În vacanţă, cu orice preţ | DESTINAȚII TURISTICE pentru sărbătorile de IARNĂ
Foto: Sursa foto: Internet

În vacanţă, cu orice preţ | DESTINAȚII TURISTICE pentru sărbătorile de IARNĂ
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Toamna încă nu s-a terminat, dar agenţiile de turism au pregătit deja ofertele pentru cei care vor să meargă iarna aceasta în vacanţă. Sunt puse la dispoziţie destinaţii turistice naţionale, dar şi locuri exotice pentru cei care sunt în căutare de aventuri.

Agentul de turism Cătălin Feraru este de părere că românii nu se grăbesc să opteze pentru o vacanţă, deşi oferta este destul de mare: "Noi am ieşit cu oferte încă din luna octombrie, dar cererea este foarte mică la nivel local. Gălăţenii se mobilizează abia la sfârşitul lunii noiembrie. Ai noştri preferă zone mai apropiate, precum Slănic Moldova, Valea Prahovei şi Vatra Dornei”.

În weekend şi de sărbători, preţuri mai mari

În iarna anului 2016, românii vor scoate din buzunar câteva sute de lei, indiferent dacă aleg să stea la hotel, pensiune sau cabană. În cursul săptămânii, cei care vor să-şi facă o rezervare la o pensiune din judeţul Braşov vor plăti în medie 100 de lei. În weekend, preţurile sunt mai mari cu 30 de lei. Cei mai economi pot alege cazarea în cabană, la preţul de 50 lei pentru o noapte. Costurile cazării pot ajunge însă şi la 500 lei în cabanele de lux, dotate cu şemineu, livadă sau o mică fermă.

Cei mai mulţi români aleg să petreacă sfârşitul lunii decembrie la munte. Astfel, între 20 decembrie şi 1 ianuarie, preţurile cresc considerabil. "În perioada sărbătorilor, hotelurile fac pachete speciale, ca să câştige mai mult din servicii. Aceste pachete pentru cazare includ mai multe tipuri de mese, cum ar fi tăierea porcului de Crăciun, iar în seara de Revelion se face o masă de sărbătoare şi se organizează un carnaval a doua zi", a mai adăugat Cătălin Feraru.

Întreprinderile hoteliere mai pun la dispoziţia călătorilor servicii precum camere cu şemineu, mâncare tradiţională românească, dejun festiv de Crăciun sau întâmpinarea Moşului cu daruri pentru copii.

Cea mai ieftină şi cea mai scumpă destinaţie

Ajunul Crăciunului într-un hotel de 3 stele din Sinaia, Predeal, Sighişoara sau Vatra Dornei va costa între 500 şi 1.100 de lei pentru o persoană, iar preţul pentru o vacanţă de Revelion poate ajunge până la 1.700 de lei. Cea mai ieftină destinaţie turistică din România pare să fie Buşteni, unde cei interesaţi pot rezerva o cameră de hotel în schimbul sumei de 330 de lei.  Preţul creşte, însă, cu 200 de lei în seara de Revelion.

Stela Flor, manager al unei agenţii de turism din Galaţi, susţine că cele mai mari cheltuieli se fac în judeţul Braşov: "În Poiana Braşov, preţurile sunt doar în euro. Crăciunul este întotdeauna mai ieftin decât Revelionul. De sărbători, un hotel care oferă servicii all  inclusive va cere peste 500 de euro pentru câteva zile de vacanţă. Toţi hotelierii au un minim, de exemplu trei nopţi. Dacă vrei să te duci în Braşov, pachetele includ, în general, cazare şi ceva masă, doar copiii mai beneficiază de reduceri - până la 7 ani este gratuit, iar la masă se plăteşte jumătate de meniu”.

Cei care au strâns mai mulţi bani pentru călătorii merg în ţări precum Bulgaria, Italia, Grecia sau vizitează pieţele de Crăciun din Europa. O persoană va cheltui peste 100 de euro pentru o vacanţă de o săptămână în Bulgaria, în preţ fiind inclus transportul cu autocarul. Cu 200 de euro mai mult vor plăti turiştii în Austria, Italia, Grecia sau Franţa, pentru rezervarea unei camera de hotel la începutul lunii decembrie. În weekend, preţul cazării creşte în medie cu 10 euro.

Cele mai scumpe destinaţii turistice sunt insulele Maldive, Thailanda, Dubai şi Israel, unde costul unei vacanţe depăşeşte 1.000 de euro. "Cei care pleacă în afară trebuie să-şi facă asigurare medicală, în special pentru călătoriile cu avionul. Pe pachetele de extern, asigurarea se achiziţionează personal. Ea porneşte de la 38 lei pentru patru zile şi creşte în funcţie de numărul de zile", a precizat agentul de turism Daniela Stratu.

Indiferent de banii strânşi pentru sărbători, românii sunt din ce în ce mai interesaţi de vacanţa de iarnă şi nu ezită să-şi golească portofelul în ajunul sărbătorilor. Aceştia dau sume în plus pentru mâncare, suveniruri, servicii hoteliere suplimentare şi echipamente destinate activităţilor montane.

Citit 4664 ori Ultima modificare Luni, 21 Noiembrie 2016 00:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.