Graz, Austria. Un oraş plin de istorie şi de magie

Graz, Austria. Un oraş plin de istorie şi de magie
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cu o populaţie de aproximativ 300.000 locuitori, Graz este al doilea oraş ca mărime din Austria, după Viena, şi totodată capitala provinciei Steiermark (Stiria). Oraşul este situat de o parte de şi de alta a răului Mur, în sud-estul Austriei.

Graz este şi cel mai relaxat oraş austriac, un loc atractiv presărat cu parcuri verzi, o mare de acoperişuri roşii şi un rău îngust, dar rapid, care curge zgomotos prin centrul său. Din punct de vedere al arhitecturii, Graz se apropie de măreţia şi frumuseţea oraşelor italiene, cu grădinile sale în stil renascentist şi palatele în stil baroc. Emană o energie tinerească, având câteva clădiri moderne, dar este şi o scenă a artelor vibrante şi a distracţiei. Asta pentru că, adăposteşte o populaţie mare de studenţi - aproximativ 50.000 de tineri urmează cursurile celor şase universităţi din Graz.

Oraşul s-a format probabil în secolul XII, fiind construit în jurul Schlossberg-ului. Numele derivă din slovenul "grad", care înseamnă castel. Centrul vechi istoric din Graz a fost înscris în anul 1999 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Arhitectura regală-imperială a bisericii încununează centrul istoric al oraşului. Catedrala cu siguranţă nu trebuie ratată în vizitele turiştilor prin Graz. Nu te lasă păcălit de către exteriorul relativ restrâns. "Gottesplagenbild", o frescă splendidă gotică, este încă în stare excelentă. În interiorul catedralei, o multitudine de relicve ecleziastice, împreună cu comori istorice generale aşteaptă să fie descoperite.

Schlossberg

Dealul Schlossberg din Graz este un spectacol natural, o zonă de recreere care oferă o privelişte minunată. Oraşul îşi datorează numele castelului de pe dealul Schlossberg, care a fost construit în urmă cu 1.000 de ani pe acest deal. Din cuvântul slavon Gradec pentru "micul castel", mai târziu, a apărut Graz.

Insula din Mur

Insulă sau cu barcă? Construcţia de oţel extravagantă a fost realizată de artistul american Vito Acconci. Insula din Mur este o parte importantă a oraşului care a fost Capitală Europeană a Culturii în anul 2003. Este clar că funcţia sa principală este de legătură între râu şi oraş, dar este şi un loc minunat pentru a te relaxa la o cafea.

Kunsthaus Graz

Arhitectura spectaculoasă a Graz Kunsthaus nu lasă pe nimeni rece. Deşi nu este obişnuit pentru clădirile urbane tradiţionale existente să se aşeze atât de perfect alături de noua arhitectură uluitoare, în cazul Muzeului de artă contemporană din Graz asta se întâmplă  cu siguranţă. Kunsthaus pluteşte ca un balon albastru misterios între acoperişurile din centrul istoric al oraşului. Numit străin prietenos de creatorii săi, magia sa fascinantă atrage vizitatori în fiecare an.

Turnul cu ceas

Ceva nu este în ordine aici. Ce este ciudat la faţa turnului cu ceas din Graz? O emblemă defectă? În niciun caz! Oricine a aruncat o privire la faţă ceasului va observa cu uşurinţă că aici timpul are o perspectiva diferită. Deoarece zona de sub turnul cu ceas este magică şi, dacă te întorci şi arunci o privire peste grădini şi peste oraş, veţi înţelege de ce.

Sursa: cunoastealumea.ro

Citit 8099 ori Ultima modificare Duminică, 08 Ianuarie 2017 13:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.