Por Bazhyn/ Insula misterioasă din Siberia
Foto: foto: Por-Bajin Cultural Foundation      

Por Bazhyn/ Insula misterioasă din Siberia
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ce ascunde insula misterioasă din Siberia despre care nici Vladimir Putin nu ştia mai nimic până acum câţiva ani? Ce cultură a construit fortăreaţa descoperită pe această insulă? În anii 2007 – 2008 a fost întreprinsă o expediţie specială menită să aducă la suprafaţă secretul insulei misterioase! În acea vreme, Vladimir Putin era prim ministru al Federaţiei Ruse şi a mers la faţa locului însoţit de Albert al II-lea, Prinţul de Monaco. Sergey Shoygu, ministrul pentru Situaţii de Urgenţă din Federaţia Rusă la momentul respectiv, era preşedinte al Fundaţiei Fortăreţei de la Por-Bazhyn, organizaţie care a oferit finanţarea expediţiei respective.

„Am fost în multe locuri, am văzut multe lucruri, dar nu am văzut nimic de acest fel” a declarat Vladimir Putin în urma vizitei la complexul Por Bazhyn alături de Albert al II-lea, Prinţul de Monaco, în 2007.

Por Bazhyn sau Por-Bajin este numele unei structuri artificiale aflate în ruină pe o insulă de pe lacul Tere-Khol din munţii din sudul regiunii Tuva (Federaţia Rusă). Numele Por-Bazhyn se traduce din limba Tuvan drept „casă de lut”. Insula se află la aproximativ 2.300 m deasupra nivelului mării, la 8 km vest de satul Kungurtuk în sud-vestul Republicii Tuva (Federaţia Rusă), aproape de graniţa Rusiei cu Mongolia.

Săpăturile arheologice sugerează că insula a fost construită ca un palat al imperiului mongol Uyghur în secolul 8 e.n., transformat apoi într-o mănăstire Manicheană (religie iniţiată de profetul iranian Mani) şi apoi abandonată. În cele din urmă a fost distrusă de un cutremur şi de incendii.

Pereţii sit-ului includ o zonă dreptunghiulară de 215 pe 162 de metri, orientaţi spre est – vest, care acoperă aproape întreaga insulă. Interiorul este format din două curţi mari, un complex de clădiri centrale şi un lanţ de curţi mici de-a lungul pereţilor de nord, vest şi sud. Pereţii din estul şi vestul insulei sunt relativ bine conservaţi. Poarta principală, cu turnuri şi rampe care duc la ele, se află în mijlocul peretelui estic. Reţeaua de pereţi exteriori au supravieţuit având o înălţime maximă de 10 m, iar cei interiori de 1-1,5 m.

Expediţia din 2007-2008 a arătat că metodele de construcţie folosite pe această insulă sunt cele specifice tradiţiei arhitecturale chineze din dinastia Tang. Arheologii au găsit tablete de lut cu urme de picioare umane, desene colorate pe tencuiala pereţilor, porţi gigantice şi fragmente de lemn ars. Dar nimic din aceste descoperiri nu a oferit încă un răspuns definitiv cu privire la scopul cu care a fost construită această structură de lut de pe insulă.

Cetate? Palat? Loc pentru ritualuri religioase? Cu toate influenţele sale provenite din Iran, China sau Mongolia, insula este considerată unul dintre cele mai mari mistere arheologice ale Rusiei. Săpăturile continuă, iar misterul aşteaptă să fie rezolvat!

sursa: cunoastelumea.ro

 

Citit 4517 ori Ultima modificare Luni, 11 Aprilie 2016 00:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.