GRĂDINA ZMEILOR - un loc UNICAT în România

GRĂDINA ZMEILOR - un loc UNICAT în România
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Rezervaţia naturală de tip geologic şi peisagistic Grădina Zmeilor este o arie protejată, monument al naturii, situată în judeţul Sălaj, în comuna Bălan. Se află la 10 km de oraşul Jibou, în bazinul Almaşului, pe teritoriul vestic al satului Gâlgău Almaşului. Zona protejată se întinde pe o suprafaţă de 3 hectare.

Formaţiunile geologice sunt alcătuite din gresii de Sânmihaiu, de culoare cenuşii-gălbui. Acestea s-au format prin acţiunile repetate ale aerului: îngheţ-dezgheţ, vânt, temperatură, prin acţiunile apei: spălare, şiroire şi a proceselor gravitaţionale: prăbuşiri, surpări, desfăşurate de-a lungul timpului.

Legendele locului sunt şi aici dintre cele mai frumoase, încercând să spună povestea din spatele fiecărei formaţiuni stâncoase, explicând asftel denumirile pe care acestea le au.

Într-una din legense se spune ca în Gâgău Almaşului era sălaşul unor zmei hapsâni, care furau fetele oamenilor. Într-o zi, unul dintre ei a furat soarele de pe cer, însă un voinic a decis să îi înfrunte. După ce l-a învins, a găsit soarele şi l-a aruncat sus pe cer. Ceilalţi zmei care veniseră să îi dea o mână de ajutor ortacului lor au fost orbiţi de strălucirea neaşteptată, iar una dintre fetele furate de zmei, eliberată de voinic, a rostit asupra lor o vrajă, iar zmeii au rămas acolo, transformaţi în stane de piatră încremenite pentru vecie.

O altă legendă povesteste despre stânca botezată de localnici „Fata Cătanii”.  Se spune că o fată din sat s-ar fi îndrăgostit de un soldat împărătesc. Fata ar fi vrut să fugă cu iubitul ei în lume, însă ar fi fost blestemată de mama sa şi s-ar fi transformat astfel în stâncă. Practic, fiecare stâncă din Grădina Zmeilor are propria legendă, indiferent că formaţiunea de piatră poartă numele de Fata Cătanii, Zmeul şi Zmeoaica, Soldaţii, Eva, Căpitanul sau Dorobanţul.

Cele mai spectaculoase stânci sunt denumite Zmeul şi Zmeoaica şi de pe terasa de deasupra lor se pot vedea toate stâncile. Sursa: cunoastelumea.ro

Citit 5182 ori Ultima modificare Vineri, 24 Iunie 2016 12:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.