Alhambra, Spania | Cel mai spectaculos monument de arhitectură maură

Alhambra, Spania | Cel mai spectaculos monument de arhitectură maură
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Andaluzia este, probabil, regiunea europeană în care moştenirea arabă se observă cel mai bine. Regiunea sudică a Spaniei, ceea ce este astăzi provincia andaluză, a fost ultima cucerită în timpul Reconquistei, arabii rezistând aici până în 1492.

Sudul Spaniei s-a aflat sub stăpânire maură aproape opt secole, din anul 711, când arabii cuceresc peninsula iberică (şi pun bazele statului islamic Al-Andalus), şi 1492, când Emiratul Granadei cade în faţa armatei creştine. Acest eveniment a dat naştere unui mit istoric superb: se spune că în 1492, după căderea Granadei, ultimul rege maur – copilul Boabdil – a plecat în exil şi, traversând una din trecătorile din regiunea montană Alpujarra, s-ar fi întors pentru a arunca o ultimă privire asupra regatului său. Trecătoarea poartă acum numele Puerto del Suspiro del Moro – Suspinul maurului.

Vorbim, aşadar, de regiunea europeană care a stat cel mai mult sub stăpânire arabă, fapt ce şi-a pus puternic amprenta asupra culturii locale. Califatul Cordobei şi, apoi, Emiratul Granadei, au fost printre cele mai avansate state din Europa la vremea respectivă, mai ales pe plan cultural. Asta într-o perioadă în care statele occidentale medievale erau, din punct de vedere cultural, vădit inferioare celor arabe.

Un imens complex de palate şi fortăreţe, Alhambra este – alături de Marea Moschee din Cordoba (transformată în catedrală) – cel mai spectaculos monument de arhitectură maură din Spania. Prima fortăreaţă arabă e construită aici în secoul al IX-lea, dar complexul, aşa cum s-a păstrat până astăzi (graţie faptului că, în 1492, nu a fost asediat), datează din secolele XIII-XIV, din timpul dinastiei Nasrid (ultima dinastie maură din Spania).

Complexul este format dintr-o fortăreaţă militară, Palatul Nasrid, palatul de vară Generalife şi palatul imperial construit în secolul al XVI-lea de Regele Carol, la care se adaugă grădinile, care ar fi fost concepute după imaginea Paradisului. Esenţa Alhambrei este însă Palatul Nasrid, o capodoperă a stilului maur.

sursa: historia.ro        

Citit 4961 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Octombrie 2016 15:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.