Paradisul din Marea Mediterană | Oraşul ascuns de pe Monemvasia

Paradisul din Marea Mediterană | Oraşul ascuns de pe Monemvasia
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Monemvasia este o insulă stâncoasă aflată în largul coastei de est a Greciei. Insula are aproximativ 300 de metri lăţime şi un kilometru lungime. Pe panta acestui platou, amplasat sub umbra unei stânci masive, se află un micuţ oraş, cu o istorie extrem de interesantă. Insula stâncoasă a fost separată de continent în urma unui cutremur, care a avut loc în 375 d.C.

Oraşul Monemvasia datează din secolul al VI-lea, fiind înfiinţat de către locuitorii din Laconia, care căutau un loc de refugiu din calea invadatorilor slavi, care au dominat o mare parte din Grecia, din anii 500 până în 700 d.C. Pe parcursul următoarelor secole, Monemvasia şi-a schimbat „proprietarul”, fiind atât sub ocupaţie veneţiană, cât şi turcă. De-abia în timpul războiului de independenţă al Greciei, de la începutul secolului al XIX-lea, insula intră sub control elen.

Cuvântul Monemvasia este derivat din două cuvinte greceşti, mone şi emvasia, şi înseamnă „intrare unică”, făcând trimitere la drumul pietruit, care este singura modalitate de a ajunge în oraş. În zilele de înflorire ale Imperiului Bizantin, Monemvasia devenise unul dintre marile centre comerciale ale lumii Bizanţului, un port comercial de o importanţă majoră, cu o populaţie de aproximativ 40.000 de oameni. Astăzi, cele mai multe dintre casele vechi au fost transformate în pensiuni şi hoteluri boutique. O plimbare pe străzile pietruite ale oraşului-castel este ca o călătorie înapoi în timp. Merită văzute locaşurile de piatră elegante si bisericile bizantine, cum ar fi Biserica Agia Sofia şi Hristos Elkomenos. Nu rataţi, de asemenea, vederea uluitoare la mare din partea de sus a Castelului. Punctele de atracţie în regiune includ vizitarea obiectivelor turistice şi înotul.

(sursa: cunoastelumea.ro)

Citit 3989 ori Ultima modificare Vineri, 30 Decembrie 2016 11:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.