CARAVANA TIFF ajunge la Galaţi. Două seri cu FILME în AER LIBER. Intrarea este liberă

CARAVANA TIFF ajunge la Galaţi. Două seri cu FILME în AER LIBER. Intrarea este liberă
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

După ce a străbătut 12 oraşe, Caravana TIFF face o oprire şi la Galaţi, pentru două seri de cinema în aer liber. Două dintre filmele care au cucerit publicul la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) vor fi proiectate pe 31 august şi 1 septembrie, în Parcarea Casei de Cultură a Sindicatelor, de la ora 21.00. Gălăţenii pasionaţi de cinematografie vor putea urmări pelicula braziliană "Profesorul de vioară" şi filmul norvegian "Valul ucigaş", realizat parţial în România. Intrarea este liberă.

Un profesor care salvează suflete

"Profesorul de vioară", care va rula pe 31 august, este cel mai recent film al regizorului brazilian Sergio Machado. Câştigătoare a Premiului publicului la Festivalul de Film Sao Paolo, în 2015, şi unul dintre cele mai apreciate filme de la TIFF, pelicula spune povestea unui violonist care ajunge să se cunoască pe sine abia după ce începe să predea lecţii de vioară copiilor din Heliopolis, cea mai mare favelă din Sao Paolo.

Povestea filmului este inspirată din istoria reală a institutului Baccarelli, o organizaţie non-profit din Sao Paolo, care oferă cursuri de muzică gratuite pentru tinerii din zonele defavorizate.

"Când am început să lucrăm la scenariu, am făcut tot posibilul să intrăm cât mai adânc în istoria din spatele institutului Baccarelli. Nu am vreo iluzie că filmul ăsta, sau oricare altul, poate schimba realitatea unei ţări, însă cred că poate deschide calea spre un dialog despre rolul artelor în dezvoltarea tinerilor", spune regizorul, care, în ciuda "lipsei de talent muzical", s-a înscris la cursuri de violoncel în cadrul institutului, pentru a putea fi mai aproape de studenţi şi a-i înţelege mai bine.

După ce pierde un post în prestigioasa orchestră simfonică din Sao Paolo, Laerte, un violonist talentat, se întreţine dând lecţii de muzică adolescenţilor dintr-o şcoală publică din Heliopolis. Calea sa e plină de obstacole, dar puterea muzicii şi prietenia ce se înfiripă între profesor şi elevii săi vor deschide uşi într-o nouă lume.

Sergio Machado este un regizor şi scenarist brazilian care a câştigat aprecierea publicului şi criticilor, în 2005, odată cu "Lower City", o poveste de dragoste cu zeci de nominalizări şi premii, printre care Premiul tinerilor la Cannes, Cel mai bun film la Festivalul de Film Rio de Janeiro, Cel mai bun scenariu la Festivalul Internaţional de Film Latino Los Angeles.

În "Profesorul de vioară", regizorul lucrează atât cu mari actori ai Braziliei, ca Lazaro Ramos sau Sandra Corveloni (câştigătoare a unui Palme d’Or la Cannes), cu actori la început de drum, ca tânărul şi talentatul Kaique de Jesus, dar şi cu nume cunoscute de pe scena muzicală braziliană: rapperii faimoşi Criolo şi Rappin’ Hood, maestrul Marin Alsop şi orchestra simfonică din Sao Paolo.

"Valul ucigaş" te ţine cu sufletul la gură

Spectaculosul thriller norvegian „Valul ucigaş”, ce va fi prezentat în cadrul Caravanei pe 1 septembrie, este un film despre o catastrofă naturală ce ameninţă o mică localitate din zona fiordurilor norvegiene. Pelicula a fost propunerea Norvegiei pentru premiile Oscar.  Importanţa acestei producţii pentru noi se datorează faptului că o mare parte din foarte reuşitele filmări de interior şi efecte speciale au fost realizate de o echipă din România.

Regizorul Roar Uthaug susţine că în filmul său nu a mers pe modelul Hollywodului, cu discursuri prezidenţiale şi reacţia unui oraş enorm, ci a vrut să experimenteze dezastrul printr-o familie normală şi comunitatea în care aceasta trăieşte. Şi chiar asta a reuşit, mutând acţiunea într-o localitate turistică mică, al cărei peisaj este bine folosit atât pentru a reda farmecul locurilor, dar şi ameninţarea ce le domină: prăbuşirea unei părţi dintr-un munte în imensul lac pe malul căruia se află orăşelul poate provoca un tsunami de 80 de metri înălţime, locuitorii având la dispoziţie doar zece minute pentru a se salva urcând pe culmile din jur. În centrul poveştii se află Kristian, un geolog foarte bine interpretat de Kristoffer Joner, care, după ce a răspuns ani de zile de echipa ce monitorizează continuu muntele, alege o slujbă mult mai bine plătită în domeniul petrolier. Soţia sa, Idun, recepţioneră la hotelul de la marginea lacului, şi copiii nu sunt foarte încântaţi de această plecare, dar îl susţin în iniţiativa sa. Aflat pe picior de plecare, Kristian intră în alertă atunci când instrumentele de măsură din interiorul muntelui înregistrează date surprinzătoare. Pentru o vreme, el se va concentra pe binele comun al localităţii, dar în curând îşi va da seama că unica sa datorie este să-i salveze pe cei dragi.

Citit 8916 ori Ultima modificare Luni, 29 August 2016 01:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.