A început campania de VACCINARE împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului
Foto: Medicii atrag atenţia că vaccinarea este singura modalitate de prevenire a rujeolei, o boală extrem de contagioasă (Sursa foto: Internet)

A început campania de VACCINARE împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)


Campanie de vaccinare împotriva rujeolei, rubeolei şi a oreionului (RRO) a început, în judeţul Galaţi, în luna decembrie a anului trecut, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi. În aproximativ două săptămâni, primele raportări ale medicilor de familie le vor arăta autorităţilor câţi copii au fost imunizaţi şi câţi au beneficiat de vaccinare recuperatorie.

Epidemia de rujeolă care a făcut deja mai multe victime în vestul ţării nu a ajuns încă în judeţul Galaţi, însă primele cazuri au fost deja raportate în judeţul Brăila. Medicii atrag atenţia că vaccinarea este singura modalitate de prevenire a rujeolei, o boală extrem de contagioasă.

”Dozele de vaccin pe care le-am primit de la Ministerul Sănătăţii au fost distribuite către medicii de familie din judeţul Galaţi, deoarece campania de vaccinare se desfăşoară, propriu-zis, în cabinetele acestora. Deşi nu avem încă o situaţie a vaccinării, dozele de vaccin primite sunt suficiente. Chiar avem foarte multe cereri de redistribuire a vaccinului rămas venite din partea altor direcţii de sănătate publică din ţară. După ce vom vedea prima raportare, vom şti cât vaccin va mai rămâne şi cât va putea fi trimis în judeţele unde este nevoie”, a precizat dr. Liliana Moise, directorul executiv al DSP Galaţi.

Recomandările experţilor


Campania de vaccinare îi vizează pe copiii cu vârste cuprinse între nouă luni şi nouă ani, care nu au primit nicio doză de vaccin. Ministerul Sănătăţii, împreună cu experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ai Institutului Național de Sănătate Publică, ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi ai UNICEF, a elaborat şi a pus în practică un plan de măsuri privind limitarea extinderii epidemiei de rujeolă, după ce numărul de îmbolnăviri, în România, a ajuns la 1.725 de cazuri. Prima măsură este coborârea vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin RRO la nouă luni, de la 12 luni, cât era recomandat până acum; recomandarea experţilor OMS este de a realiza cât mai repede recuperarea copiilor din grupa de vârstă sub cinci ani care nu au nicio doză de vaccin şi a copiilor din grupa de vârstă cinci-nouă ani care nu au două doze de vaccin RRO conform Calendarului Naţional de Vaccinare.

Citit 1807 ori Ultima modificare Joi, 05 Ianuarie 2017 00:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.