Lacul Bolboci, „Marea Bucegilor”

Lacul Bolboci, „Marea Bucegilor”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Înconjurat de frunţile semeţe ale munţilor şi umbrit, la margini, de brazii maiestuoşi, lacul Bolboci pare să fie încă una dintre operele cele mai reuşite ale naturii. Numai că aparenţele sunt înşelătoare. Lacul Bolboci este o creaţie a omului. Una reuşită, indiscutabil. Barajul care a făcut posibilă existenţa acestui lac alimentat cu generozitate de către firul cristalin al Ialomiţei are o înălţime de peste 50 de metri. În lungime, barajul trece de 450 de metri.

Dacă vom spune că volumul acestui lac poziţionat între Cheile Zănoagei şi Cheile Tătarului este de 17,9 milioane de metri cubi, cifra e suficient de mare încât să pună imaginaţia în dificultate. Oare cine poate vedea, cu ochii minţii, un lac de 17,9 milioane de metri cubi?! Dar cei care-au văzut, la faţa locului, imensa întindere de ape - curate, limpezi şi reci ca gheaţa, vor înţelege imediat de ce acest lac se mai numeşte şi „Marea Bucegilor”, printre împătimiţii drumeţiilor montane. Este o mare în miniatură, având o suprafaţă de zeci de hectare. O mare de vis, aflată între umerii muntelui!

La o primă vizită, mintea va rămâne surprinsă, iar sufletul va fi încântat de priveliştea oferită de lacul aflat la o înălţime de peste 1.430 de metri. De altfel, barajul care stăvileşte uriaşul volum de apă este, în România, cel care se află la înălţimea cea mai mare.

Pe unul dintre ţărmurile „mării Bucegilor” se află o cabană. Din nou surprinzător pentru cel nefamiliarizat cu istoricul locurilor, cabana este cu şase decenii mai bătrână decât întinderea de ape ce stă în spatele barajului, fiindu-i puse temeliile în anii ′20 ai secolului trecut. Construirea barajului care a făcut posibilă existenţa lacului Bolboci a durat aproape trei decenii. Aproape 30 de ani pentru ca la puzderia de minunăţii naturale din Bucegi să se adauge încă una. Una făurită de către om!

sursa: cunoastelumea.ro       

Citit 2385 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Octombrie 2016 15:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.