De ce ACTE ai nevoie pentru programul PRIMA CASĂ

De ce ACTE ai nevoie pentru programul PRIMA CASĂ
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În încercarea de a se muta din casa părinţilor sau de a scăpa de plata unei chirii lunare, mulţi tineri apelează la credite imobiliare sau la programul Prima Casă, dat fiind că agonisirea unei sume de ordinul zecilor de mii de euro este aproape imposibilă, în actuala situaţie economică.

Dobânzile îi sperie pe cei mai mulţi

Ca în cazul oricărui acord cu băncile, pentru un program de credit imobiliar sunt necesare o sumedenie de acte, iar Prima Casă nu face excepţie. Astfel, am făcut o incursiune printre condiţiile aprobării unui astfel de credit la patru bănci din Galaţi şi am descoperit că, deşi lista de acte este, în mare, cam aceeaşi, diferă dobânzile, dar şi sumele maxime oferite.

La Banca Transilvania, spre exemplu, dobânda la un credit prin programul Prima Casă este de 3,02 la sută, calculată prin adăugarea a două puncte procentuale la ROBOR-ul pe trei luni. Tot peste 3 la sută este şi dobânda băncii OTP, iar un calcul simplu ne arată că, la un credit maxim de 221.000 de lei, plata lunară este undeva la 935 de lei, timp de 30 de ani. Asta înseamnă că suma returnată băncii este de 336.600 de lei. La BRD, una dintre băncile la care am făcut o simulare de credit prin Prima Casă, fără venituri încasate în conturile lor, la un împrumut de 253.394 lei, suma returnată este de 408.571 lei, cu peste 150.000 de lei mai mult decât suma împrumutată, dat fiind că dobânda anuală efectivă este de 3,65 la sută. Cea mai avantajoasă dobândă pare a fi la BCR, acolo unde este de 2,76 la sută pe an. 

Ce acte sunt necesare

La toate cele patru bănci consultate, lista de acte necesare pentru un dosar de credit sunt cam aceleaşi. Astfel, veţi avea nevoie de o cerere de credit, tipizată de fiecare bancă, un act de identitate, semnarea unui acord de consultare a datelor dumneavoastră la ANAF, dar şi o adeverinţă de salariu, iarăşi tipizată de fiecare bancă, de o copie a actului de proprietate a vânzătorului asupra imobilului pus în discuţie şi de un extras de carte funciară în original. De asemenea, mai sunt necesare o declaraţie în original şi pe propria răspundere a vânzătorului prin care precizează că imobilul nu este revendicat conform legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada martie 1945 - decembrie 1989, şi că nu există alte litigii în desfăşurare în legătură cu acesta, de o copie certificată după antecontractul de vânzare-cumpărare sau după contractul de construcţie, dacă este cazul, precum şi de un contract de vânzare-cumpărare autentificat, încheiat cu persoana fizică sau juridică care vinde imobilul, în care să fie precizate valoarea la care s-a făcut vânzarea, adresa şi amplasarea imobilului, precum şi modalitatea de plată şi valoarea achitată ca avans, în original. 

Atenţie, însă, pentru că la BRD şi BCR veţi mai avea nevoie, pe lângă aceste acte, şi de un certificat de eficienţă energetică privind încadrarea imobilului în una din categoriile A, B sau C. 

Chiar dacă mai toate băncile au costuri minime sau inexistente la analiza dosarului de credit, va trebui să mai plătiţi, anual, un comision de gestiune de 0,49 la sută pentru Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, dar şi costul evaluatorului, care trebuie să fie aprobat de banca la care faceţi creditul. Preţul pe care va trebui să îl plătiţi pentru evaluare variază între 380 şi 450 de lei, de la bancă la bancă.

Ce condiţii trebuiesc îndeplinite

Orice român care îşi doreşte să contracteze un credit Prima Casă trebuie să aibă peste 22 de ani, să obţină venituri nete cu caracter permanent şi să poată face dovada acestui lucru, şi să poată aduce un avans de minim 5 procente din valoarea creditului. De asemenea, orice persoană care vrea un credit Prima Casă trebuie să nu mai deţină o altă locuinţă sau, în cazul în care o deţine, aceasta să nu fie mai mare de 50 de mp.

Citit 13883 ori Ultima modificare Luni, 11 Aprilie 2016 00:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.