Oraşe vechi, pline de istorie. Cinci localităţi de vizitat în Ungaria

Oraşe vechi, pline de istorie. Cinci localităţi de vizitat în Ungaria
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Traversată de Dunăre, care străpunge capitala Budapesta, împărţind oraşul în două zone cu personalităţi distincte, Ungaria provoacă vizitatorul şi cu alte oraşe frumoase.

  • Ungaria
  • Etimologia cuvântului folosit în limba română este denumirea din limba latină "Hungaria", la rândul său avându-şi originile în cuvântul din limba greacă "Oungaria"
  • Capitala şi cel mai mare oraş al ţării este Budapesta
  • Oraşul Pécs a fost Capitală Europeană a Culturii în 2010

Debrecen

Oraşul Debrecen a fost capitală a Ungariei în câteva rânduri, devenind odată cu trecerea secolelor un important centru cultural. În bună măsură distrus de bombardamentele din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Debrecen este considerat astăzi centrul intelectual al ţării, acest renume luând amploare încă din 1538, odată cu fondarea Colegiului Calvinist, care în zilele noastre poartă denumirea de Universitatea "Debrecen" şi care a devenit celebru pentru arhitectura lui. Oraşul se mai remarcă prin faptul că este o scenă muzicală de mare interes, fiind totodată gazdă a concursului internaţional coral "Bela Bartok". Printre alte atracţii se numără Marea Biserică Reformată - cea mai mare biserică protestantă din Ungaria, Muzeul Deri (cu colecţiile lui de obiecte egiptene) şi Carnavalul Florilor, care se desfăşoară anual.

Gyor

Având rădăcini bine înfipte în perioadele celtă şi romană, oraşul Gyor s-a aflat de-a lungul istoriei sub comanda mongolilor, a maghiarilor, a cehilor şi a otomanilor, cea mai mare bătălie purtată de locuitorii lui ducându-se împotriva celor din urmă. Gyor se află între Budapesta şi Viena şi este un oraş foarte potrivit pentru o vizită, fie ea şi ca oprire de o noapte. La aproape fiecare pas poţi da peste clădiri vechi şi statui frumoase. Oraşul Vechi, aflat pe dealul Kaptalan, se află chiar la confluenţa Dunării cu râurile Raba şi Rebca. De neratat este şi biserica Sf. Ignatius de Loyola, o catedrală benedictină frumos împodobită, pe care vizitatorii o descriu ca fiind ”hrană pentru suflet”.

Pécs

Pécs e un oraş multicultural, în care diverse grupuri etnice coabitează în prietenie, motiv pentru care a devenit unul dintre Oraşele Păcii, sub egida UNESCO. Este oraşul în care a luat fiinţă prima universitate din Ungaria, în anul 1367, şi s-a aflat de-a lungul vremii sub cârmuire romană, creştină şi otomană. Un climat temperat, muzee frumoase, clădiri medievale şi vinuri bune - toate acestea fac din Pécs o destinaţie turistică din ce în ce mai dorită. Printre punctele de interes se numără Catedrala, Sinagoga şi moscheea Pasha Gazzi Kassim.

Sopron

Întemeiat pe vremea Imperiului Roman, Sopron a fost mai apoi un oraş sub stăpânire austro-ungară, până în anul 1921, când s-a decis să aparţină complet de Ungaria. Poarta Supunerii este amplasată în principala piaţă a oraşului, lângă Foişorul de Foc. Oraşul a fost devastat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar multe dintre clădirile lui medievale au scăpat ca prin minune. Astăzi, regiunea în care se află Sopron este una dintre principalii producători de vinuri din Ungaria, fiind celebră atât pentru vinurile roşii cât şi pentru cele albe. În Alpii din apropiere se pot face drumeţii interesante.

Eger

Eger este al doilea cel mai mare oraş din nordul Ungariei şi este cunoscut pentru câteva lucruri: a fost întemeiat de Ştefan I, primul rege maghiar, în secolul al X-lea, după care a devenit faimos pentru frumoasele clădiri în stil baroc. Regele a mai fondat o catedrală episcopală, care a rămas un important element al oraşului şi în ziua de azi. Catedrala a fost construită pe Dealul Castelului, oraşul dezvoltându-se apoi în jurul ei. Castelul şi catedrala sunt cele mai importante atracţii turistice, urmate de Valea Femeilor, o serie de crame şi restaurante construite în dealurile înconjurătoare. Vizitează şi minaretul Torok Kori, cel mai nordic minaret turcesc al Europei, cu ale lui 150 de trepte până în vârful de unde priveliştea e încântătoare.

Sursa: tuktuk.ro

Citit 8784 ori Ultima modificare Marți, 14 Februarie 2017 01:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.