Imprimă această pagină

TROPEA, staţiunea de pe stânci. ORAȘUL LEGENDAR construit de Hercule
Foto: Legenda spune că oraşul a fost construit de Hercule, care, întorcându-se din Spania, s-a oprit pe frumoasa "coastă a zeilor"

TROPEA, staţiunea de pe stânci. ORAȘUL LEGENDAR construit de Hercule
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Tropea este o staţiune unică în regiunea italiană Calabria, provincia Vibo Valentia. Această limbă de pământ care se întinde de-a lungul Mării Tireniene se mai numeşte Costa degli Dei, adică Coasta Zeilor. Comuna Tropea se învecinează la nord cu Parghelia, la est cu Drapia şi la sud cu Ricadi.

Teritoriul comunei este foarte mic, de fapt cu numai 3,59 km pătraţi se află pe locul 7.805 în Italia ca suprafaţă, iar la densitate populaţiei ocupă locul 195. Oraşul este împărţit în două: partea superioară, unde se află zona principală a oraşului şi a locuitorilor, iar partea inferioară, denumită „marina”, care se află la nivelul mării, lângă port. Centrul istoric, din partea superioară, a fost zidit pe o stâncă lângă apă, la o înalţime de circa 60 metri.

Legenda spune că oraşul a fost construit de Hercule, care, întorcându-se din Spania, s-a oprit pe frumoasa „coastă a zeilor”. Tropea e renumită nu doar pentru albastrul incredibil al mării, ci şi pentru că multe case sunt construite pe vârful unei stânci, chiar deasupra mării.

Tropea

Istoria scrisă a oraşului începe în perioada romană, când, în aproprierea coastei, Sextus Pompeius l-a învins pe Cezar August

Fondatorul legendar al oraşului este considerat Hercule

Are o populaţie de aproximativ 6.800 de locuitori

Potrivit ediției on-line a ziarului The Sunday Times (14 ianuarie 2007), Tropea are una dintre cele mai frumoase 20 de plaje ale Europei

Tropea are acel aer liniştit şi leneş tipic oraşelor din sudul Italiei. Oraşul este vizitat îndeosebi vara, când plajele sunt invadate de turişti străini. Lunile iulie şi august sunt foarte aglomerate. Îl găsim mai puţin aglomerat şi, în consecinţă, mai ieftin, în mai, iunie şi septembrie.

Deşi în zilele noastre trăieşte mai mult din turism, în secolele trecute s-a bucurat de prosperitate. Aşa se explică bisericile şi palatele somptuoase care au fost înălţate aici. Un exemplu este mănăstirea Santa Maria dell’Isola, aflată în vârful stâncii colţuroase care se ridică din mare şi care domină oraşul. Turiştii care ajung până aici vor descoperi şi urmele fortificaţiilor care au apărat aşezarea în trecut.

Un alt exemplu este Catedrala Norman sau Domul, unde se află o icoană bizantină a Fecioarei Maria de România. De altfel, Madonna de România este considerată ocrotitoarea oraşului şi este celebrată pe 27 martie, printr-o mare procesiune religioasă. Lângă dom se află Palatul Vescovile, a cărui colecţie de artă trebuie văzută.

Unde ne potolim foamea

În Tropea sunt foarte multe restaurante micuţe, cu preţuri rezonabile, în care se servesc pizza sau preparate locale, din care nu lipseşte ca ingredient ceapa roşie de Tropea, folosită în bucătăria din toată ţara. Ceapa roşie se găseşte chiar şi în magazinele de suveniruri.

Cum ajungem în Tropea

Cel mai apropiat aeroport este Lamezia Terme, din apropierea oraşului cu acelaşi nume. De la aeroport se poate lua autobuzul ori taxiul până la staţia Lamezia Terme, de unde urcaţi într-un tren care vă lasă în Tropea. Călătoria durează o oră şi costă doar 3 euro.

Împrejurimile

Tropea este un oraş foarte atractiv, în care puteţi petrece un concediu lung, dar ar trebui să vă faceţi timp şi pentru a descoperi împrejurimile. Reţeaua locală de cale ferată şi transportul cu bărci permit turiştilor să exploreze zona fără a mai fi nevoiţi să închirieze maşini. De exemplu, la sud se află Scilla - un sătuc pescăresc foarte pitoresc, iar la nord - Pizzo, un orăşel vesel, faimos pentru îngheţata cu trufe din ciocolată.

Sursa: europafm.ro

articol-141652_autor-127_img2.jpg articol-141652_autor-127_img3.jpg articol-141653_autor-127_img1.jpg

Citit 22253 ori Ultima modificare Vineri, 27 Ianuarie 2017 16:13