ITINERARII TURISTICE | Lacuri învăluite în legendă

ITINERARII TURISTICE | Lacuri învăluite în legendă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lacul Titicaca (Peru şi Bolivia)

Lacul Titicaca, situat în Anzii Centrali, se întinde pe teritorii din Bolivia şi Peru şi este format din două corpuri de apă separate prin strâmtoarea Tiquina. Titicaca este cel mai înalt lac navigabil din lume şi în el se varsă peste 25 de râuri. Numeroase legende peruane învăluie formarea acestui lac. Una dintre cele mai răspândite vorbeşte despre ambiţia oamenilor şi neascultarea lor faţă de zei. Se spune că lacul Titicaca era o vale fertilă locuită de oameni care trăiau fericiţi şi liniştiţi, protejaţi de zeii munţilor, care le-au pus o singură condiţie localnicilor: nimeni să nu urce în vârful munţilor, unde ardea Focul Sacru. Ani de-a rândul oamenii din partea locului au trăit fericiţi, până ce demonul i-a îndemnat să caute ce ascundeau munţii înalţi. Ei au căzut pradă tentaţiei şi au început escaladarea. La mijlocul drumului, zeii le-au pedepsit neascultarea şi au trimis mii de pume pentru a-i devora. Inti, Zeul Soare, dezolat, a plâns timp de 40 de zile, inundând valea. Legenda mai spune că atunci când Inti s-a oprit din plâns, numai un cuplu supravieţuia pe o plută, iar mii de pume s-au înecat şi s-au transformat în stane de piatră în mijlocul unui lac imens. Lacul a primit numele "Titicaca", lacul pumelor de piatră.

Loch Ness (Scoţia, Regatul Unit)

Loch Ness este un lac de mare adâncime din Scoţia, Regatul Unit. Legenda spune că un tânăr pe nume Nessie era îndrăgostit de o femeie pe care încerca să o cucerească. Într-o bună zi, o fiinţă ciudată stăpânită de gelozie l-a transformat pe tânăr într-un monstru. Nessie, ruşinat, a decis să se afunde pentru totdeauna în apele lacului. Mulţi cercetători s-au abătut prin zonă în căutarea monstrului Nessie ("Monstrul din Loch Ness"). Ultima fotografie a posibilului locuitor acvatic a fost dată publicităţii de curând. Un angajat al unui depozit de whisky a fotografiat din întâmplare o stranie siluetă apărută la suprafaţa apei. Imaginea arată un corp de şarpe terminat cu un fel de cap. Un monstru marin sau trei foci aliniate?, se întreabă cotidianul spaniol. Legendă sau nu, lacul Ness este o sursă inepuizabilă pentru ficţiune şi turism în zonă.

Lacul Sanabria (Zamora, Spania)

Lacul Sanabria, de origine glaciară, este situat în provincia spaniolă Zamora şi este cel mai mare lac natural din Peninsula Iberică şi unul dintre cele mai mari din Europa. Înconjurat de plaje de nisip, piatră şi arbori, lacul permite atât scăldatul, cât şi pescuitul. Este leagănul multor legende, dintre care cea mai cunoscută este cea referitoare la originea sa. Legenda spune că, odinioară, în locul acela exista un sat numit Valverde de Lucerna, înconjurat de pământuri fertile, dar cu oameni egoişti. Într-o noapte ploioasă şi rece a ajuns în sat un pelerin. După ce a bătut la mai multe porţi şi a fost rând pe rând alungat, pelerinul a fost primit de nişte femei care i-au dat adăpost într-un cuptor de pâine. Recunoscător pentru ospitalitatea femeilor care i-au dat hrană şi îmbrăcăminte, pelerinul le-a avertizat să nu iasă din casă în acea noapte pentru că avea să-i pedepsească pe ceilalţi săteni. A mers la marginea satului şi a rostit câteva cuvinte, iar în locul în care a înfipt bastonul a ţâşnit apa. După câteva ore, satul Valverde de Lucerna era complet inundat şi doar o mică insulă, pe care era cuptorul de pâine, se vedea răsărind din apă.

Lacul Bled (Slovenia)

Lacul Bled este un lac glaciar din Alpii Iulieni, pe malul căruia se află staţiunea montană cu acelaşi nume. Situat în nord-vestul Sloveniei, este unul dintre cele mai frumoase lacuri ale ţării şi o cunoscută destinaţie turistică. Legenda spune că în secolul al XVI-lea, în castelul medieval situat pe malul nordic al lacului trăia un cuplu fericit. Într-o bună zi, hoţii au pătruns în locuinţă, au ucis soţul şi l-au aruncat în lac. Soţia, dezolată, şi-a topit toate bijuteriile pentru a construi un clopot pentru biserica din localitate la care mergea în fiecare zi pentru a se ruga. În timpul transportului, o puternică furtună a răsturnat barca în care se afla clopotul, iar acesta a ajuns pe fundul lacului. La moartea văduvei, papa a decis să se facă un nou clopot pentru Biserica Adormirea Maicii Domnului. Se spune că acela care trage clopotul îşi va vedea dorinţele împlinite. Mulţi afirmă chiar că se mai poate auzi dangătul clopotului scufundat în lac, în amintirea tristei istorii.

Lacul Zirahuén (Mexic)

Lacul Zirahuén este un mic lac endoreic situat în statul mexican Michoacán. Deoarece se află într-o vale izolată, înconjurat de o deasă pădure de pini şi stejari, una dintre principalele activităţi economice din zonă este turismul. Legenda spune că, la sosirea spaniolilor în Mexic, un căpitan de navă s-a îndrăgostit de fiica regelui Tangaxoan, prinţesa Eréndira. Fiind vorba despre o iubire interzisă, tânărul a sechestrat prinţesa, care, copleşită de durere, plângea cerând ajutor zeilor zilei şi nopţii, Juriata şi Jaratanga. Zeii s-au înduioşat şi au făcut din lacrimile ei un lac, transformând-o pe tânără în sirenă. Legenda, transmisă în continuare din generaţie în generaţie, mai spune că prinţesa iese din adâncul lacului în zorii zilei pentru a-i fermeca prin vocea sa pe oamenii răi.

Sursa: agerpres.ro     

Citit 2529 ori Ultima modificare Duminică, 13 Noiembrie 2016 14:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.