O lume de jucărie îşi aşteaptă vizitatorii, la MUZEUL EPARHIAL din Galați

O lume de jucărie îşi aşteaptă vizitatorii, la MUZEUL EPARHIAL din Galați
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos găzduieşte, zilele acestea, una dintre cele mai mari expoziţii de jucării din ţară. Este vorba despre circa o mie de exponate din colecţia Asociaţiei Muzeului Jucăriilor, aduse în premieră, la Galaţi, în toamna trecută. Colecţia expusă conţine şi jucării româneşti, dar şi străine, adunate de la nemţi, ruşi, americani şi de pe la alte popoare, de câţiva pasionaţi care au creat asociaţia al cărei preşedinte fondator este inginerul Cristian Dumitru.

Pentru copiii de acum o sută şi ceva de ani

Cea mai veche piesă expusă în sala “Sergiu Dumitrescu” a muzeului este o sală de baie din tablă litografiată, pentru păpuşi. E o miniatură, scoasă pe piaţă prin anul 1900. Vă întrebaţi ce jucărie mai e şi asta? Ei bine, se pare că oamenii cu stare le cumpărau astfel jucării copiilor pentru a-i învăţa, de mici, cum să folosească utilităţile pe atunci moderne ale casei. Pentru că, da, sala de baie nu e o simplă machetă, ci este funcţională. A fost donată Asociaţiei Muzeul Jucăriilor de o doamnă care o primise în urmă cu mai bine de 75 de ani şi a cărei jucărie preferată fusese în copilărie. Şi ăsta e doar unul dintre exponatele interesante. Sunt, în vitrine, spre exemplu, zeci de roboţi de toate mărimile şi de culorile, reprezentând diverse etape în evoluţia tehnică a jucăriilor. Sigur că unul mai are câte o ureche puţin roasă de vreun băieţel, în urmă cu ani. Sau că altul mai e un pic julit, de câte aterizări forţate a făcut, pe mozaicul din bucătărie sau de pe hol. Dar tocmai acesta-i farmecul. Merită menţionat şi faptul că, exceptând mici urme fireşti de uzură, jucăriile sunt în stare foarte bună. Am văzut şi nave spaţiale, atât româneşti, cât şi străine. E chiar interesant să vedem cum erau cosmonauţii copiilor noştrii, în comparaţie cu cei ai ruşilor sau americanilor.

Regulile de circulaţie se învăţau în copilărie

Copiii de altă dată se jucau nu doar cu soldaţi, pistoale, păpuşi şi jucării de pluş (în care expoziţia abundă), ci şi cu semne de circulaţie în miniatură. Ba, aveau şi jocuri unde câştiga cel care ştia mai bine regulile priorităţii de dreapta sau ale opririi la stop. Ne-au atras atenţia şi trenurile - vagoane şi locomotive - de fabricaţie românească, rusească şi americană. Sunt jucării cu o construcţie solidă, cântăresc mult şi le erau dăruite, probabil, copiilor de vârste mai mari. Am remarcat şi o locomotivă a trenului Bucureşti - Iaşi. Piesă de colecţie, care cu siguranţă le va plăcea şi copiilor, dar şi adulţilor. Un răţoi Donald din cauciuc, strident colorat, îşi merită locul în galerie nu pentru că ar fi o jucărie rară. Mulţi copii crescuţi înainte de 1989 l-au avut acasă. Ceea ce numai adulţii remarcau, la acea vreme, era însă că acest răţoi rămăsese singura jucărie tatuată din România, în condiţiile în care regimul comunist dezaproba astfel de practici. Chiar şi pentru… jucării.

Mai găsiţi, la expoziţie, miniaturi de tancuri şi maşini, pistoale, cai de lemn, maşini de “miliţie” cu pedale, biciclete şi trotinete şi câte şi mai câte. Nu-i de ratat!

Citit 1553 ori Ultima modificare Luni, 30 Mai 2016 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.