Una dintre cele mai frumoase PEȘTERI din Europa se află în România

Una dintre cele mai frumoase PEȘTERI din Europa se află în România
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Peştera Piatra Altarului este accesibilă doar specialiştilor şi aceştia spun că este una dintre cele mai frumoase peşteri din Europa. Cele patru mari galerii, botezate Palatul, Paradisul, Geoda şi Altarul Urşilor, pe cât sunt de frumoase pe atât sunt de greu accesibile şi din acest motiv publicul nu le poate admira încă.

Peştera este situată în zona Padiş, în munţii Bihorului, şi a fost descoperită de Daniel Cârlugea şi Doru Croitoru în 1984, ambii de la Clubul Politehnica din Cluj.

Peştera Piatra Altarului reprezintă o adevărată lume conservată într-un masiv de calcar, departe de schimbările rapide ale civilizaţiei. Este împărţită pe 4 nivele: unul activ, unul semiactiv şi două fosile. Este un loc extrem de bogat şi variat în speleoteme calcitice.

Intrarea în peşteră este îngustă. Interiorul se desfăşoară pe o suprafaţă de aproximativ 3.150 de m, de-a lungul celor 4 galerii mai sus menţionate.

Peştera nu este amenajată pentru public, fiind deschisă doar pentru cercetări ştiinţifice. A fost încadrată în categoria A, în care se regăsesc peşterile de valoare excepţională care, prin interesul ştiinţific sau unicitatea resurselor sunt reprezentative pentru patrimoniul speologic naţional şi internaţional.

Pentru a fi vizitată, începând cu anul 2013, sunt necesare două aprobări majore: una din partea Comisiei Patrimoniului Speologic, alta din partea Parcului Natural Apuseni.

Acest regulament se aplică pentru vizitarea oricărui alt vestigiu cavernicol de asemenea categorie de pe teritoriul României. Vizitarea peşterii nu se poate realiza decât în grupuri însoţite de profesori specializaţi, sau speologi, cu echipament adecvat. Sursa: cunoastelumea.ro

Citit 6546 ori Ultima modificare Vineri, 24 Iunie 2016 12:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.