Românii, pe primul loc în Europa la BOLI CRONICE

Românii, pe primul loc în Europa la BOLI CRONICE
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Românii sunt cap de afiş, în Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte incidenţa bolilor cronice, a mortalităţii infantile, a obezităţii şi a consumului de alcool. O arată un studiu de amploare realizat de Comisia Europeană, autorii cercetării concluzionând că românii au o stare de sănătate precară, sunt stresaţi la locul de muncă şi ajung să ceară concedii medicale în exces pentru a-şi rezolva problemele de sănătate.

La nivel general, populaţia Europei este tot mai bolnavă, din cauza faptului că este din ce în ce mai îmbătrânită. Bolile cronice îi ţintuiesc la pat pe mulţi europeni şi îi scot din câmpul muncii, generând pierderi masive şi carenţe în productivitate la nivelul întregii Uniuni.

Bolile cardiovasculare, inamicul numărul 1


Bilanţul realizat de specialiştii europeni scoate la iveală o populaţie îmbătrânită şi bolnavă, cu acces limitat la îngrijiri medicale de calitate. De pildă, raportul evidenţiază că ponderea populaţiei în vârstă de 65 de ani a crescut în Uniunea Europeană în anul 2015, în timp ce speranţa de viaţă a depăşit 80 de ani în 18 state membre. România nu se numără printre ele, potrivit documentului. În schimb, ţara noastră este cap de afiş la decesele cauzate de boli cardiovasculare, înregistrându-se o schimbare de profil: bolile de inimă îi afectează tot mai des pe tinerii români, dar şi pe femei.

Această schimbare de profil este valabilă şi pentru judeţul Galaţi, medicii cardiologi atrăgând atenţia că tot mai mulţi tineri ajung să sufere de boli de inimă. De asemenea, şi infarctul miocardic îi afectează din ce în ce mai des pe tineri, urmare a unui mod de viaţă dezordonat şi a unei alimentaţii necorespunzătoare.

Concedii medicale în exces


Specialiştii spun că bolile de inimă, laolaltă cu bolile respiratorii şi diabetul fac ca o mare parte din Produsul Intern Brut (PIB) al Uniunii Europene să fie direcţionat către ajutoarele sociale legate de probleme de sănătate. Mai precis, 1,7 la sută din PIB-ul european merge către ajutoarele pentru incapacitate de muncă sau concedii medicale, subliniază raportul amintit.

România se află şi de această dată în top, clasându-se pe primele locuri din punct de vedere al stării precare de sănătate a angajaţilor, susţine Dumiru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical. „Suntem printre campioanele Europei atunci când vine vorba de concedii medicale. Mulţi angajaţi români îşi iau concedii medicale, însă cert este că avem cele mai mari rate la îmbolnăvirile la locul de muncă. Avem rate ridicate de deces la locul de muncă, în special prin boli cardiovasculare, principalul factor fiind stresul generat de locul de muncă, de ritmul de muncă, de modul de organizare din companii. Chiar dacă stresul la locul de muncă e recunoscut de autorităţi, el nu este reglementat şi nu e văzut ca boala profesională. E o problemă spinoasă pentru piaţa muncii la nivel românesc, dar mulţi o trec cu vederea, cu toate că duce la costuri mari şi pierderi la nivel naţional”, a declarat Dumitru Costin, conform “Adevărul”.

O altă problemă de sănătate publică frecvent întâlnită în România este obezitatea. O boală în sine, obezitatea creşte foarte mult riscul de apariţie a diabetului de tip 2, a altor boli metabolice, precum şi a bolilor de inimă. Deşi un stăm cel mai prost în Europa, la acest capitol, obezitatea a devenit tot mai des întâlnită, de la an la an, problema afectând şi din ce în ce mai mulţi copii. Potrivit ultimelor date, 9,7 la sută din femeile din România sunt obeze, în timp ce 9 la sută din bărbaţi au această problemă de sănătate.

Cum afli dacă ai o greutate corporală normală


Medicii nutriţionişti împart obezitatea în mai multe grade, în funcţie de indicele de masă corporală (IMC). Acesta se calculează prin împărţirea greutăţii exprimate în kilograme la înălţimea exprimată în metri la pătrat. Astfel, o persoană cu o greutate de 80 de kilograme şi cu o înălţime de 1,75 metri va avea o valoarea a IMC de 26,12, ceea ce înseamnă că trebuie să mai slăbească câteva kilograme. Dacă valoarea rezultată este cuprinsă între 18,5 şi 25, atunci avem o greutate normală. Între 25 şi 30 suntem supraponderali. Intervalul 30 - 45 înseamnă obezitate şi se împarte în trei grade. Ceea ce depăşeşte 45 este denumit obezitate severă sau monstruoasă. Valorile IMC mai mici de 18,5 înseamnă însă o greutate sub medie.

Citit 2860 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Noiembrie 2016 00:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.