Bine de ştiut în sezonul rece | Care este diferenţa dintre RĂCEALĂ şi GRIPĂ
Foto: Sursa foto: Internet

Bine de ştiut în sezonul rece | Care este diferenţa dintre RĂCEALĂ şi GRIPĂ
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)


Primul deces cauzat de gripă, în actualul sezon rece, s-a înregistrat în judeţul Galaţi - CLICK AICI PENTRU DETALII. Cum vremea s-a răcit în ultimele zile, medicii se aşteaptă la o creştere a numărului pacienţilor cu afecţiuni respiratorii. Având în vedere manifestările asemănătoare, într-o primă fază, dintre gripă şi o simplă răceală, este important să ştim ce le deosebeşte, pentru a putea recurge la tratamentul potrivit.

Principalul mod de diferenţiere a răcelii şi gripei constă în faptul că cea dintâi afectează pe o durată mai scurtă şi într-un mod mai puţin agresiv organismul decât gripa, care are o durată de manifestare lungă şi poate prezenta episoade severe de afectare a organismului. Astfel, corpul este supus unui efort susţinut de a lupta împotriva gripei, iar imunitatea poate fi pusă în pericol.

Simptomele diferă în intensitate


De foarte multe ori, tusea, strănutul sau durerile în gât nu ne pot indica decisiv dacă este vorba despre o gripă sau o simplă răceală. Totuşi, principalele simptome care fac diferenţa între cele două afecţiuni sunt: în cazul răcelii - aceasta debutează cu stări de oboseală, strănut, dureri de cap şi de gât, urmate de creşterea consistenţei mucozităţilor nazale şi de modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid; în cazul gripei, debutul este brusc şi violent. Febra, de 39-40 de grade, este deseori însoţită de stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gât. Febra poate dura de la trei până la cinci zile. Tusea este şi ea prezentă şi poate avea o durată de manifestare de până la două luni, persistând chiar şi după dispariţia celorlalte simptome. Durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii, iar frisoanele sunt însoţite de dureri abdominale şi ale oaselor, precum şi de senzaţia de usturime a ochilor. Stările de greaţă şi vomă sunt, de asemenea, asociate gripei, iar în cazuri grave acestea pot evolua şi în alte probleme gastro-intestinale, potrivit csid.ro.

În afară de simptome, diferenţele dintre cele două tipuri de afecţiuni se extind şi la circumstanţele exterioare organismului. Cu alte cuvinte, răceala şi gripa sunt provocate de factori distincţi. Astfel, răceala este cel mai adesea determinată de rinovirusuri, care afectează nasul, gâtul sau căile respiratorii superioare. Acestea sunt mai puţin puternice decât virusul gripal.

Citit 3743 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2017 20:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.