceea ce priveşte tratarea vergeturilor, există alternative terapeutice de ameliorare semnificativă a acestora, dar fără a duce la o dispariţie completă. Ameliorarea semnificativă presupune că de la culoarea alb-sidefie ajung la o culoare apropiată de cea a pielii, se reduc în suprafaţă şi ca adâncime. Vergeturile imature, roşiatice, pot fi eliminate complet”, a mai spus dr. Ardeleanu.

În ce constă tratamentul

De cele mai multe ori, rezultatele obţinute în urma tratamentului sunt definitive. În cazul unor variaţii în greutate însă pot apărea alte vergeturi sau chiar se pot adânci cele existente şi cândva tratate. Tratamentul vergeturilor este unul complex. Procedurile de tratare a vergeturilor sunt următoarele: microdermabraziune, radiofrecvenţă multipolară fracţionată, ultrasunete, mezoterapie, injecţii cu fibroblaşti, PRP, peeling chimic, laser, creme cu colagen, retinoizi, DMAE, vitamine A şi E, alfa-hidroxiacizi.
În general, aceste tratamente se combină. Nu se foloseşte unul singur. Baza constă în tratamentele cu radiofrecvenţă mutipolară fracţionată, ultrasunete şi laser. Peste aceste proceduri de bază se adaugă restul procedurilor. Sunt multe de spus la fiecare procedură în parte. Pe scurt, microdermabraziunea, ultrasunetele, injecţiile cu fibroblaşti nu necesită perioadă de recuperare. Radiofrecvenţa fracţionată, mezoterapia şi peelingul necesită, în schimb, perioadă de recuperare cuprinsă între cinci şi 14 zile, cu evitarea în această perioadă a expunerilor la soare. Laserul presupune perioadă de recuperare de la două-trei zile la 30 zile, totul depinzând de profunzimea la care este realizat”, a adăugat sursa citată.

Pot apărea eventuale complicaţii?

Din fericire, tipurile de tratament expuse mai sus nu presupun complicaţii. Prof. dr. Ardeleanu spune însă că pot exista câteva posibile reacţii adverse, precum roşeaţă sau disconfort local. În mod cu totul excepţional pot apărea cicatrici sau hiperpigmentări, dacă persoanele tratate nu respectă indicaţiile medicale şi se expun la soare. În rest nu sunt efecte negative majore.

Au vergeturile şi alte implicaţii medicale?

Deşi nu pot determina alte afecţiuni medicale, vergeturile pot fi „vocea” unor tulburări endocrine sau a unor disfuncţii metabolice. „Din acest motiv, în faţă unor vergeturi trebuie să încercăm să găsim cauza apariţiei lor. Există un singur efect să zicem medical al vergeturilor, şi anume apariţia unor complexe psihice, cu tulburări psiho-emoţionale, în special în rândul persoanelor de sex feminin care suferă de vergeturi pe suprafeţe extinse”, concluzionează dr. Ardeleanu.

Citit 4486 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Iunie 2016 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.