O problemă mai des întâlnită la femei, când pot apărea INFECȚIILE URINARE la bărbaţi
Foto: Sursa foto: Internet

O problemă mai des întâlnită la femei, când pot apărea INFECȚIILE URINARE la bărbaţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)


Una din cinci femei se confruntă cu o infecţie a tractului urinar într-un moment al vieţii, arată studiile făcute până acum. Situaţia bărbaţilor este cu totul alta, mulţi dintre ei fiind ocoliţi de această problemă. Asta nu înseamnă însă că bărbaţii nu pot face infecţii urinare, riscul crescând la persoanele trecute de 50 de ani. Anumiţi factori duc la creşterea riscului.

În primul rând, este vorba despre mărirea prostatei. Creşterea în dimensiuni a prostatei împiedică golirea totală a vezicii. În timp, urina acumulată în vezică oferă bacteriilor un mediu propice de a se dezvolta şi de a cauza infecţii, potrivit Adevărul.

Cateterul. În multe cazuri, acest tub ajută la eliminarea urinei, însă el reprezintă totodată şi un mare risc de a face infecţii urinare. Problemele cu rinichii sau cu vezica urinară cresc şi ele riscul de infecţii. Pietrele la rinichi, de exemplu, împiedică golirea vezicii urinare oferind bacteriilor şansa de a se înmulţi şi a stagna în vezică. Sistemul imunitar slăbit poate fi un alt factor de risc. SIDA, chimioterapia sau alte probleme reduc capacitatea organismului de autoapărare lăsându-l vulnerabil în faţa tuturor tipurilor de infecţii, inclusiv cele ale tractului urinar.

Care sunt simptomele


Simptomele infecţiilor urinare sunt similare şi la bărbaţi, şi la femei. Astfel, dificultăţile de a elimina urina, senzaţia de arsură, de a merge des la baie, urina închisă la culoare, cu sânge sau urât mirositoare sunt semne comune. Durerile de spate sau cele abdominale pot fi şi ele prezente. Ce este specific masculin este secreţia care se scurge din penis. În aceste condiţii, este absolut necesar să mergeţi la medic pentru un control de specialitate. Mai ales dacă această secreţie este însoţită de greaţă, febră sau frisoane. De regulă, tratamentul împotriva infecţiilor urinare constă într-un antibiotic, ibuprofen sau paracetamol pentru dureri, temperatură şi disconfort şi multe fluide, ceaiuri, care să cureţe bacteriile din organism. Netratată, infecţia urinară migrează către alte organe.

Măsuri de prevenţie


Dincolo de tratament, sunt câteva măsuri pe care bărbaţii le pot lua pentru a preveni infecţiile urinare. Cei care nu sunt circumcişi trebuie să cureţe regulat organele genitale. O hidratare corespunzătoare, care constă în cel puţin opt pahare de apă sau alte lichide (nu şi băuturi alcoolice - n.r.) pe zi, este, de asemenea, foarte importantă.

Citit 2792 ori Ultima modificare Luni, 21 Noiembrie 2016 19:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.