Pentru prima oară în ultimii opt ani, MAI MULȚI BANI pentru mâncarea bolnavilor din spitale

Pentru prima oară în ultimii opt ani, MAI MULȚI BANI pentru mâncarea bolnavilor din spitale
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ministerul Sănătăţii (MS) a pus în dezbatere publică o hotărâre potrivit căreia alocaţiile de hrană destinate bolnavilor ar urma să fie majorate începând cu luna octombrie a acestui an. Hotărârea pe baza căreia încă se mai stabilesc nivelurile alocaţiilor de hrană din spitale datează din aprilie 2008. Pe lângă faptul că prevede majorarea sumelor de bani necesare asigurării meselor pacienţilor internaţi în spitalele de stat, noua hotărâre vine şi cu o anexă mai detaliată a sumelor alocate în funcţie de tipurile de boli.

„Actualele alocaţii de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice au fost aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 429/16 aprilie 2008, nivelul acestora situându-se între 7,0 lei şi 13,0 lei pentru bolnavii adulţi, corespunzător bolilor pentru care sunt internaţi şi 1,8 lei şi 14,5 lei pentru copii, pe categorii de vârstă şi afecţiuni. Având în vedere evoluţia preţurilor mărfurilor alimentare în perioada mai 2008 - iunie 2016, precum şi elementele specifice alimentaţiei în cazul anumitor boli, este necesară actualizarea nivelului alocaţiilor de hrană”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii.

Alocaţiile de hrană pentru bolnavii din spitale vor fi cuprinse, din luna octombrie, între 9,0 şi 19,4 lei pe zi. 9,0 lei vor primi bolnavii internaţi în regim de dializă, iar 19,4 lei pacienţii străini internaţi la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie. Copiii cu diabet internaţi vor beneficia de o alocaţie zilnică de hrană în valoare de 17,5 lei. La modul general, un bolnav adult internat o zi în spital va primi hrană în valoare de zece lei, faţă de şapte lei, cât este alocaţia acum. În noua sa variantă, documentul prevede şi o alocaţie de hrană de şapte lei pe zi, pentru bolnavii internaţi doar în regim de zi. Aceeaşi sumă este destinată şi însoţitorilor bolnavilor din spitale.

Totuşi, trebuie menţionat faptul că sumele indicate de MS reprezintă valorile maxime acoperite de autorităţi. Conducerea fiecărui spital în parte va putea jongla practic în jurul acestor sume.

Citit 3155 ori Ultima modificare Miercuri, 24 August 2016 02:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.