Nessebar/ Perla litoralului sudic bulgăresc

Nessebar/ Perla litoralului sudic bulgăresc
foto: pinterest.com
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nessebar este situat la circa 320 km de Bucureşti pe drumul european E70. Este o combinaţie unică de antic şi modern, de vechi şi nou. Oraşul vechi este situat în peninsula Nessebar, care este legată de partea continentală printr-o fâşie îngustă de pământ.

Oraşul nou se găseşte pe ţărmul marii, la vest de peninsulă. Partea veche din oraş a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural şi natural UNESCO. Suprafaţă peninsulei este mică, circa 24 de hectare, iar malurile stâncoase coboară abrupt spre marea aflată la 15 m mai jos.

Prin poziţia sa strategică, Nessebar i-a atras succesiv pe traci, greci, romani, bizantini şi bulgari, care şi-au lăsat cu toţii amprenta în cultură. Fiind locuit permanent încă din mileniul al II-lea I.H., este una dintre cele mai vechi aşezări din Europa.

Numeroasele descoperiri arheologice şi legendele păstrate permit o reconstituire a trecutului îndepărtat. În secolul al V-lea I.H., în urmă invaziei grecilor, Melsambria tracă a fost transformată într-un polis clasic, care a căpătat numele Mesambria, protejat de mare şi de zidurile puternice de cetate, crescute parcă din ţărmul stâncos. Ambele golfuri, aflate de o parte şi de cealaltă a istmului, erau aparate de ziduri masive. Suprafaţă oraşului era de două ori mai mare decât cea din prezent, întrucât o mare parte din fostul oraş se află acum pe fundul marii.

În secolele IV-II I.H., Mesambria a fost unul dintre oraşele cele mai importante de pe coasta Mării Negre.

În centru era piaţa, pe ţărmul stâncos înalt din est se ridică acropola, iar străzile oraşului erau dispuse într-o reţea ortogonală. La confluenţa a două culturi, greacă şi tracă, cetăţenii săi venerau deopotrivă zeităţi trace şi greceşti, iar cultul eroilor era îndreptat în mod egal spre întemeietorii dorici şi traci. După cucerirea romană din 72 I.H., oraşul a decăzut.

În secolul al V-lea, s-a produs o reînflorire a aşezării. Atunci au fost construite termele romane şi un sistem complex de alimentare cu apă, iar în locul templelor păgâne s-au ridicat biserici creştine, care încă pot fi văzute când intraţi în oraş. Aflat la graniţa cu Imperiul Bizantin, oraşul s-a transformat într-o fortăreaţă puternică şi a devenit centrul eparhiei creştine. Biserica din piaţa centrală a oraşului era sediul vechii eparhii, care s-a păstrat parţial până în zilele noastre.

După cucerirea fortăreţei în anul 812 de către hanul Krum, Mesembria a fost inclusă în statul bulgar sub numele Nessebar, de origine slavă. în secolele XI-XIV oraşul a avut perioada de maximă înflorire.

Bisericile medievale au prosperat, fiind protejate de ţar. Ele ilustrează însufleţirea tipică a arhitecturii bisericeşti din Bulgaria în epoca respectivă şi din fericire s-au păstrat, deoarece se aflau departe de drumurile principale. Frescele şi icoanele păstrate până azi au fost create de pictori aparţinând importantei şcoli de pictură din Nessebar.

În anul 1396, turcii au cucerit fortăreaţa şi au distrus zidurile aşezării. Pe durata stăpânirii otomane, oraşul a fost port şi centru comercial, având de asemenea şi un şantier naval.

Populaţia se ocupă mai ales cu pescuitul şi cultivarea viţei-de-vie. De-a lungul vremii, numeroase catastrofe naturale - seisme, creşterea şi scăderea nivelului mării şi eroziunea s-au abătut asupra ţinutului, astfel că o mare parte din peninsula Nessebar din perioada medievală este acum acoperită de ape. Una dintre ultimele pierderi a fost biserica Hristos Acropolitis, care s-a prăbuşit în 1855.

Istoria nouă a Nessebarului începe la mijlocul secolului al XX-lea, când localitatea a început să se dezvolte că staţiune de vacanţă. în 1956, vechiul Nessebar a fost declarat rezervaţie arhitecturală şi arheologică, iar în 1983 a fost inclus pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, în prezent continuă construcţia de hoteluri, dar în oraşul nou, în afară peninsulei.

În oraş veţi zări la tot pasul biserici, care sunt incluse între principalele obiective turistice ale locului. Cele mai multe au fost transformate în muzee.

Biserica Sfântul Ştefan

Este reşedinţa noului episcop. Este o bazilică cu trei nave, clădită din piatră şi cărămizi, în secolul al Xll-lea. Faţadele sunt pline de culoare şi bogat decorate - mai ales cea estică, cu abside.

O mare valoare documentară şi artistică o au fragmentele care s-au păstrat din frescele realizate în 1599.

Biserica Sfânta Paraschieva

A fost construită pe locul unui templu păgân închinat Afroditei. Este structurată cu o navă şi o absidă. Decoraţiunile faţadei sunt minunate, iar frizele sunt realizate într-o concepţie foarte elegantă, lângă nişele arcuite în lungul faţadei.

Biserica Ioan Botezătorul

A fost construită în secolul al Xl-lea şi exemplifică arhitectura primelor biserici ridicate în Nessebar, cu zidurile clădite numai din piatră şi o cupolă cu proporţii armonioase.

În interior se pot vedea portretele ctitorilor bisericii, realizate în secolul al XIV-lea.

Biserica Hristos Pantocrator

Este una dintre bisericile cele mai bine conservate din Nessebar. Datând din secolul al XIII-lea, este un exemplu tipic al stilului arhitectural din perioada celui de-al doilea ţarat bulgar: o construcţie alungită, cu proporţii elegante şi o cupolă impunătoare.

Faţada este bogat împodobită cu o arcadă şi decoraţiuni colorate din ceramică: rozete galbene şi verzi, rotunde şi în formă de trifoi cu patru foi lucrate din ceramică smălţuită.

sursa: traveleuropa.ro

     

Citit 2992 ori Ultima modificare Luni, 11 Aprilie 2016 00:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.