Reelfoot, un lac născut din frământările pământului

Reelfoot, un lac născut din frământările pământului
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Reelfoot este un lac puţin adânc, situat în zona nordică a statului Tennessee, SUA. O parte din acest lac poate fi considerată mai curând o mlaştină, în care ochiurile de apă sunt conectate prin canale. Lacul Reelfoot este cunoscut pentru chiparoşii săi dezgoliţi şi pentru cuiburile de vulturi pleşuvi. Este o fermecătoare pădure inundată.

Se povesteşte că numele lacului Reelfoot se trage de la supranumele atribuit de către colonişti unei căpetenii amerindiene. Potrivit unei legende a indienilor Chickasaw, numele lacului provine de la un prinţ al acestui trib. Prinţul acela s-ar fi născut cu un picior strâmb şi nu se deplasa normal, ci avea un mers târşâit, aspect care i-a atras porecla de „Kolopin”, ceea ce coloniştii au interpretat prin „Reelfoot”.

Dizabilitatea prinţului Reelfoot nu l-a împiedicat să-şi ia în primire calitatea de şef de trib. S-a întâmplat ca el să pună ochii pe o prinţesă din neamul Choctaw, dar, pesemne că din cauza defectului fizic al acestuia, tatăl fecioarei nici nu voia să audă de o căsătorie a celor doi tineri. Nu ştim care era opinia fetei, în această chestiune. Nu ştim nici dacă era dispus cineva s-o asculte!

Cert este că Reelfoot şi-a pus în gând s-o răpească pe fecioară din sânul tribului său. Legenda spune că Marele Spirit l-a avertizat că, de va cuteza s-o ia de lângă ai săi, aşezarea sa va fi distrusă cu tot cu oameni. Dar lui Reelfoot i se aprinseseră călcâiele. Era prea îndrăgostit ca să ţină seama de avertisment. A răpit prinţesa şi a adus-o pe pământurile sale. Pedeapsa nu s-a lăsat aşteptată. Legenda spune că-n mijlocul ceremoniei căsătoriei, zeul suprem a bătut din picior, enervat la culme. Pământul s-a cutremurat din temelii şi Părintele Apelor a revărsat râul Mississippi peste întreaga aşezare.

Apele au năvălit furioase în adâncitura lăsată de piciorul zeului suprem, formând frumosul lac ce se vede astăzi. În urma inundaţiei, au pierit toţi cei aflaţi la faţa locului, inclusiv fata. Oare ea ce vină avea? Doar că s-a lăsat răpită?!

Legenda-i legendă şi faptele sunt fapte. Deşi majoritatea legendelor au un sâmbure de adevăr, în secolul al XIV-lea naţiile Chickasaw şi Choctaw părăsiseră deja locurile în care s-a format lacul şi le foloseau doar ca zone de vânătoare. Sâmburele de adevăr există, dar… se află altundeva.

Conform geologilor, lacul Reelfoot a luat naştere ca urmare a unor puternice mişcări tectonice. E vorba despre seismele petrecute între 1811 şi 1812, care şi-au luat numele după oraşul New Madrid. Cutremurele au debutat în decembrie 1811 şi au continuat până în februarie 1812. Aceste frământări ale Terrei şi-au pus o puternică pecete asupra peisajului din zonă, determinând fluviul Mississippi să iasă din matcă. În acea perioadă, un seism formidabil, cu o magnitudine de moment de 7,9, a fost succedat de o „mică” replică, având o magnitudine de moment de 7,4… în aceeaşi zi. Au fost cele mai puternice seisme care s-au petrecut în acele locuri, în istoria cunoscută a Americii.

Cutremurele au fost resimţite la o mare intensitate pe o suprafaţă de 130.000 km pătraţi şi la o intensitate moderată pe o arie de 3.000.000 km pătraţi. Aşa se întâmplă când se-nfurie Marele Spirit, din motive mai mult sau mai puţin cunoscute. Măcar căpetenia indiană Reelfoot a beneficiat de un avertisment asupra consecinţelor faptelor proprii. Fie vorba între noi, nu oricine are acest privilegiu!

sursa: cunoastelumea.ro      

Citit 1894 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Octombrie 2016 15:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.