”Jacques şi stăpânul său”, pentru a doua oară pe scena Dramaticului gălățean

”Jacques şi stăpânul său”, pentru a doua oară pe scena Dramaticului gălățean
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Actorii Teatrului „Maria Filotti” din Brăila joacă vineri, 5 februarie, de la ora 19,00, în Sala Mare a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”. Echipa vine la Galaţi cu piesa „Jacques şi stăpânul său”, de Milan Kundera.

În generoasa distribuţie a spectacolului îi regăsim pe Liviu Pintileasa, Ionuţ Vişan, Mihaela Trofimov, Silviu Debu, Adrian Ştefan, Alin Florea, Corina Borş, Narcisa Novac. Regia este semnată de îndrăgitul regizor bucureştean Cristi Juncu. Spectacolul este absolut proaspăt, întrucât premiera a avut loc joi, 28 ianuarie, 2016. Piesa este singura scrisă de cehul Kundera şi reia elementele esenţiale ale romanului „Jacques fatalistul şi stăpânul său”, scris de filosoful şi enciclopedistul francez Denis Diderot. „Romanul lui Diderot”, spune Kundera, „este o explozie de libertate impertinentă, scutită de autocenzură şi de erotism lipsit de alibi sentimental”.

Cinci naratori spun pe rând povestirile din roman: autorul, stăpânul, Jacques, hangiţa şi marchizul. Pe toţi îi vom reîntâlni în piesa lui Kundera, sărind cu vioiciune de pe o scenă pe alta, dintr-o poveste în alta, jonglând cu timpii. Pentru că, observă scriitorul ceh, Diderot a creat un spaţiu nemaiîntâlnit înaintea lui în istoria romanului - o scenă fără decor - el însuşi va lăsa anumite instrucţiuni precise de montare. Astfel, decorul este simplu, mai tot timpul scena fiind goală.

Personaje cu priză la publicul tânăr

Un spectacol complex, care tratează o dramă a timpurilor noastre se joacă sâmbătă, 6 februarie, de la ora 19,00, în Sala Mare a Teatrului „Fani Tardini”. Este vorba despre „Puşlamaua de la etajul 13”, de Mircea M. Ionescu. Piesa este regizată şi ilustrată muzical de Vili Perveli Nikolov. Din distribuţie fac parte actorii Petronela Buda, Veronica Păpuşă, Petrică Păpuşă, Gheorghe V. Gheorghe, Svetlana Friptu, Ana Maria Ciucanu, Aurel Bâtcă şi George Breabăn.

Spectacolul „de tristă actualitate” prezintă drama profundă a unei tinere fete, pe nume Linda, care trece prin divorţul părinţilor, în urma căruia se gândeşte, obsesiv chiar, la sinucidere. Mama ei lucrează în Japonia şi apoi Spania, dansează la bară, în baruri, iar ea rămâne singură la vârsta de 13 ani. Familia de care are nevoie o suplineşte doar bunicul. În urma întâmplărilor care-i marchează copilăria, Linda crede că „singura sa scăpare este aruncatul de la etajul 13”. Protagonista principală, Petronela Buda, afirma anterior că „spectacolul este complet şi are de toate: haz, durere, lacrimi, teamă, spaimă, amintire şi bucurie”. Piesa cu o profundă latură educativă se adresează, mai ales, publicului tânăr.

O comedie de moravuri

Duminică, 7 februarie, de la ora 19,00, ne inspirăm de la Caragiale. Piesa cu care încheiem acest weekend este „O noapte furtunoasă”.

De mai bine de un secol, spectacolul încântă publicul din marile săli de teatru. Premiera a fost prezentată în 1879, la Teatrul Naţional din Bucureşti. „O noapte furtunoasă” se referă la îngâmfarea negustorilor, la arivismul amploiaţilor, la limbajul semicult al ziariştilor vremii, dar şi la moralitatea jupânilor. Spectacolul este o comedie de moravuri, de situaţii şi de caracter. Joacă actorii Petronela Buda, Gina Geru, Ramona Păuc, Marian Sterian, Aurelian Iorga, Eduard Şişu, Vlad Ajder. Regia este semnată de Daniel Stanciu.

Preţul biletelor pentru adulţi este de 18,90 şi 14,70, iar pentru elevi, studenţi şi pensionari este de 10 lei.

Sursa foto: Teatrul "Maria Filotti" Brăila

Citit 1755 ori Ultima modificare Vineri, 05 Februarie 2016 01:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.