Sănătatea din farfurie. O alimentație corectă în fiecare zi
Foto: Sursa foto: ZenDiet.ro

Sănătatea din farfurie. O alimentație corectă în fiecare zi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)


Fiecare persoană are un stil de alimentaţie diferit, însă cu toţii ar trebui să avem o alimentaţie corectă şi sănătoasă. Ce punem în farfurie dimineaţa poate fi startul unei zile excelente. Energia cu care ne începem dimineaţa este datorată alimentaţiei, a băuturilor pe care obişnuim să le consumăm, iar de acest aspect trebuie să avem mare grijă. Mulţi medici nutriţionişti le recomandă pacienţilor ca prima masă să fie luată cu stricteţe, în fiecare zi, pentru a preveni posibilele spasme sau iritaţii stomacale, ce pot duce la complicaţii severe. Fructe, cereale integrale şi lactate, precum o ceaşcă de lapte cald, brânză nesărată sunt cele mai indicate produse de consum dimineaţa. Consumate în cantităţi mici şi combinate după gust îţi pot oferi senzaţia de saţietate şi energia de care ai nevoie pentru cel puţin patru ore. În zilele aglomerate în care nu mai ai timp de gustare până la prânz, poţi adăuga şi o ceaşcă de cafea. Prin conţinutul său de cafeină, cafeaua ajută la menţinerea concentrării în momente solicitante şi alungă oboseala.

Între cele două mese trebuie să se regăsească şi mici gustări, săţioase şi hrănitoare. Sunt recomandate fructele, în locul produselor de patiserie.

În cea de-a doua parte a zilei, avem nevoie de mâncare săţioasă, proaspăt preparată şi consistentă. Fie că sunt servite acasă sau la birou, avem nevoie de cel puţin două feluri de mâncare. Primul fel se consituie de regulă dintr-o masă lichidă, ciorbă, supă de diferite feluri, care să aibă un conţinut bogat de vitamine şi enzime minerale. Din al doilea fel trebuie să ne asigurăm cantitatea necesară de proteine şi fibre vegetale sau animale. Medicul specialist Nicolae Hâncu spune, în cartea sa ”Abecedar de nutriţie”, că aportul normal pentru o masă de prânz trebuie să fie în jur de 400-700 de calorii. Sunt indicate consumul proteinelor din peşte, carne de curcan şi pui, pâine integrală, iar legumele trebuie să ocupe cea mai mare parte din farfurie. Foarte importantă este şi metoda de gătire deoarece în timpul preparării, hrana îşi poate pierde din calităţile nutriţionale.

Cina sau porţia de mâncare stabilită pentru seară trebuie să fie consumată cu cel mult trei ore înainte de culcare, pentru a evita senzaţia de foame. Nu trebuie să fie consistentă şi abundentă, precum masa de prânz. Pe timpul serii, organismul nostru digeră mai greu mâncărurile si astfel se produc arderi mai lente. Sunt de evitat pe cât posibil mâncărurile prăjite, pastele făinoase, proteinele precum fasolea, carnea de vită/porc şi se optează pentru iaurturi, fructe dulci, cereale şi peşte. De asemenea nici băuturile alcoolice, băuturile carbogazoase nu trebuie consumate, pentru a nu produce senzaţia de aciditate gastrică.

Citit 3516 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Martie 2017 17:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.