Delphi, Grecia - ”Centrul lumii”
Foto: pinterest.com

Delphi, Grecia - ”Centrul lumii”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Grecii antici considerau Delphi centrul lumii, iar pentru vizitatorul modern, care doreşte să călătorească în afara Atenei, acesta ar trebui să fie centrul oricărui itinerar. Situl se află pe versantul sudic al Muntelui Parnas (Parnassos), cu deschidere asupra unei văi largi, pline de măslini, care se revarsă către coastă. Chiar şi fără minunăţiile sitului antic, locul acesta ar fi, pe bună dreptate, de neuitat.

Atunci când cineva vizitează Delphi, am putea spune că ia parte la o tradiţie care durează de peste 3.000 de ani. În secolul al XI-lea î.Hr., aici au început să vină primii pelerini, să caute sfaturile Pythiei, cel mai faimos oracol al lumii antice. Au continuat să facă acest lucru în număr foarte mare, până în secolul al IV-lea d.Hr.

Momentul obişnuit pentru vizitarea oracolului era cea de-a şaptea zi din lună, când oricine putea pune întrebări oracolului şi putea cere îndrumare în orice privinţă, fie că era vorba despre lucruri importante sau nu. Din tăbliţele şi fragmentele care au fost găsite aici şi la alte oracole, reiese că grijile oamenilor s-au schimbat foarte puţin în decursul secolelor. Oamenii voiau să ştie dacă partenerul le era credincios, dacă se puteau încrede într-un prieten sau dacă era bine să accepte o anume slujbă.

Sărbători şi festivităţi

Calendarul grecesc este plin de sărbători, cele mai multe fiind sărbători religioase, în cinstea zilelor de sfinţi, dar acest lucru nu înseamnă că sunt sumbre sau solemne. Aceste sărbători au loc o dată pe an. Cu cât mai rustic este locul în care se desfăşoară - insule minuscule, sate de munte - cu atât te vei distra mai bine.

De exemplu, satul Arachova din apropiere de Delphi sărbătoreşte ziua Sfântului Gheorghe în stil mare. Cunoscut în alte părţi de lume drept ucigătorul de balauri, Sfântul Gheorghe este protectorul păstorilor şi unul dintre sfinţii importanţi ai acestei comunităţi rurale de munte. Tot atunci se sărbătoreşte şi victoria grecilor asupra turcilor din 1826, prin care Grecia şi-a câştigat independenţa.

Totul durează trei zile, începând din 22 aprilie, când la biserică se ţine o slujbă pentru sărbătoarea locală care celebrează eliberarea grecilor şi din care nu lipsesc cântecele de goarnă şi salvele de tun. Rugăciunile şi slujbele continuă şi în următoarele trei zile. În afara bisericii au loc concursuri sportive, care sunt deschise printr-o cursă în care bătrânii satului (oricine de peste 70 de ani) se întrec să-i gonească pe otomani în susul dealului pe care a avut loc una dintre bătăliile războiului.

Se mai organizează întreceri de lupte, sărituri şi aruncarea greutăţii, dar şi muzică şi dansuri tradiţionale. Oricine are vreun motiv pentru care doreşte să-i mulţumească Sfântului Gheorghe oferă câte un miel, pe care preotul îl binecuvântează înainte de a fi sacrificat, cu sângele acestuia făcându-se apoi cruci pe frunţile copiilor. Este un gest prin care noilor generaţii li se aduce aminte să nu-şi uite niciodată rădăcinile şi satul natal, sacrificiile făcute de generaţiile trecute pentru libertate şi rolul bisericii în vieţile lor.

Obiective turistice adiacente

Parcul Naţional Parnassos

A fost înfiinţat în 1983, ceea ce îl face unul dintre cele mai vechi din Europa şi, împreună cu cel din jurul Muntelui Olimp, cel mai vechi din Grecia. Este dominat de versanţi împăduriţi cu brazi de Cephalonia. Printre arbori se află pajişti minunate, care primăvara se umplu de culorile florilor de munte. Doar câte un lup singuratic mai apare din când în când, forţat de condiţiile prea dure din inima munţilor, dar există şi vulpi, bursuci, veveriţe şi chiar mistreţi.

Munţii Parnas

În spatele sitului de la Delphi se înalţă spectaculoşii munţi Parnas. Cel mai înalt vârf al acestora este Liakoura sau Muntele Lupului (2.457 metri). Astăzi este puţin probabil să întâlneşti aici vreun lup, deoarece drumurile existente fac vârful muntelui accesibil, astfel că în zonă se strâng amatori de drumeţii, schi şi mountain biking. Munţii Parnas adăpostesc mai multe specii de vulturi şi şoimi, printre care şi soimul auriu.

Fterolakkas

Din decembrie şi până în aprilie, sezonul de schi este în plină desfăşurare. Centrul acestei activităţi se afla la Fterolakkas, la 24 de kilometri de mers cu maşina din Arachova. Aici vei găsi un restaurant şi o instalaţie de telescaun care te va urca la 1.900 metri, de unde un ski-lift te va duce încă şi mai sus, pe pârtie. Primăvara, zăpada lasă loc unui covor multicolor de flori sălbatice.

Pestera Coryciana

A fost cândva scena unor orgii dezlănţuite, în vremurile în care era considerată un loc sacru al lui Pan, zeul fertilităţii. În prezent, vei avea nevoie de o lanternă pentru a putea vedea stalactitele şi stalagmitele şi pentru a putea citi inscripţiile scrijelite pe pereţi. Înainte de a porni într-acolo, verifică daca poţi ajunge la peştera sau nu, aceasta nefiind de obicei accesibilă între lunile noiembrie şi aprilie. Sursa: traveleuropa.ro

Citit 6433 ori Ultima modificare Luni, 11 Aprilie 2016 00:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.